De ce propune CNA ca filmele realizate în comunism să fie însoţite de un însemn reprezentând litera „C”: „O recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producţii”

De ce propune CNA ca filmele realizate în comunism să fie însoţite de un însemn reprezentând litera „C”: „O recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producţii”
Secvență din filmul românesc „BD la munte și la mare” (1971) / FOTO: Captură video - Youtube.com
Publicat: 03/02/2022, 19:25
Actualizat: 03/02/2022, 19:37

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA)  a transmis televiziunilor, în data de 1 februarie, o recomandare despre modul în care să difuzeze filmele româneşti realizate înainte de 1989, astfel încât telespectatorii să fie conştienţi că, în acele vremuri comuniste, orice producţie cinematografică trecea prin cenzură.

Astfel, forul audiovizual propune două opţiuni la difuzarea filmelor:

  • Fie organizarea unei dezbateri, înainte filmului, cu invitaţi care să cunoască producţiile cinematografice.
  • Fie afişarea pe ecran, la începutul difuzării, a unuia dintre mesajele: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”

De precizat că, documentul CNA este doar o recomandare şi nu vine cu nicio sancţiune în cazul în care televiziunile aleg să nu facă aceste precizări, scrie Pagina de Media.

Recomandarea CNA, răspuns la o propunere a USR

CNA vine cu noua recomandare după ce, în luna decembrie, senatorul USR de Constanţa Remus Negoi a avut o propunere asemănătoare de modificare a Legii Audiovizualului.

Atunci, senatorul a propus ca toate filmele realizate înainte de Revoluţia din 1989 să fie însoţite de un însemn de avertizare reprezentând litera „C” (de la „Cenzură”).

Răsvan Popescu, cel mai vechi membru al CNA, a fost cel care a coordonat noua recomandare, precizând în şedinţa CNA că recomandarea vine ca un răspuns la propunerea legislativă a senatorului USR.

„Noi am avut pe masă un proiect al USR, care îşi propunea să facă puţină lumină în domeniul filmelor făcute înainte de ’89, marcând un «C», de la Cenzură, filmele respective. Noi am considerat formula fiind uşor excesivă şi am dat un aviz cu observaţii şi mai departe ne-am propus să venim şi noi cu o soluţie. Ne-am propus o recomandare care să avertizeze publicul în legătură cu aceste producţii şi să încerce într-un fel să le pună în contextual epocii”, a explicat Popescu.

Membrul CNA spune că recomandarea este destinată în special tinerilor care „nu ştiu cum e să trăieşti într-o ţară fără libertatea de exprimare, în care cenzura şi propaganda falsificau realitatea, astfel încât deposedarea ţăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare, era un fapt pozitiv. La fel, naţionalizarea fabricilor, iar Rezistenţa din munţi era privită ca un act de trădare naţională. Au fost doar câteva exemple care se regăsesc în cinematografia epocii.”

„De aceea, propunem prin această recomandare ca difuzarea filmelor din acea perioadă să se facă cu un aparat critic, eventual o dezbatere sau măcar o prezentare din partea postului, care să pună lucrurile în context. Acolo unde acest lucru nu este posibil, rămâne formula unui text pe ecran, care să prevină publicul că filmul respectiv a fost supus rigorilor cenzurii şi propagandei”, a mai spus Popescu.

Recomandarea CNA privind difuzarea unor producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989

„Întrunit în şedinţa publică din data de 01.02.2022, Consiliul Național al Audiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public şi de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, a decis să emită o Recomandare privind difuzarea unor producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, în scopul informării publicului cu privire la contextul istoric şi socio-politic în care au fost create acestea, unele având un pronunţat caracter propagandistic.

La transmiterea unui film, în funcţie de conţinutul acestuia, Consiliul recomandă radiodifuzorilor să aleagă una dintre opţiuni:

a) Difuzarea unor emisiuni în care pot fi puse în discuţie producţiile cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, prin participarea unor invitaţi care să cunoască producţiile cinematografice din perioada respectivă, în contextul istoric şi cultural al realizării acestora.

Analiza şi critica de specialitate a acelor producţii cinematografice româneşti se poate realiza înainte sau după difuzarea lor în cadrul serviciilor de programe;

b) Informarea publicului, la începutul programului, asupra difuzării unei producţii cinematografice româneşti realizate înainte de anul 1989, prin afişarea, statică şi lizibilă, a menţiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau a menţiunii „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”. Alegerea formulei potrivite rămâne la latitudinea postului, în funcţie de fiecare film în parte.

Precizăm că, potrivit art. 6 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, decizia editorială de difuzare aparţine exclusiv radiodifuzorului”.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