Forțe speciale ale SUA, agenți CIA și veterani de război încearcă să salveze mii de aliați afgani, după ce talibanii au dat ordin ca peste 20 de mii de translatori să fie uciși

Forțe speciale ale SUA, agenți CIA și veterani de război încearcă să salveze mii de aliați afgani, după ce talibanii au dat ordin ca peste 20 de mii de translatori să fie uciși
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23/08/2021, 09:35
Actualizat: 23/08/2021, 12:39

Forțele speciale americane, veterani de război, precum și agenți din comunitatea de informații își folosesc propriile rețele de contacte pentru a scoate în siguranță din Afganistan soldații afgani din trupele de comando, spioni și translatori locali care au lucrat pentru Statele Unite.

Un grup informal, supranumit „Task Force Pineapple”, a început o acțiune de salvare, în weekendul trecut, a unui fost comandant afgan în Aeroportul Internațional Hamid Karzai, în timp ce era vânat de talibani care îi trimiteau mesaje de amenințare. Știau că a lucrat cu Forțele Speciale SUA și cu elita SEAL Team Six timp de ani de zile, vizând conducerea talibanilor și, prin urmare, avea un risc ridicat de a fi vânat, potrivit ABCNews.

Veteranii militari folosesc hashtagul #DigitalDunkirk pentru a se uni pe rețelele de socializare și a ajuta mii de persoane să fugă din Afganistan.

Operațiunea își ia numele de la renumita retragere cu ajutorul civilului a forțelor britanice și aliate din Franța în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Oferă ajutor și sfaturi de specialitate cu privire la evacuarea din Afganistan a aliaților predominant occidentali și a familiilor acestora, precum interpreți sau personal militar.

Campania, cunoscută sub numele de „Digital Dunkirk”, este alcătuită dintr-o rețea de „sute de mii de oameni” și folosește imagini din satelit și alte informații pentru a localiza punctele de control talibane.

Grupul militant, care acum stăpânește țara, îi vizează pe interpreți și a ordonat să fie împușcați.

Matt Zeller, un veteran de război din Afganistan și fost analist CIA, a declarat pentru Fox News că translatorii  erau aliați esențiali ai trupelor americane, servind drept „ochii și urechile Americii pe câmpul de luptă”.

„Acești oameni despre care vorbim… erau ochii și urechile noastre pe câmpul de luptă,” a afirmat Zeller.

Potrivit informațiilor, cel puțin 20.000 de translatori afgani și membri ai familiilor acestora se află blocați în prezent în Afganistan.

Zeller a descris o campanie numită „Digital Dunkirk” folosită pentru evacuarea translatorilor afgani. El a spus că „sute de mii” de persoane s-au alăturat mișcării după doar câteva săptămâni, dar că respectivul grup ar putea crește la câteva milioane până când operațiunea se va termina.

El a spus că „Digital Dunkirk” a început ca „o armată de veterani,” care a fost alertată de situația dramatică de către afgani, dar că rețeaua a crescut până la a include organizații pentru drepturile omului, grupuri religioase și de conștientizare politică.

„Am avut analiști din sectorul serviciilor de informații care au venit și au început să facă analize de imagini prin sateli, identificând punctele de control talibane în timp real prin folosirea datelor de pe rețelele sociale”, a declarat Zeller.

Aceasta în condițiile în care talibanii, care au anunțat că îi vor ierta pe oricare afgan care a ajutat SUA în timpul războiului.

Zeller a afirmat că membrii rețelei le oferă afganilor care vor să ajungă la aeroportul din Kabul informații despre punctele de control talibane și străzile pe care ar trebui să meargă pentru a-i ocoli pe islamiști. În plus, „Digital Dunkirk” le oferă refugiaților care ajung pe aeroport date despre zborurile pe care le-ar putea lua și le oferă suport moral, în contextul în care oamenii sunt nevoiți să aștepte până la 9-10 ore, în condiții de temperaturi ridicate, umede, fără apă, mâncare și fără toalete, cu talibanii care trag fără discriminare pe deasupra mulțimii.

Zeller a descris un caz în care „Digital Dunkirk” a ajutat cu succes o americancă să treacă printr-o poartă de la aeroportul din Kabul, după ce a vorbit cu un pușcaș marin care păzea zona. „Restul familiei ei era acolo în spatele ei,” a declarat Zeller.

„Încă nu sunt cetățeni americani și nu li s-a permis accesul în aeroport.”

Zeller a spus că Statele Unite au responsabilitatea de a evacua traducătorii afgani. Dacă nu sunt evacuați acum, atunci „vor fi morți și vom regreta pentru tot restul vieții că i-am abandonat,” a afirmat Matt Zeller care și-a ținut promisiunea de a-l evacua din Afganistan pe propriul său translator, despre care a spus că a ajutat la salvarea vieților unor pușcași marini americani.

Pentagonul a anunțat duminică devreme că a activat Flota Aeriană a Rezervei Civile și solicită asistență companiilor aeriene comerciale pentru evacuarea personelor din Afganistanul.

American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines, Omni Air, Hawaiian Airlines și United Airlines vor furniza un total de 18 aeronave pentru a sprijini evacuarea cetățenilor și a personalului SUA, a solicitanților de vize speciale pentru imigranți și a altor persoane cu risc din Afganistan, , a declarat într-un comunicat Departamentul al Apărării. Acesta a adăugat că nu anticipează un „impact major” asupra zborurilor comerciale din activare.

Departamentul Apărării a subliniat că aeronava comercială nu va zbura pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul. În schimb, acestea vor fi folosite pentru a muta pasagerii din paradisurile sigure temporare și din bazele de etapă intermediare.

Cele 18 avioane suplimentare se vor adăuga la cele peste 150 de avioane militare de marfă care sunt folosite în prezent de administrația Biden pentru a evacua cetățenii și aliații SUA din Afganistan, pe măsură ce situația de securitate se deteriorează pe fondul ofensivei extinse a talibanilor și pe măsură ce apar rapoarte despre amenințări la adresa securității. .

New York Times a raportat sâmbătă că administrația are în vedere  activarea flotei aeriene de rezervă civilă.

Căpitanul John Perkins, purtător de cuvânt al Comandamentului Transporturilor SUA, a declarat ziarului că marile companii aeriene au primit vineri seară un avertisment că unele dintre avioanele lor ar putea fi necesare pentru eforturile de evacuare.

Pentagonul a dezvăluit sâmbătă că SUA a evacuat aproximativ 17.000 de persoane din Afganistan în ultima săptămână și aproximativ 22.000 de la sfârșitul lunii iulie. Aproximativ 2.500 de americani au fost evacuați din regiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia