Duterte, mesaj dur pentru Putin: „Eu omor criminali, nu omor copii și bătrâni”

Duterte, mesaj dur pentru Putin: „Eu omor criminali, nu omor copii și bătrâni”
Publicat: 24/05/2022, 12:55

Controversatul președinte filipinez Rodrigo Duterte l-a criticat dur pe liderul rus Vladimir Putin pentru uciderea civililor nevinovați din Ucraina, spunând că, în timp ce amândoi au fost etichetați drept „criminali”, „eu ucid criminali, nu copii și bătrâni”.

Duterte, care recunoaște deschis că Putin i-a fost ca un mentor, a vorbit pentru prima oară despre invazia rusă a Ucrainei, dând vina pe liderul rus pentru creșterea prețurilor globale la carburanți, în ultimele trei luni de război, fenomen ce a afectat toate țările lumii, inclusiv Filipine.

Chiar dacă nu îl condamnă direct pe președintele rus, Duterte nu este de acord cu eticheta de „operațiune specială militară” a lui Putin, spunând că este un război total împotriva unui „stat suveran”.

„Eu nu omor copii și bătrâni!”

„Mulți spun că eu și Putin suntem criminali. Le-am zis filipinezilor dintotdeauna că eu ucid. Dar ucid criminalii, nu copiii, nu bătrânii”, a declarat Duterte la un post de televiziune. „Suntem în două lumi diferite”.

Duterte, care își va încheia mandatul la 30 iunie, după șase ani controversați, a dus o luptă sângeroasă împotriva drogurilor, ordonând uciderea a peste 6.000 de suspecți.

Printre aceștia, potrivit grupurilor care militează pentru drepturile omului, s-au numărat și persoane nevinovate, chiar și copii.

Când a preluat puterea în 2016, acesta a apelat la Rusia și China pentru comerț și investiții și pentru a extinde cooperarea militară, criticând deseori politicile de securitate ale Washingtonului, un inamic vechi al Manilei.

Duterte a vizitat Rusia în 2017 și 2019 pentru a se întâlni cu Putin, dar a întrerupt brusc prima vizită, după ce militanții ISIS au luat cu asalt orașul filipinez Marawi, în timp ce el se afla în misiunea diplomatică.

La o săptămână după ce forțele ruse au atacat Ucraina, filipinezii au votat în favoarea unor sancțiuni ONU împotriva invaziei ruse.

Duterte, îngrijorat de rezervele de petrol ale statului Filipine

Filipinezii au făcut apel la protejarea civililor și infrastructurii publice din Ucraina, chiar dacă Duterte s-a abținut să-l critice dur pe Putin, până acum, preferând o atitudine neutră, într-un conflict care ar putea duce la folosirea armelor nucleare și izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial.

Duterte a declarat că este îngrijorat de stabilitatea rezervelor de petrol ale țării sale, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă să creeze instabilitate globală.

„Eu sunt pe final de mandat și nu știu să rezolv problema”, a spus Duterte, potrivit Yahoo News. „Trebuie să rezolvați problema conflictului dintre Ucraina și Rusia, înainte să vorbim despre revenirea la normalitate”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult