ÎNTREBAREA care pune pe jar o lume întreagă. Ce s-ar întâmpla dacă Rusia îl asasinează pe Zelenski? „Ucrainenii au planuri în vigoare”

ÎNTREBAREA care pune pe jar o lume întreagă. Ce s-ar întâmpla dacă Rusia îl asasinează pe Zelenski? Ucrainenii au planuri în vigoare
ÎNTREBAREA care pune pe jar o lume întreagă. Ce s-ar întâmplă în Ucraina dacă Rusia îl asasinează pe Zelenski?
Publicat: 02/08/2023, 11:41
Actualizat: 02/08/2023, 12:09

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia îl asasinează pe Volodimir Zelenski? Este o întrebare la care autoritățile de la Kiev refuză să dezvolte un răspuns clar despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia l-ar asasina pe liderul ucrainean. Cu toate acestea, încă din primele zile de război există un plan foarte bine pus la punct privind preluarea puterii într-un astfel de scenariu și asigurarea continuității la conducerea țării, scrie Politico, în analiza făcută în legătură cu acest subiect delicat și controversat în egală măsură.

Zelenski: „Dacă m-aș gândi constant la asta, aș sta închis, la fel ca Putin acum, care nu-și părăsește buncărul”

Reamintim că, la câteva săptămâni după invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin din februarie 2022, consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a dezvăluit că au avut loc cel puțin 12 tentative de asasinat asupra șefului său de către echipele rusești de sabotaj, inclusiv ceceni și mercenari Wagner.

Din cauza amenințării care planează asupra vieții sale, vizitele lui Zelenski în străinătate sunt planificate în cel mai mare secret.

Când Volodimir Zelenski a fost întrebat dacă este îngrijorat de încercările Rusiei de a-l ucide, a răspuns că nu se gândește la asta.

„Dacă m-aș gândi constant la asta, aș sta închis, la fel ca Putin acum, care nu-și părăsește buncărul”, a spus liderul ucrainean într-un interviu pentru CNN luna trecută. „Desigur, gărzile mele de corp ar trebui să se gândească cum să prevină acest lucru, iar aceasta este sarcina lor. Nu mă gândesc la asta.”

Deși este o întrebare la care, de înțeles, Zelenski nu este dornic să se gândească, este și una pe care susținătorii săi din țară și din străinătate nu își permit să o ignore, scrie Politico.

Statutul lui Zelenski, simbol al luptei împotriva invadatorilor

De când a respins oferta americanilor de evacuare, spunându-le potențialilor săi salvatori: „Am nevoie de muniție, nu de o mașină”, președintele ucrainean a jucat un rol cheie în obținerea sprijinului internațional pentru lupta împotriva Rusiei.

„Nu e de mirare că parlamentarii ruși și bloggerii militari ultranaționaliști au cerut în cor ca el să fie ucis. Statutul lui Zelenski ca simbol al luptei împotriva invadatorilor, capacitatea lui de a-și implora și de a-și mustra aliații până când obține ce are nevoie, au făcut ca Ucraina să facă față războiului de agresiune”, se precizează în analiza Politico.

Succesiunea constituțională, planul neștiut al oficialilor ucraineni

Având în vedere mizele și riscurile, nu este de mirare că oficialii ucraineni au tendința de a respinge cererile și de a discuta concret despre ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar reuși să aibă succes – sau refuză să vorbească în mod oficial, îngrijorându-se că subiectul pare mult prea macabru.

Și totuși, în ciuda reticenței de a se angaja public în această chestiune, există un plan, potrivit interviurilor realizate de Politică cu oficiali și legislatori ucraineni, precum și cu analiști.

„Ucrainenii au planuri în vigoare – despre care nu am de gând să vorbesc sau să intru în detalii – pentru a se asigura că există ceea ce am numi «continuitate guvernamentală, într-un fel sau altul», a declarat anul trecut secretarul de stat american Antony Blinken pentru CBS News.

„Atacul lui Putin a contribuit, fără să vrea, la formarea unui nou sentiment puternic de națiune ucraineană”

„Deși moartea lui Zelenski ar fi un șoc psihologic, spune că pentru a evalua impactul probabil trebuie luat în considerare modul în care s-a transformat Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă. Atacul lui Putin a contribuit, fără să vrea, la formarea unui nou sentiment puternic de națiune ucraineană și la formarea «instituțiilor încrezătoare»”, a spus Adrian Karatnicki, membru senior al Centrului Eurasia al Consiliului Atlantic.

„Mass-media internațională, prin contrast, a fost fermecată de atracția carismatică a lui Zelenski”

„Deși a fost lăudat pentru conducerea sa excelentă în timpul războiului, el a fost, de asemenea, criticat pentru pași greșiți – în special pentru că nu s-a pregătit mai bine pentru o invazie pe care o credea puțin probabilă. Mass-media internațională, prin contrast, a fost fermecată de atracția carismatică a lui Zelenski și captivată de povestea simplă a lui David împotriva lui Goliat.

Discursurile sale au captat inimile publicului de la Washington la Londra și de la Bruxelles la Varșovia. Eliminarea lui i-ar lăsa probabil pe mulți dintre acești oameni uimiți și nesiguri despre ce să facă în continuare. Ar putea crește presiunea pentru negocieri și compromis”, mai scrie Politico.

 Sursa foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE | Ziua 525 de război în Ucraina: Rusia a lansat un nou atac în apropiere de granița cu România. Imagini dramatice surprinse din Tulcea

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic