Brâncuşi la Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 | Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu, prezenți la eveniment

Publicat: 30/09/2023, 11:54
Actualizat: 30/09/2023, 16:39

Celebrarea oraşului Timişoara Capitală Europeană a Culturii începe la final de septembrie într-o energie fascinantă la Muzeul Naţional de Artă prin mult aşteptata expoziţie ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”.

Din data de 30 septembrie şi până în 20 ianuarie, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, alături de organizatorii Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România, invită publicul să urmărească modalitatea prin care Brâncuşi a reuşit să traverseze toate frontierele geografice, istorice, formale, de gen pentru a-şi asigura acel loc aparte, neataşat niciunui curent artistic.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au mers la Timișoara pentru a fi prezenți la acest eveniment cultural cu totul deosebit, omagiind memoria inegalabilului artist Constantin Brâncuși la Muzeul Național de Artă.

Premierul Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor

Expoziţia ”Brâncuşi: surse româneşti & perspective universale”

Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au admirat și fotografii inedite, precum și fragmente filmate chiar de Constantin Brâncuși, dar și opere de artă cu totul excepționale care au fost împrumutate muzeului cu ocazia evenimentului cultural.

Brâncuşi la Timişoara – Capitală Europeană a Culturii | Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu, prezenți la eveniment

Alături de premierul Marcel Ciolacu și de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor au fost prezenți la evenimentul cultural și deputatul social-democrat Alfred Simonis – președintele PSD Timiș -, alături de europarlamentarul Victor Negrescu, consilier pentru politică externă al prim-ministrului României și senatorul PSD Titus Corlățean.

Curatoriată de Doina Lemny, expoziţia beneficiază de împrumuturi excepţionale de la Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundaţia Guggenheim, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti şi Muzeul de Artă din Craiova, precum şi din colecţii particulare. Expoziţia ”Brâncuşi: surse româneşti & perspective universale” este cea mai importantă expoziţie dedicată lui Brâncuşi din ultima jumătate de secol în România şi va expune şi o inedită selecţie de fotografii şi fragmente filmate de artist.

”Noaptea Campusului Deschis”

În Timişoara, la finalul lunii septembrie, este Noaptea Campusului Deschis. Noaptea Cercetătorilor Europeni, în Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica Timişoara.

Organizatorii de la Liga AC şi Universitatea Politehnica Timişoara provoacă vizitatorii să descopere ştiinţa la intersecţie cu arta, tehnologia, arhitectura şi cultura prin conferinţe, ateliere şi expoziţii desfăşurate în incinta campusului Universităţii Politehnica Timişoara, prin câteva trasee principale de explorat:

  • Science & Wine, Ştiinţă la miezul nopţii – prezentări ale unor reputaţi cercetători internaţionali,
  • Expoziţia din programul Bright Cityscapes: „Atlas of Distances”, expoziţia MV Sci-Art: Porous Matter – lucrări realizate de artişti împreună cu cercetători din UPT şi Norvegia, instalaţia THE FACE;
  • Experimentarium, instalaţia imersivă Physic – A.I. Garden a artistului britanic Alex May, Bega River Heritage, o instalaţie imersivă realizată de Spotlight Heritage la spaţiul UPT Campus Creativ şi multe altele.

Evenimentul este parte din „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, o iniţiativă de a prezenta ştiinţa publicului larg, aducând-o mai aproape de cei interesaţi prin artă, tehnologie şi arhitectură.

Pe 30 septembrie are loc la Galeria 1 Bastion Seara Ars Electronica @HEI, cea mai recentă selecţie de scurtmetraje de animaţie ale Ars Electronica Animation Festival, care se desfăşoară anual la Linz (Austria). Evenimentul aduce în faţa spectatorilor filme realizate de tineri cineaşti europeni de top iar publicul va putea urmări cele mai importante două secţiuni ale programului: Electronic Theater şi Austrian Panorama.

Publicul poate participa la 25 de ore de teatru non-stop

Din sfera teatrului, în ultima zi din septembrie, publicul poate participa la 25 de ore de teatru non-stop, în diferite locaţii culturale din Timişoara, cu piese ca Extraconjugal, scrisă de Neil Simon, unul dintre cei mai de succes dramaturgi americani contemporani.

