Gabriela Firea, interpelare pentru Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: ”Revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România”

Gabriela Firea, interpelare pentru Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: ”Revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România”
Gabriela Firea, interpelare pentru premier și pentru ministrul Sănătății / FOTO - Gabriela Firea Facebook
Publicat: 07/04/2021, 12:00

În fiecare an, pe data de 7 aprilie, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății, este sărbătorită Ziua Internațională a Sănătății. În acest context, Gabriela Firea adresează o interpelare premierului Florin Cîțu, dar și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, solicitând un răspuns scris în legătură cu promovarea – în regim de urgență – a unei hotărâri de guvern prin care nivelul alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România să fie majorat.

Gabriela Firea citează un studiu publicat în revista The Lancet, dar și o declarație a medicului Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”, aceasta precizând că nivelul alocației de hrană pentru pacienții infectați cu noul coronavirus este de doar 10 lei pe zi, pentru cele trei mese, sumă insuficientă. Gabriela Firea consideră că nutriția este de o importanță indiscutabilă, iar Ministerul Sănătății are, astfel o responsabilitate uriașă.

”Azi este Ziua Internațională a Sănătății. Adresez o interpelare premierului și ministrului Sănătății, referitoare la alocația de hrană pentru pacienți, total insuficientă. Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriționiști, doctorii susțin că o alimentație de calitate este esențială în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienții trebuie să aibă puterea să depășească faza acută a bolii dar în același timp să fie pregătiți pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriția este de o importanță capitală, esențială. Șase mese pe zi, multe proteine, hidratare, aceasta este rețeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID. Și nu doar ei, ci toți bolnavii”, notează senatorul PSD Gabriela Firea în mediul online.

”Pacienții din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare. Situația în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care fost majorată ultima oară alocația de hrană pentru bolnavii internați. Așa cum a afirmat și managerul Institutului ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID are alocați pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O suma insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient!”

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021”

În postarea de pe pagina sa de socializare, Gabriela Firea precizează că această problemă nu este insurmontabilă, fiindcă soluțiile există, iar atunci când era primarul general al Capitalei a propus, de altfel, dublarea nivelului alocațiilor de hrană pentru pacienții internați în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei.

PSD elaborat deja, mai scrie Gabriela Firea, un proiect care prevede ”ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021”.

”Este obligatoriu ca pacienții din spitalele din România să beneficieze de o nutriție care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numește aceasta. Iar soluții există! Am propus, în calitate de Primar General, atât în 2018, cât și în 2019, dublarea nivelului alocațiilor de hrană pentru pacienții internați în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei. Pacienții internați în aceste spitale au beneficiat deci de hrană mai bună, mai proaspătă, mai variată, care i-a ajutat să lupte mai bine cu boala. Săptămâna trecută, după discuții cu grupul consilierilor PSD, am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Prețurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat și actualizarea nivelului pentru alocațiile de hrană”

Însă proiectul la care se face referire trebuie discutat în ședința de consiliu CGMB, iar actuala conducere a Primăriei Capitalei trebuie să fie de acord.

”Dacă actuala conducerea Primăriei Generale este de acord, va fi discutat în prima ședință din luna aprilie a Consiliul General al Municipiului București. Autoritățile locale au această posibilitate, de a majora valoarea alocației de hrană pentru spitalele din subordinea lor. Dar, de foarte multe ori, bugetul de care dispun nu permite promovarea unei astfel de măsuri. În plus, prețurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat și actualizarea nivelului pentru alocațiile de hrană”, avertizează senatorul PSD.

”Consider că revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România. Vă solicit să ne comunicați dacă și când veți promova acest act normativ. În cazul în care nu veți promova în regim de urgență această Hotărâre de Guvern, vă solicit să ne informați care sunt motivele care stau la baza deciziei dvs. Solicit răspuns scris.”

Gabriela Firea, senator PSD

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
S-a anunțat deja NOUA PANDEMIE! Cum se manifestă virusul care amenință toată Planeta
Șoc! A murit starul din Seinfeld, dar s-a ținut secret decesul său
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...