Ce poate fi mai delicios pentru masa de Crăciun decât niște cârnați tradiționali, făcuți în casă. De altfel, cârnații își au un loc de cinste pe lângă celelalte rețete tradiționale românești, ca sarmalele sau ciorba de potroace, numai bune de servit după o noapte cu pahare de vin sau tărie.
Românii au unele dintre cele mai delicioase rețete pentru cârnați de casă. Diferența o fac carnea de porc, de cea mai bună calitate, dar și condimemntele alese: mai picante sau mai dulci, mai împănate cu grăsime sau mai light. Iată 3 rețete de cârnați de casă, fără conservanți, preparați și uscați natural pe sârmă, exact așa cum ne amintim de pe vremea bunicilor.
Ingrediente:
Mațele de porc se pun într-un cistron cu apă și oțet și se lasă acolo cam jumătate de oră. Se zdrobește usturoiul într-un mojar împreună cu boabele de coriandru. Se taie apoi carnea și slănina cuburi și se introduc bucățile de carne în mașina de tocat.
Se condimentează apoi carnea cu usturoi, coriandru, ienibahar, cimbru, boia dulce și sare și piper după gust. Se amestecă bine vreme de 10 minute, turnând treptat supa de oase. Se scot mațele de porc din cistron și se spală sub un jet de apă, apoi se pun mațele în accesoriul pentru cârnați.
Se pornește apoi aparatul de viteză mica și se umple cu carnea condimentată. Se strange apoi mațul și se răsucește în funcție de cât de mare dorești să fie cârnații. Se lasă la uscat la loc răcoros minimum 24 de ore înainte de a-i pregăti. Nu trebuie să îi gătești imediat, deoarece există riscul să crape. După un timp minim de uscare, cârnații se pot prăji în tigaia cu ulei încins. Înainte de a-i pune în tavă, cârnații se vor înțepa pe alocuri, stropiți cu puțin ulei și puși la cuptorul încins în prealabil la 170 de grade. În funcție de gust, pot fi lăsați în jur de 20 de minute, în funcție de cât de rumeniți vreți.
Ingrediente
Mai întâi se toacă carnea. Apoi, se condimentează după gust cu sare, piper, ardei iute, cimbru uscat și usturoi pisat. Totul se amestecă totul, până ce se va obține o compoziție omogenă. Se lasă la rece peste noapte, pentru a se întrepătrunde toate aromele. Dacă mai este necesar, se completează cu condimente.
Apoi, mațele spălate și curățate bine se umplu cu compoziția pregătită. Cârnații se lasă la uscat sau dacă este prea cald, se pot congela.
Mai întâi se dă carnea prin mașina de tocat. Apoi, mațele se pun în apă rece pentru câteva ore deoarece dacă sunt cumpărate din comerț sunt conservate cu sare și vor trebui desărate.
Usturoiul se strivește apoi ca pentru mujdei și se amestecă cu o cană de apă, sarea și piperul.
Peste carnea toccata se adaugă amestecul de usturoi, restul condimentelor și se frământă compoziția până se leagă. Se mai adaugă apă până când devine ca o pastă legată bine, dacă este nevoie.
Se pune la mașina de tocat carne dispozitivul pentru umnplut cârnați și se introduc mațele scurse de apă. Se umplu mațele cu carne și apoi se porționează în mărimea dorită, răsucindu-le în locul în care dorim să formăm cârnații. Se pun apoi cârnații pe un băț, se lasă la scurs și la uscat într-un loc răcoros pentru cel puțin o zi, după care se pot prăji sau se pot păstra în untură, se pot afuma sau se pot păstra la congelator.
CITEȘTE ȘI: