Drama fetei care de nouă ani trăiește IMOBILIZATĂ la pat și poate comunica doar clipind. Ana a împlinit 24 de ani

Drama fetei care de nouă ani trăiește IMOBILIZATĂ la pat și poate comunica doar clipind. Ana a împlinit 24 de ani
Pe 21 mai, chiar de Sfinții Constantin și Elena, Ana Maria Tănasă a împlinit 24 de ani, dintre care ultimii 9 i-a petrecut imobilizată (foto: arhivă personală)
Publicat: 27/05/2024, 08:00
Actualizat: 27/05/2024, 11:01

În timp ce alte tinere de vârsta ei se bucură de cei mai frumoși ani din viață, Ana Maria Tănasă trăiește imobilizată într-un pat, din care nu se va mai da jos niciodată pe propriile picioare. Nu poate nici măcar să vorbească, își mișcă doar ochii și foarte puțin capul și o mână, acestea fiind singurele semne de viață ale trupului său plăpând.

  • În anul 2015, când era în clasa a IX- a, Ana Maria a fost spulberată pe trecerea de pietoni de comisarul Gărzii de Mediu Iași, Eugen Sandu.
  • A stat în comă câteva luni, iar când și-a revenit, medicii i-au pus un diagnostic crunt: tetrapareză spastică.
  • După ani de judecată, șoferul vinovat de accidentul care a lăsat-o pe Ana paralizată pe viață a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar familia fetei a primit daune de 400.000 de euro.

Părăsită la naștere, Ana Maria a fost salvată de viața în orfelinat de o familie de oameni simpli din Valea Lupului, județul Iași, care a adoptat-o. Soții Olariu i-au oferit tot ce au avut ei mai bun, dar dragostea și grija părinților adoptivi nu i-au putut schimba cursul destinului. Un destin crud, care a frânt la unison trei inimi: pe cea a fetei, dar și a părinților săi, care nu își vor mai vedea niciodată fiica sănătoasă, oricâte eforturi ar depune.

Deși, în urma accidentului, familia a primit, în anul 2020, despăgubiri de 400.000 de euro de la firma de asigurări, cheltuielile de-a lungul timpului au fost la fel de mari. Compania de asigurări ar fi trebuit să plătească lunar și 2.000 de lei, dar asta nu s-a întâmplat decât retroactiv, pentru o perioadă de un an, iar între timp firma a dat faliment.

Părinții fetei își drămuiesc banii care le-au mai rămas. O fac cu gândul ca fiica lor, cu ajutor, să se poată descurca atunci când ei nu vor mai fi pe lumea asta ca să o poată îngriji.

Când avea doar trei ani, Ana Maria Tănasă a fost luată în grijă de soții Maria și Fănică Olariu, asistenți maternali din comuna Valea Lupului, oameni simpli, dar cu suflet mare și frică de Dumnezeu. Ana le umplea casa de bucurie și era rostul lor în viață. I-au oferit tot ce au putut și sperau că într-o bună zi fiica lor va ajunge departe.

Toate visurile s-au năruit însă într-o zi de decembrie a anului 2015, când Ana a fost călcată de o mașină, pe trecerea de pietoni, accident produs de comisarul Gărzii de Mediu Iași, Eugen Sandu, fost director al Agenţiei de Mediu.

Impactul a fost atât de mare încât fata, care atunci era elevă în clasa a IX-a, a ajuns la spital în comă. Deși pronosticurile medicilor erau rezervate, printr-o minune, adolescenta a ieșit din comă după câteva luni.

Din păcate, bucuria că fiica lor și-a revenit a fost anulată de vestea îngrozitoare pe care au primit-o la scurt timp de la medici. Ana Maria a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică. Mai mult, funcțiile cognitive ale fetei sunt limitate la cele ale unui copil de câțiva ani.

Ana Maria avea doar 15 ani când, în urma accidentului produs de comisarul Gărzii de Mediu Iași Eugen Sandu a rămas paralizată (foto: arhivă personală)

De atunci, Ana nu și-a mai putut îmbrățișa niciodată părinții și nici să le spună cât de mult îi iubește. Fata este complet imobilizată la pat, nu vorbește, își poate mișca doar ochii și foarte puțin capul și o mână.

”Zâmbește, închide ochii, întoarce capul pe pernă și poate să ridice ușor o mânuță. Noi îi mai punem filme, desene animate”, a povestit Fănică Olariu, pentru Gândul.

Dărâmați de tragedia care i-a lovit, părinții fetei s-au mobilizat însă repede ca să-și poată ajuta fiica.

”Până să fie procesul, am vândut pământul. Dacă nu îl vindeam, era putredă acum. Și, dacă este nevoie, îmi vând tot pentru ea. Suntem oameni cu frică de Dumnezeu, nu ne batem joc de ea. Dacă asta ne-a fost dat să ducem, mergem înainte”, a spus, pentru Gândul, tatăl fetei.

Este hrănită numai prin sondă

De 9 ani, Ana este hrănită numai prin sondă, iar pe fondul imunității scăzute, se confruntă des cu diverse probleme de sănătate.

”Am avut probleme cu ea, cu infecții urinare, cu dantura, răcește mereu. Imunitatea este zero, nu poți să lași un pic ușa deschisă, că face roșu în gât. Din cauza medicamentelor pe care le ia zilnic pentru cap, a avut și niște probleme ginecologice. În momentul în care valorile nu sunt bune, o punem în mașină și o ducem să facem investigații. Este un om care nu poate să spună ce îl doare, nu poți să o lași așa”, ne-a mai spus tatăl Anei.

În fiecare an, de ziua ei, părinții Anei încearcă să-i smulgă un zâmbet fetei, care este complet paralizată (foto: arhivă personală)

Deși au primit despăgubiri de 400.000 de euro de la compania de asigurări, cheltuielile pentru îngrijirea Anei au fost și sunt extrem de mari, de la investigațiile medicale până la hrana specială.

”Numai mâncarea pe care o aducem de la București costă 2.800 de lei pe lună, pentru că ea mănâncă numai prin sondă. La fiecare trei ani, se schimbă și sonda. Are saltea antiescare, pe care o schimbăm în fiecare an. Când îi facem baie, o ungem cu toate alifiile din cap până în picioare. Să nu treacă nimeni prin ce trecem noi, doar cei care au avut cazuri din astea ne înțeleg”, a adăugat tatăl fetei.

”Tragem cu dinții de banii pe care-i mai avem”

Bărbatul spune că, potrivit deciziei instanței, firma de asigurări ar fi trebuit să le dea lunar și 2.000 de lei pentru îngrijiri medicale. Cu toate acestea, nu au primit banii decât pentru un an, iar asta retroactiv, după ce au dat compania în judecată.

Problema este că respectiva companie de asigurări a intrat între timp în faliment, iar acum soții Olariu se luptă prin avocata lor să recupereze suma restantă, dar și să obțină pe viitor un ajutor de la stat.

”Dacă ne-ar da ăștia 2.000 de lei pe lună, am stat și noi liniștiți. Tragem de banii pe care-i mai avem, că dacă noi mâine, poimâine ne ducem dincolo și rămâne fata noastră singură, cum o să se descurce? Ținem cu dinții de banii ăștia”, a mai spus tatăl Anei.

În ciuda faptului că fiica lor nu își poate exprima emoțiile decât prin privire, părinții săi încearcă din răsputeri să o facă să se simtă iubită nu doar prin faptul că o îngrijesc cu mare atenție, dar și prin mici surprize. De fiecare dată, de ziua ei, Ana este sărbătorită de părinții săi și de apropiați, ceea ce s-a întâmplat și săptămâna trecută, pe 21 mai, de Sfinții Constantin și Elena, când a împlinit 24 de ani.


CITEȘTE ȘI:

Un tânăr a ajuns în stare gravă la spital, în condiții învăluite în MISTER. „A fost ameninţat cu moartea, dacă declară accident de muncă”

ÎNGROZITOR. Un tânăr de 19 ani, lovit în plin de un taxi pe o trecere de pietoni din București

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
Călin Geambașu și mama copilului său se plimbă prin instanțe de cinci ani, dar... 'Mă...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
"Rămas bun, prieten drag! O bucată din mine s-a desprins". Lacrimi pentru Andrei, motociclistul de...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
Cel mai SĂRAC președinte din lume! Are SALARIUL de doar...
Devine obligatoriu în toată România. Ordinul intră peste tot în vigoare
Este vrajbă în toată regula la Antena 1. Două vedete, scandal monstru
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Cosmin din Casa Iubirii a fost descalificat! Vestea care i-a lăsat pe concurenți cu gura...
Imagini de colecție cu Ana-Maria Barnoschi de la cununia civilă!
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Calea Lactee ar fi intrat în coliziune cu ceva uriaș chiar în timpul existenței Pământului
×