Gabriela Firea, interpelare pentru Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: ”Revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România”

Gabriela Firea, interpelare pentru Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: ”Revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România”
Gabriela Firea, interpelare pentru premier și pentru ministrul Sănătății / FOTO - Gabriela Firea Facebook

În fiecare an, pe data de 7 aprilie, sub sponsorizarea Organizației Mondiale a Sănătății, este sărbătorită Ziua Internațională a Sănătății. În acest context, Gabriela Firea adresează o interpelare premierului Florin Cîțu, dar și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, solicitând un răspuns scris în legătură cu promovarea – în regim de urgență – a unei hotărâri de guvern prin care nivelul alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România să fie majorat.

Gabriela Firea citează un studiu publicat în revista The Lancet, dar și o declarație a medicului Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”, aceasta precizând că nivelul alocației de hrană pentru pacienții infectați cu noul coronavirus este de doar 10 lei pe zi, pentru cele trei mese, sumă insuficientă. Gabriela Firea consideră că nutriția este de o importanță indiscutabilă, iar Ministerul Sănătății are, astfel o responsabilitate uriașă.

”Azi este Ziua Internațională a Sănătății. Adresez o interpelare premierului și ministrului Sănătății, referitoare la alocația de hrană pentru pacienți, total insuficientă. Indiferent de specializarea lor, fie că sunt medicii ATI, pneumologi, nutriționiști, doctorii susțin că o alimentație de calitate este esențială în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19. Una dintre concluziile unui studiu publicat de prestigioasa revistă The Lancet este că pacienții trebuie să aibă puterea să depășească faza acută a bolii dar în același timp să fie pregătiți pentru posibilele sechele din perioada de refacere de după boală. În ambele faze, nutriția este de o importanță capitală, esențială. Șase mese pe zi, multe proteine, hidratare, aceasta este rețeta pe care ar trebui să o urmeze bolnavii de COVID. Și nu doar ei, ci toți bolnavii”, notează senatorul PSD Gabriela Firea în mediul online.

”Pacienții din spitalele din România nu pot urma însă aceste recomandări, din motive financiare. Situația în spitalele din România este neschimbată din 2018, an în care fost majorată ultima oară alocația de hrană pentru bolnavii internați. Așa cum a afirmat și managerul Institutului ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, acum câteva zile, un pacient bolnav de COVID are alocați pentru cele 3 mese, 10 lei/zi. O suma insuficientă pentru nevoile reale ale oricărui pacient!”

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021”

În postarea de pe pagina sa de socializare, Gabriela Firea precizează că această problemă nu este insurmontabilă, fiindcă soluțiile există, iar atunci când era primarul general al Capitalei a propus, de altfel, dublarea nivelului alocațiilor de hrană pentru pacienții internați în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei.

PSD elaborat deja, mai scrie Gabriela Firea, un proiect care prevede ”ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021”.

”Este obligatoriu ca pacienții din spitalele din România să beneficieze de o nutriție care să îi sprijine în lupta cu boala, indiferent cum se numește aceasta. Iar soluții există! Am propus, în calitate de Primar General, atât în 2018, cât și în 2019, dublarea nivelului alocațiilor de hrană pentru pacienții internați în cele 19 spitale de care răspundea Primăria Capitalei. Pacienții internați în aceste spitale au beneficiat deci de hrană mai bună, mai proaspătă, mai variată, care i-a ajutat să lupte mai bine cu boala. Săptămâna trecută, după discuții cu grupul consilierilor PSD, am elaborat proiectul care prevede ca această dublare a valorii alocației de hrană să se aplice și în 2021”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Prețurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat și actualizarea nivelului pentru alocațiile de hrană”

Însă proiectul la care se face referire trebuie discutat în ședința de consiliu CGMB, iar actuala conducere a Primăriei Capitalei trebuie să fie de acord.

”Dacă actuala conducerea Primăriei Generale este de acord, va fi discutat în prima ședință din luna aprilie a Consiliul General al Municipiului București. Autoritățile locale au această posibilitate, de a majora valoarea alocației de hrană pentru spitalele din subordinea lor. Dar, de foarte multe ori, bugetul de care dispun nu permite promovarea unei astfel de măsuri. În plus, prețurile produselor alimentare au crescut, iar această majorare nu a generat și actualizarea nivelului pentru alocațiile de hrană”, avertizează senatorul PSD.

”Consider că revine Ministerului Sănătății obligația de a propune Guvernului, urgent, majorarea nivelului alocației de hrană pentru toți pacienții internați în spitalele din România. Vă solicit să ne comunicați dacă și când veți promova acest act normativ. În cazul în care nu veți promova în regim de urgență această Hotărâre de Guvern, vă solicit să ne informați care sunt motivele care stau la baza deciziei dvs. Solicit răspuns scris.”

Gabriela Firea, senator PSD

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu