EXCLUSIV | Consilier al Gărzii Forestiere Vâlcea, acuzat de ANI de ”avere nejustificată”. Cine este controversatul Gheorghe Doru Epure: ”E lupul pus paznic la oi!”

EXCLUSIV | Consilier al Gărzii Forestiere Vâlcea, acuzat de ANI de ”avere nejustificată”. Cine este controversatul Gheorghe Doru Epure: ”E lupul pus paznic la oi!”
Publicat: 08/05/2022, 18:23
Actualizat: 08/05/2022, 18:33

În urma verificărilor efectuate de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI),  unul dintre angajații Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea/ Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea nu poate justifica peste 300.000 de lei din averea pe care o deține.

Verdictul dat de ANI este ”avere nejustificată”, fiind sesizată și Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Craiova pentru a fi demarată o acțiune de control.

Urmează a fi cercetate modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de Doru Gheorghe Epure, consilier în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea/ Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea.

“Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 314.486,76 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către EPURE GHEORGHE DORU în perioada supusă evaluării. Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Craiova, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către Doru Gheorghe Epure”, s-a precizat într-un comunicat ANI.

Vizat de ANI, Epure cere în instanță anularea raportului

Cum în jurul lui Doru Gheorghe Epure au planat, de-a lungul timpului, mai mult semne de întrebare, GÂNDUL a solicitat conducerii Gărzii Forestiere Râmnicu Vâlcea un punct de vedere referitor la acuzațiile inspectorilor ANI.

Inspectorul-șef George Poenaru ne-a precizat, ÎN EXCLUSIVITATE, că instituția pe care o conduce a luat la cunoștință concluziile Agenției Naționale de Integritate și că – pe rolul Curții de Apel Craiova – se află un dosar în care Doru Gheorghe Epure are calitatea de… reclamant, solicitând ca raportul ANI să fie anulat.

”Instituția noastră a luat la cunoștință de rezultatul cercetărilor ANI din comunicatul oficial al acestei instituții.

Pe rolul Curții de Apel Craiova se află înregistrat dosarul nr. 388/54/2022, având ca obiect anulare raport evaluare ANI, în care figurează ca părți: Epure Gheorghe Doru – reclamant și Agenția Națională de Integritate – pârât.

În funcție de rezultatul final, instituția noastră va aplica măsurile legale în vigoare cu privire la acest salariat”, a transmis Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea.

Defrișarea pădurilor din România este un subiect ”fierbinte” de foarte mulți ani. Iar o modalitate prin care se ajunge la acest dezastru forestier este poziționarea unor personaje în funcții care le permit ”să centreze și să dea cu capul”, spun sursele GÂNDUL, trecutul lui Doru Gheorghe Epure fiind demn de o… telenovelă forestieră din care acesta a ieșit și iese câștigător.

”Până și ministrul Mediului a trebuit să dea explicații pentru astfel de tăieri de pădure (n.red. – cu referire la moțiunea de cenzură depusă împotriva lui Tánczos Barna), dar în cazul lui Doru Gheorghe Epure nu se întâmplă nimic. Acum se ocupă de vânătoare la Garda Forestieră Râmnicu-Vâlcea… Mai nou a pus mâna și pe fondurile de vânătoare din județul Gorj, printr-un apropiat de-al său, Cristi Vodislav. E lupul pus paznic la oi! Și la păduri și la vânătoare…”, au mai dezvăluit surse GÂNDUL.

Paradoxal, tocmai în ”curtea” Ministerului Mediului are loc acest scenariu halucinant desfășurat o perioadă foarte lungă de timp, iar personajul central este consilierul Doru Gheorghe Epure, angajat al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea/ Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea, instituție subordonată ministerului.

Doru Gheorghe Epure ”învârtea terenurile forestiere pe degete”

Către Doru Gheorghe Epure – actualmente consilier în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Rm. Vâlcea/ Garda Forestieră Râmnicu-Vâlcea – au fost îndreptate degete acuzatoare încă din anul 2011, atunci când lucra la Ocolul Silvic Bumbești Jiu, iar multe voci afirmau că ”învârtea terenurile forestiere pe degete”.

Surse GÂNDUL au transmis că Epure a știut, tot timpul, cum să cadă în picioare și că, în ultimă instanță, a fost precum ”lupul pus paznic la oi”.

Potrivit jurnalul.ro, totul a început în momentul în care Doru Gheorghe Epure și rudele sale au cumpărat ”la prețuri ridicole” mai multe păduri de la moștenitorii unui anume Gheorghe Chifu. Zona respectivă era administrată chiar de Epure, în calitate de angajat al statului român.

După ce aceste păduri au fost achiziționate, ele au fost vândute – la prețuri exorbitante, de data aceasta –  unor firme de stat și private care exe­cu­­tau lucrări pe raza ocolului Bum­besti-Jiu. Pentru ca aceste lucrări să poa­tă demara, tocmai Doru Gheorghe Epure trebuia să apro­be scoaterea din fondul forestier a terenurilor respective.

Ulterior, Epure a fost avansat la Inspectoratul Teri­to­rial pentru Regim Silvic si Vâ­nă­toa­re – ITRSV, fiind responsa­bil cu vânătoarea în județele Gorj și Vâl­cea. Însă, înainte de această mutare, au avut loc ”mișcări” cel puțin interesante.

Iată ”filmul evenimentelor”:

  • Moștenitorii lui Chifu, prin mandatarul Liviu Pă­traș­cu, au revendicat Muntele Du­mi­tra din Parcul Național „Defileul Jiului”.
  • Potentul om de afaceri Liviu Pă­traș­cu a primit, conform legii, 40 de hectare de pădure, apoi a mai cerut alte 960 de hectare de pădure aflate în incinta Parcului Național, cu toate că din actele depuse pentru revendicare s-a făcut dovada proprietății doar pentru aproximativ 530 de hectare.
  • Potrivit aceleiași surse, a pri­mit cât a cerut.
  • Pătrașcu – în calitate de mandatar – a spus că renunță la terenul din Parcul Națio­nal, dar că vrea la schimb cele 720 de hectare de pădure într-o zonă în care se afla cele mai sănătoase păduri de stejar din Gorj.

DNA-ul a intrat ”pe fir”

Învâr­teala cu terenurile de pe Muntele Dumitra s-a mutat în instanță. Prefectura Gorj și Direcția Silvică au cerut la Jude­că­toria Târgu-Jiu anularea procesului-verbal prin care Pătrașcu intra în po­sesia pădurilor de la Tis­ma­na și Cras­na. Liviu Pătrașcu a dat Co­misia județeană și comisiile lo­cale din Tismana și Crasna în judecată, pentru a fi pus în posesia celor 720 de hectare de pădure. Apoi a cerut stră­mu­ta­rea procesului la Brașov. Autoritățile au câștigat – în prima fază – procesul, dar Pătrașcu a câștigat la recurs, la Tribu­na­lul Gorj.

Acesta a fost momentul în care au intrat pe ”fir”, pentru a descâlci ițele, Direcția Națio­nală Anticorupție și Direcția Ge­nerală Anticorupție Gorj. ”Afacerea” a fost cercetată în amănunt, iar pro­cu­rorii anticorupție i-au audiat pe toți cei care și-au dat girul.

Printre cele mai importante ”nume” chemate la Par­chet s-au aflat fostul subprefect de Gorj, Lelioara Deaconu, fosta șefă a Serviciului Legalitatea Actelor, Ioa­na Căli­nescu și consilierul juridic, Du­mitru Bur­lan. Firește, nici Doru Gheorghe Epure nu a lipsit de pe listă, dar judecătorul de la Tri­bunalul Gorj a decis, definitiv și ire­vocabil, ca afaceristul Pătrașcu să fie pus în posesia pădurii de la Tismana și Crasna.

Patronul unei foste firme de exploatare forestieră îl acuză pe Doru Gheorghe Epure că a instrumentat toată afacerea

Eftemie Popescu, patronul unei foste firme de exploatare forestieră îl acuză pe Doru Epure că a instrumentat toată afacerea, în timp ce era şef la Ocolul Silvic Bumbeşti- Jiu, cumpărând şi vânzând, succesiv, terenuri forestiere cu profituri exorbitante, în schimbul scoaterii din fondul forestier al respectivelor păduri, în favoarea Hidroelectrica şi a carierelor Meri şi Carpat Agregate, a notat verticalonline.ro în luna iunie a anului 2011.

După perfectarea ”afacerii” în care Doru Gheorghe Epure a avut un cuvânt greu de spus, firma lui Eftemie Popescu a fost lichidată. Statul român ar fi fost păgubit cu aproape un milion de euro, plătit de Hidroelectrica, iar jumătate din Muntele Dumitra, mai precis 500 de hectare, ”a ajuns pe mâna unui acolit al lui Doru Epure, care tocmai a reuşit să-l schimbe pe cele mai bune păduri din Gorj, din Tismana şi Crasna”, s-a mai precizat în articolul citat.

Epure, fostul şef de ocol de la Bumbeşti Jiu – pe timpul căruia s-a perfectat ”afacerea” cu Muntele Dumitra – a spus că el nu a semnat niciun act, actele fiind semnate de delegatul ocolului pentru localitatea respectivă. Mai mult, acesta s-a apărat spunând și că dosarul ”a trecut prin două comisii, locală şi judeţeană, de ce n-au văzut ei?”

Totuși, a existat și o întrebare ceva mai delicată – ”Cum se face că după această validare cu ochii închişi, muntele a fost fărâmiţat şi cumpărat ieftin pe bucăţi de el, nevasta, rudele şi prietenii săi”? -, numai că Doru Gheorghe Epurear fi răspuns sec: ”Şi care-i problema?”

Doru Gheorghe Epure, urmărit penal și posesor al unei averi consistente

Acuzat că a pus bazele acestei ”afaceri” cu ani în urmă, Doru Gheorghe Epure ar fi avut, potrivit informațiilor apărute în mass-media, toate pârghiile necesare, fiind la conducerea Ocolului Silvic Bumbeşti-Jiu între 2001 şi 2006. Abia apoi a fost avansat inspector la Inspectoratul Teritorial şi de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Vâlcea. În 2013, Epure s-a transformat în ”urmărit penal” din cauza afacerii cu Muntele Dumitra.

Averea lui Epure era, încă de la vremea respectivă, una de-a dreptul impresionantă, informa gorjeanul.ro.

  • 11 parcele de teren, numeroase în Târgu-Jiu
  • trei terenuri forestiere de întinderi impresionante
  • păşuni şi suprafeţe agricole
  • două apartamente
  • casă de vacanţă la Rânca şi o anexă-atelier

Acceași sursă preciza că familia Epure nu a câștigat la LOTO și nu a primit vreo moștenire, totul fiind cumpărat ”fără credite bancare, soţia fiind doar consilier bancar la o sucursală din Târgu-Jiu a unei bănci”.

Doru Gheorgh Epure, un bun… ”negociator”

În luna februarie a anului 2014, toată această telenovelă înconjurată de semne mari de întrebare a continuat.

Din punctul de vedere al Autorităţii Naţionale pentru Retrocedarea Proprietăţilor, Liviu Pătraşcu (afaceristul împroprietărit) nu ar fi avut niciun drept de proprietate asupra pădurilor pe care începuse deja să le exploateze.

Din octombrie 2013, ANRP a deschis un proces la Tribunalul Gorj, solicitând retrocedărilor de pădure în numele fostului boier Grigore Chifu. Cei de la ANRP susţin că moştenitorii boierului (care şi-au vândut drepturile litigioase lui Pătraşcu) n-aveau cum să ceară peste 1.000 de ha de pădure pe muntele Dumitra, din moment ce actele sunt doveditoare pentru doar aproximativ 500 de ha.

În scenariu apare din nou Doru Gheorghe Epure – acum consilier în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Rm. Vâlcea/ Garda Forestieră Rm. Vâlcea și acuzat de ”avere nejustificată” de inspectorii ANI -, acesta fiind considerat omul-cheie în afacerea din care a avut de câștigat Liviu Pătrașcu.

După cum a informat şi presa locală din Gorj – la momentul controversatelor –  retrocedărilor, Doru Epure ar fi fost un foarte bun ”negociator”: pădurile pentru care a cumpărat drepturile litigioase au fost de câteva ori mai ieftine decât preţurile practicate în acea vreme.

O parte din pădurile cumpărate ieftin şi retrocedate de către stat au fost cumpărate tot de către instituţii ale statului, a notat și evz.ro la vremea respectivă. Spre exemplu cele zece ha de pădure din zona Defileului Jiului, cumpărate cu aproximativ 100.000 de lei şi vândute mai apoi către Hidroelectrica cu mai bine de trei milioane de lei.

Societatea de stat Hidroelectrica a justificat necesitatea cumpărării de teren pentru construcţia unei hidrocentrale.

GÂNDUL va urmări, în continuare, ”odiseea” lui Doru Gheorghe Epure, cu atât mai mult cu cât intervenția inspectorilor Agenției Naționale de Integritate pune sub reflectoare averea pe care consilierul în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Rm. Vâlcea/ Garda Forestieră Rm. Vâlcea a reușit să o strângă de-a lungul timpului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția