Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire cu mize mari. Care sunt domeniile în care cei doi lideri mondiali ar putea avea un punct comun

Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire cu mize mari. Care sunt domeniile în care cei doi lideri mondiali ar putea avea un punct comun
Publicat: 16/06/2021, 07:00

Când președintele Joe Biden îl va întâlni miercuri pe președintele rus Vladimir Putin la Geneva, va fi una dintre cele mai urmărite evenimente geopolitice din acest an. Summitul lui Biden cu Putin în Elveția, ales pentru istoria sa de neutralitate politică, nu va fi prima dată când cei doi se întâlnesc. Dar va fi prima lor întâlnire de când Biden a devenit președinte SUA, așa-numitul lider al lumii libere. Relațiile dintre SUA și Rusia sunt cele mai putin prietenoase din timpul Războiului Rece și, în special, din 2016, care par blocate în crize aproape permanente. Biden a spus că dorește o relație mai stabilă și previzibilă cu Rusia, una care să îi permită să se concentreze asupra altor priorități de politică externă care sunt mai importante pentru State, cum ar fi adoptarea unei linii mai dure cu China. La rândul său, Kremlinul s-a confruntat cu intensificatoare sancțiuni – cea mai recentă din aprilie – și cu reprimarea opoziției interne și acțiunile agresive în străinătate cu țările occidentale. 

Summitul Biden-Putin este de așteptat să dea un ton foarte diferit de întâlnirea care a avut loc în iulie 2018 între președintele de atunci Donald Trump și Putin la Helsinki. Trump a insistat ca cei doi lideri să se întâlnească la începutul summitului fără asistenți prezenți – stârnind îngrijorări cu privire la faptul că fostul ofițer KGB ar fi depășit de omologul său american. Ultimii patru președinți au încercat să se angajeze cu Rusia în diferite grade și cu succes limitat. George W. Bush a spus infamat că l-a privit pe Putin în ochi și l-a privit în suflet. Obama a numit încercarea sa de resetare. În 2018, președintele de atunci Trump a provocat o furtună pentru că a acceptat orbește negarea lui Putin privind  intervenția electorală, contracarând evaluările multiple ale agențiilor de informații americane, după ce cei doi lideri s-au întâlnit la Helsinki.

Întâlnirea din această săptămână între Biden și Putin vine după primele călătorii internaționale ale lui Biden ca președinte, unde a reafirmat alianțele cu liderii G-7 și aliații NATO. La sediul NATO, Biden a declarat reporterilor că s-a consultat cu alți lideri mondiali în zilele dinaintea întâlnirii sale cu Putin.

Administrația Biden speră doar să încurajeze o „relație mai stabilă și mai previzibilă” cu Rusia. Pentru Putin, summitul de la Geneva va avea ca scop demonstrarea faptului că țara sa este luată în serios ca putere internațională. Liderul Ucrainei își avertizează că războiul cu Putin ar putea fi în curând al Americii

„Poate că cel mai important lucru pentru Moscova este să facă relațiile pragmatice”, a declarat pentru CBS News Tatyana Stanovaya, de la Carnegie Moscow Center.

Președintele Joe Biden face un mare pariu că poate face ceea ce predecesorii săi imediați nu ar putea: să stabilească o relație cu președintele rus Vladimir Putin bazată pe scepticism și stabilitate. Biden nu este prea optimist cu privire la ceea ce se poate realiza atunci când cei doi lideri mondiali se reunesc miercuri. Dar, conform interviurilor cu șase oficiali actuali și foști ai administrației, el intenționează să ia o linie dură vis-a-vis de Putin, în timp ce poate chiar să primească o concesie sau două de la liderul rus. 

Biden speră să-i vorbească lui Putin despre domeniile în care ar putea avea un punct comun, inclusiv controlul armelor nucleare și schimbările climatice. Chiar în această săptămână, Biden a apărut sugerând că va fi deschis unui dialog privind criminalii cibernetici, pe care Putin îl ceruse anterior la televiziune.

Casa Albă a declarat că nu se așteaptă ca reuniunea să conducă la acorduri politice majore, dar afirmă că este primul pas către stabilirea unei relații – una bazată pe neîncredere reciprocă. Biden a recunoscut la începutul acestei săptămâni că Putin este un „adversar demn”, dar a refuzat să vorbească public despre orice negocieri specifice pe care le-ar putea avea cu liderul rus până după discuția lor.

Poziția Rusiei

Rusia a inclus recent SUA pe lista sa oficială de „state neprietenoase”. Ambele părți descriu relațiile ca fiind de fond și nici una nu are în prezent un ambasador în țară; înalți oficiali ruși se află sub sancțiuni americane pentru orice, de la anexarea Crimeei Ucrainei la presupusa amestec în alegeri, iar doi foști marinari americani se află acum în închisorile rusești – unul de 16 ani acuzat de spionaj. Pe lângă toate acestea, este momentul din martie când Joe Biden a fost de acord cu un intervievator că Vladimir Putin a fost „un ucigaș”. Și totuși, cei doi bărbați sunt pregătiți să se întâlnească în calitate de președinți pentru prima dată, iar unii analiști din Rusia consideră asta o realizare în sine.

Marți, un oficial de la Kremlin a declarat că stabilitatea nucleară, schimbările climatice și securitatea cibernetică sunt, de asemenea, pe agenda summitului, a raportat Reuters, precum și perspectivele pentru cetățenii ruși și americani închiși în țările celuilalt. Cu toate acestea, acesta a spus că nu este sigur că se poate ajunge la acorduri.

În ultimele săptămâni, Putin a continuat să se confrunte cu acuzații că a adunat trupe de-a lungul frontierei ucrainene, a sancționat actorii ruși care s-au angajat în agresiuni cibernetice, a reprimat disidența politică și a semnat acorduri cu Iranul pentru a le oferi tehnologie prin satelit. Administrația Biden a impus sancțiuni, dar membrii ambelor părți doresc ca el să facă mai multe pe conducta Nord Stream 2 care se apropie de finalizare pentru a aduce gaze naturale din Rusia în Germania sub Marea Baltică.

Confruntarea cu privire la detenția lui Aleksei Navalnîi în Rusia este cea mai recentă relație deja tensionată.

Preocupări de hacking

De asemenea, Biden este de așteptat să-și ridice îngrijorările cu privire la o serie de atacuri cibernatice și alte preocupări privind securitatea cibernetică cu Putin. Luna trecută, un grup de hacking cunoscut sub numele de DarkSide, cu suspiciuni de legături cu infractorii ruși, a lansat un atac cibernetic asupra Colonial Pipeline, care a dus la întreruperea a aproape jumătate din aprovizionarea cu combustibil de pe Coasta de Est și a provocat lipsuri de benzină în sud-est.

Kremlinul a respins afirmațiile că ar fi lansat atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite. În aprilie, Washingtonul a aplicat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei pentru abuzuri ale drepturilor omului, atacuri cibernetice și încercări de a influența alegerile din SUA.

Administrația Biden a expulzat, de asemenea, 10 oficiali din misiunea diplomatică a Rusiei în Statele Unite. Moscova a negat acuzațiile SUA și a descris ultimele mișcări ale Casei Albe ca o lovitură pentru relațiile bilaterale. Ca răspuns la acțiunea SUA, Rusia a expulzat 10 diplomați americani din Ambasada americană la Moscova și a sancționat opt ​​înalți oficiali ai administrației americane, inclusiv directorul FBI Christopher Wray și directorul serviciilor de informații naționale Avril Haines. Între timp, proiectul de conductă de gaz Nord Stream 2 rămâne o problemă de dispută între SUA și Rusia (și într-adevăr, Europa), Biden opunându-se complet proiectului aproape finalizat.

În concluzie, SUA și Rusia au multe de rezolvat, dar experții au puține speranțe că vor exista momente de „descoperire” în discuțiile lui Putin și Biden.

Un summit reușit ar putea fi urmat de o perioadă de calm mai mare, au spus analiștii, cu Rusia în fruntea operațiunilor agresive în străinătate, cum ar fi asasinarea cu arme chimice și tentative mai puțin evidente de amestec în alegeri. La fel ca în Războiul Rece, ar însemna, de asemenea, concentrarea relației pe discuții de stabilitate strategică și control al armelor – o prioritate și pentru administrația Biden.

„Cadrul pentru legături viitoare”

Andrius Tursa, consilier pentru Europa Centrală și de Est la Teneo Intelligence, a fost de acord că, deși summitul „este puțin probabil să aducă progrese în relațiile bilaterale … sunt posibile acorduri de reconstrucție a încrederii simbolice”. El se aștepta ca mai mult dintr-un „cadru pentru legăturile viitoare” să fie conturat mai mult decât orice altceva.

„Summitul – inițiat de SUA – își propune probabil să restabilească legăturile personale între cei doi președinți și să schițeze un cadru mai larg pentru desfășurarea relațiilor bilaterale în timpul președinției Biden”, a spus Tursa într-o notă marți. În timp ce ambele părți au interesul de a avea o relație mai stabilă și mai previzibilă în anumite domenii ale diplomației globale, cum ar fi aprofundarea acordurilor privind controlul armelor și abordarea schimbărilor climatice, așteptările pentru această întâlnire inițială ar trebui să fie mai reduse, a spus Tursa.

Citește și: Mircea Geoană, după Summitul NATO: “Trăim vremuri foarte complicate”. Ce spune secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice despre întâlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin

Klaus Iohannis l-a invitat pe Joe Biden în România. Președintele României și cel american s-au întâlnit de două ori la Summit-ul NATO de la Bruxelles

Joe Biden vs. Vladimir Putin și simbolismul primei întâlniri: ”Summitul pune Rusia în aceeași ligă cu SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...