Începutul lunii octombrie aduce evenimentul Culture of Nightlife Conference, parte din The Night-Art Festival. Astfel cultura vieţii de noapte din oraşele României e analizată în cadrul primei ediţii a conferinţei „Culture of Nightlife Conference”, printr-un eveniment care doreşte să schimbe percepţia despre cultură şi momentele optime şi forma în care poate fi consumată aceasta.

În aceeaşi perioadă va avea loc proiectul „Atenţie, apă!”, în care cei curioşi pot afla mai multe despre Canalul Şubuleasa printr-un traseu dinspre mediul construit înspre cursul de apă, organizat în programul LA PAS/Slowing Down.

Între 3 – 12 octombrie va avea loc Lights On Bega, mai mult decât un eveniment cultural şi artistic şi mai degrabă o invitaţie la luarea de măsuri şi la schimbarea atitudinii noastre faţă de mediul înconjurător.

În centrul acestei manifestări va fi instalaţia Floating Earth, creaţia artistului britanic Luke Jerram, ce reprezintă Pământul într-o mărime şi detaliu uimitoare şi invită privitorii să mediteze asupra fragilităţii planetei. Tot despre fragilitate, dar de data asta transpusă în teatru, între 8 şi 9 octombrie, Teatrul Basca prezintă Teatru incluziv pentru copii şi adulţi | Puf Buf (în cadrul Festivalului in: v z b l), un spectacol jucat de micii actori cu deficienţe de auz de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan”.

Din registrul educaţional, pe 5 octombrie va avea loc la Universitatea de Vest din Timişoara Conferinţa Internaţională „Teach with Space”, demers ce creează oportunităţi de colaborare şi interacţiune cu specialişti şi oameni de ştiinţă din diferite domenii, oferind participanţilor un cadru inspiraţional pentru a descoperi modalităţi inovatoare ale procesului instructiv-educativ.

Timişoara Jazz Festival, ediţia XIII, va avea loc între 5 şi 8 octombrie

Un alt festival îndrăgit de publicul timişorean şi nu numai, Timişoara Jazz Festival, ediţia XIII, va avea loc între 5 şi 8 octombrie prin Fundaţia Culturală Jazz Banat care va aduce pe cele şase scene simboluri ale arhitecturii, istoriei şi culturii Timişoarei şi artişti de top ai jazzului românesc şi internaţional.

Între 13 şi 15 octombrie, publicul poate participa la LA PAS: Festival de gastronomie artizanală, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, care aduce laolaltă peste 50 de artizani şi susţine un program artistic complex, cu artişti locali, din ţară, precum şi din Ungaria, Italia şi Portugalia.

Pentru pasionaţii de film, Gender Equality in Cinema, prima ediţie Les Films de Cannes la Timişoara va avea loc între 19 – 22 octombrie. Această ediţie specială continuă tradiţia festivalului de a populariza filmul de artă european şi internaţional, de data asta cu un program de proiecţii şi evenimente profesionale care pun în lumină contribuţia cineastelor şi profesionistelor în cinema, cu scopul de a omagia moştenirea culturală a acestor artiste.

Pasionaţii de artă contemporană şi publicaţii independente se vor întâlni în perioada 26 – 29 octombrie la cea de-a 5-a ediţie a Sit+Read Artbook Fair, un târg unic care reuneşte artişti contemporani, designeri, tipografi, edituri independente şi pasionaţi de artă într-un spaţiu de dialog şi inspiraţie, la Muzeul Corneliu Miklosi.

La final de octombrie publicul este invitat la expoziţia Am început să văd culorile | Expoziţie de artă naivă din România şi Serbia, un eveniment organizat de Asociaţia Prin Banat, în cadrul Festivalului Cămine în mişcare, ce va putea fi vizitată între 27 octombrie şi 27 noiembrie, în Palatul Ştefania din Piaţa Traian.

Un ultim eveniment al lunii este Premiera absolută a Operetei „Grusst mein Banat”, care va avea loc pe 28 octombrie, în premieră mondială, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara. Opereta „Grusst mein Banat” de Emmerich Bartzer va fi o premieră mondială, pentru că, deşi lucrarea a fost finalizată în 1939 de către muzicianul născut la Lovrin, în Hatzfeld, nu a mai ajuns la premiera programată în acelaşi an la Viena, care a fost anulată din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Opereta are 3 acte şi este orchestrată şi aranjată de dirijorul timişorean Andreas Schein.

Programul Cultural Naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanţat de către Municipiul Timişoara, Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Timiş.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata