Controverse în CANADA după ce fenomenul eutanasierii a luat amploare, mai ales în rândul unor pacienți care pot fi tratați. „Am mers prea departe?”

Controverse în CANADA după ce fenomenul eutanasierii a luat amploare, mai ales în rândul unor pacienți care pot fi tratați. „Am mers prea departe?”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 26/10/2023, 17:39
Actualizat: 26/10/2023, 17:44

Guvernul Canadei a publicat, luna aceasta, cel de-al patrulea raport anual privind „Asistența medicală la moarte” (MAID), un document care dezvăluie că numărul deceselor prin MAID – denumite în mod obișnuit eutanasie sau sinucidere asistată – în țară anul trecut a fost de 13.241.

„În 2022, au fost raportate 13.241 de dispoziții MAID în Canada, reprezentând 4,1% din totalul deceselor din Canada”, conform raportului, ceea ce reprezintă o „rată de creștere de 31,2%” pentru această procedură, în comparație cu anul trecut.

Mai multe detalii furnizate au indicat că o „proporție ușor mai mare de bărbați (51,4%) decât de femei (48,6%) au primit MAID” în 2022, ceea ce, potrivit raportului, este „în concordanță cu 2021 (52,3% bărbați și 47,7% femei), 2020 (51,9% bărbați și 48,1% femei) și 2019 (50,9% bărbați și 49,1% femei)”.

Persoanele eligibile din punct de vedere legal pentru a fi supuse MAID au vârsta minimă de 18 ani și suferă de o boală gravă și incurabilă, de o boală sau de un handicap.

În medie, cei care au avut MAID în acest an trecut aveau 77 de ani – „ușor mai mare decât mediile din 2019 (75,2), 2020 (75,3) și 2021 (76,3). Vârsta medie a femeilor în cursul anului 2022 a fost de 77,9 ani, comparativ cu cea a bărbaților, de 76,1 ani”.

Mai mult, pacienții care suferă de cancer s-au angajat la proceduri MAID mai mult decât cei care suferă de alte boli.

Aproximativ 63% dintre procedurile MAID au citat cancerul ca fiind afecțiunea medicală de bază, ceea ce reprezintă o scădere față de un nivel ridicat de 69,1% în 2020. Alte afecțiuni medicale de bază citate au fost afecțiunile cardiovasculare (18,8%), alte afecțiuni (14,9%), afecțiuni respiratorii (13,2%) și afecțiuni neurologice (12,6%).

De asemenea, raportul a precizat motivele pentru care pacienții au solicitat MAID. Peste 80% dintre beneficiari au invocat pierderea capacității de a face „activități semnificative” și „activități ale vieții cotidiene”. Aproape 60% au citat durerea sau îngrijorarea cu privire la controlul durerii.

Legiuitorii conservatori din Canada au denunțat legalizarea MAID. În această lună, deputatul conservator Ed Fast a declarat pentru „The Toronto Star” că este îngrijorat că procedurile – care acum ar putea fi aplicate potențial celor care suferă de boli mintale – ar putea contribui la o „cultură a morții” în țară.

„Am mers prea departe și prea repede cu programul de sinucidere asistată din Canada? Vom evolua spre o cultură a morții ca opțiune preferată pentru cei care suferă de boli mintale sau vom alege viața?”, a întrebat el.

Oficialii din domeniul sănătății din guvernul canadian nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Fox News Digital.

Numărul total de decese prin eutanasie în Canada de la legalizarea MAID, în 2016, se ridică la 44.958 de decese, scrie foxnews.com.

FOTO – Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto