Un nutriționist vorbește despre METALELE grele din organism și efectele lor asupra sănătății. Care sunt simptomele unei intoxicații

Un nutriționist vorbește despre METALELE grele din organism și efectele lor asupra sănătății. Care sunt simptomele unei intoxicații
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 08/01/2024, 23:09

Nutriționistul Luminița Catană vorbește despre metalele grele din organism și efectele lor asupra sănătății și explică simptomele, mai ales că, în unele cazuri, acumularea de metale grele în corp se produce în timp foarte scurt, iar în altele vorbim chiar de ani. Dar și metelele ușoare pot afecta organismul, dacă sunt luate necorespunzător.

„Toată lumea a auzit despre calciu, magneziu și sodiu, dar mai puțini știu că acestea fac parte din metalele ușoare de care organismul are nevoie în cantități relativ mari și sunt benefice atunci când sunt în balanță. Fierul, este un metal greu, dar cu rol important în organism și atunci când scade sub limita are consecințe dramatice. Cuprul este un alt metal greu de care avem nevoie și care susține echilibrul kilogramelor de exemplu, dar în exces aduce prejudicii sănătății noastre. Fierul, seleniul, cuprul, cromul, zincul, manganul, molibdenul, fluorul, cobaltul sunt exemple de metale grele de care organismul are nevoie, așa numitele metale grele esențiale, dar când trec de limita admisă devin nocive pentru organism. De aceea și dozarea suplimentelor se face cu ințelepciune”, spune Luminița Catană, potrivit Adevărul.

Ea mai precizează că un alt subset de metale grele le include pe cele folosite terapeutic în medicină: aluminiul, bismutul, aurul, galiul, litiul și argintul.

Acestea pot fi prezente în diverse preparate sau pansamente, creme și pot aduce efecte negative, administrate în exces sau atunci când mecanismele de detoxifiere ale organismului sunt mai puțin funcționale.

„Plumbul, arsenicul, mercurul fac parte din categoria de metale grele cu efect deosebit de nociv asupra organismului. Majoritatea metalelor grele ajung în organism prin sistemul digestiv, prin alimentele contaminate, în special conserve, pește, fructele de mare, cafea, iar consumatorii consecvenți de bere au concentrații relativ crescute de plumb în sânge. Produsele cosmetice în general, de îngrijire corporală, detergenții, produsele de curățenie sunt și ele responsabile de excesul de metale grele din corp. Și mediul de muncă poate fi un factor de intoxicare cu metale grele”, mai adaugă nutriționistul.

Metalele grele se găsesc în mod natural în sol, dar devin prea concentrate procentual datorită poluării: pesticide, minerit, deșeuri industriale, emisii auto, vopsele, lemn tratat chimic, fertilizanți.

De la vopseaua de păr la anumite bomboane, de la paste de dinți la folia de aluminiu folosită extrem în gastronomie și gătit acasă, de la vasele de bucătărie la apa potabila ce trece prin țevi ce conțin plumb, vopsele ce conțin peste limita admisă plumb, alimente, fructe și legume, devin toate o sursă de cumulare de metale grele în organism.

„În unele cazuri, cumularea de metale grele în corp se produce în ani, dar există și situații în care în timp foarte scurt putem cumula o cantitate foarte mare de metale grele în organism. Intoxicația rapidă cu metale grele este foarte gravă și poate duce la orbire, distrugerea sistemului nervos central, anomalii psihice, probleme cardiovasculare și chiar deces în cazurile grave”, a mai spus ea.

Care sunt simptomele intoxicației cu metale grele

Medicul nutriționist afirmă că prezența metalelor grele în corp este manifestată prin diferite simptome care sunt exprimate și este important să luam măsuri: iritabilitate și insomnie, copii prea lenți sau hiperactivi, probleme digestive, care nu dispar nici măcar după corecție și care pot alterna de la scaune diareice, constipație, crampe abdominale puternice, oboseala cronică, părul este afectat în mod deosebit, gingii sângerânde, slăbiciune, dureri musculare și articulare, declanșare afecțiuni autoimune.

„În funcție de intoxicația cu un anumit metal, simptomele pot varia. Dar din păcate se ajunge greu la un diagnostic corect, deși teoretic există posibilități de diagnosticare rapidă. Marea mea bucurie este că am pacienți care după ce au urmat sau urmează consecvent planurile și detoxifierile regulate au o stare generala mult mai bună și sănătatea lor s-a îmbunătățit simțitor”, mai adaugă Luminița Catană.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...