EXCLUSIV | Aparatele Drug Test ale Poliției Rutiere dau erori uriașe. Unu din zece șoferi prinși drogați este, în realitate, nevinovat

EXCLUSIV | Aparatele Drug Test ale Poliției Rutiere dau erori uriașe. Unu din zece șoferi prinși drogați este, în realitate, nevinovat
Publicat: 12/11/2022, 08:00

Un răspuns oficial formulat de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, la solicitarea Gândul, demonstrează că, cel puțin în București, unu din zece șoferi găsiți pozitivi după verificarea cu aparatul Drug Test nu a consumat, în realitate, substanțe interzise. Numai anul trecut, în Capitală, peste 200 de șoferi au fost acuzați pe nedrept și lăsați fără permisele de conducere, pe o perioadă nelimitată de timp.

În anul 2021, la Institutul Național de Medicină Legală (INML) au fost analizate 1.657 de probe biologice care au ieșit pozitive după testarea cu aparatul Drug Test de către polițiștii bucureșteni ai Brigăzii Rutiere. Dintre acestea, 215 au avut rezultate negative la INML, adică 12,9 la sută. Asta înseamnă că cel puțin fiecare al zecelea șofer testat pozitiv a fost, în realitate, complet nevinovat.

În anul 2019, Brigada de Poliție Rutieră a fost dotată cu aparate pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența stupefiantelor, achiziționate de la firma germană Drager. Aparatele s-au dovedit utile, mai ales că, în scurt timp, polițiștii au descoperit că numărul șoferilor aflați sub influența drogurilor a ajuns să fie mai mare decât al celor băuți.

Totuși, în spațiul public au început să circule tot mai multe informații legate despre presupuse erori ale acestor dispozitive. Mai mult, pe lângă unii șoferi care ar fi dovedit, în urma analizelor de laborator, că au fost sancționați pe nedrept, au existat și unele cazuri punctuale în care polițiști verificați la intrarea în serviciu și găsiți pozitivi au dovedit, ulterior, că nu consumaseră droguri.

În aceste condiții, Gândul a solicitat Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” să spună câți șoferi au ieșit pozitiv la stupefiante după ce au fost verificați cu aparatul Drug Test în perioada 1 ianuarie 2021 – 30 septembrie 2022 și pentru câți dintre aceștia s-a confirmat că nu consumaseră, în realitate, substanțe interzise, așa cum reieșise, anterior, la verificarea făcută de polițiști.

Cele mai multe erori se înregistrează la ecstasy

Răspunsul a fost realizat de specialiștii Secției de Toxicologie și a relevat că 12,9 la sută dintre șoferii care aveau rezultat pozitiv la Drug Test nu se drogaseră. Conform INML, cele mai multe erori au fost înregistrate la benzodiazepine (medicamentele psihotrope) și amfetamine (ecstasy – n.r.).

Conform polițiștilor rutieri, legislația prevede că un șofer testat pozitiv la droguri pierde pe loc dreptul de a conduce, pe o perioadă nelimitată, iar pe numele său este întocmit un dosar penal.

În mod obligatoriu, șoferul este transportat la o unitate medicală pentru recoltare de probe biologice, după care dosarul este trimis la unitatea de parchet de pe lângă judecătoria competentă teritorial pentru locul în care s-a făcut testarea. Din acel moment până când analizele de laborator sunt gata, persoana suspectată că s-a urcat la volan după ce a consumat droguri nu are dreptul să conducă.

Surse din Poliție au declarat, pentru Gândul, că din cauza numărului foarte mare de dosare, șoferii așteaptă, în medie, aproximativ un an până la aflarea rezultatelor, timp în care unii dintre aceștia suportă sancțiuni nedrepte, care în cazul unora, așa cum sunt șoferii profesioniști sau alte categorii de persoane dependente de permisul auto, pot avea efecte grave.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari pe lună. Într-un...
Adevăratul motiv pentru care Răzvan Simion nu și-a invitat colegii la nunta cu Daliana Răducan...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Andreea Antonescu a spus ce crede despre relația Andreei Bălan cu Victor Cornea! Ce reacție...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Babs, fosta lui Dorian Popa, 'selectată' în grămada de femei a fraților Tate! A mers...
„Se descurcă cât de bine poate!” Cum decurge tratamentul pentru cancer al lui Kate Middleton
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Cristian Molnar, tânărul luat de viitură în Italia, ar fi fost găsit după trei săptămâni...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
O tabără militată asiriană, DISTRUSĂ de „îngerul Domnului”, a fost găsită
Bătrânii primesc 600 LEI lunar de la stat. Pensionarii trebuie să depună dosar cu cerere
Tradiții străvechi de Sânziene. Ce trebuie făcut neapărat noaptea
Andreea Bălan, apariție de revistă în ziua în care a împlinit 40 de ani: „Am...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Maria Dragomiroiu, mărturisiri cutremurătoare despre momentul în care a fost la un pas să își...
Ce surpriză i-a pregătit Victor Cornea Andreei Bălan de ziua ei de naștere: ”La mulți...
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
Balenele ucigașe vânează și mănâncă rechini în Golful California, au descoperit cercetătorii
×