Managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeş”, despre testarea cu antigen în farmacii: Este o problemă foarte spinoasă

Managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeş”, despre testarea cu antigen în farmacii: Este o problemă foarte spinoasă
Publicat: 28/03/2021, 17:38
Actualizat: 06/04/2021, 14:32

Medicul Simin Florescu, manager interimar al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeş”, din Capitală, a afirmat, duminică, la Digi 24, că farmacia, ar putea să nu fie ”chiar cel mai potrivit lucru”pentru realizarea unui test antigen. Aceasta spune că pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 este nevoie de recoltare de probe, iar spațiul public nu e locul adecvat.

Medicul Simin Florescu: Această recoltare nu poţi să o faci într-un loc public, unde sunt mulţi alţii

”Asta este o problemă foarte spinoasă. Să faci un test necesită o recoltare de exudat nazal sau faringian, ori această recoltare nu poţi să o faci într-un loc public, unde sunt mulţi alţii. Necesită ori condiţii de domiciliu propriu, unde eşti numai tu cu tine, ori recoltare, într-adevăr într-o instituţie spitalicească sau într-un cabinet medical. A recolta într-o farmacie nu ştiu dacă este chiar cel mai potrivit lucru”, a afirmat Simin Florescu.

Aceasta a precizat că la spitalul pe care îl conduce au fost ”foarte mulţi” pacienţi cu COVID-19 care au afirmat că s-au testat, dar nu s-au înregistrat în ”nicio reţea oficială” înainte să ajungă la spital pe fondul agravării bolii.

Despre durata pandemiei,  medicul a răspuns:

”Anul ăsta va ţine. Speranţele noastre se îndreaptă către anul viitor. Speranţa masivă că nu va fi valul patru este dată de această vaccinare”, a adăugat Simin Florescu

Testarea cu antigen se va putea face și în farmacii

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a venit cu ideea ca pe viitor românii să se poată testa pentru coronavirus în farmacii, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor.

„Un alt subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu.

Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”, a scris Nelu Tătaru pe Facebook, luna trecută, după întâlnirea cu cele două asociații.

Și medicul Octavian Jurma este de acord cu propunerea Andreei Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„O propunere făcută de Andreea Moldovan să se testeze prin intermediul farmaciilor. Testele rapide cele cu salivă sunt foarte ușor de administrat aproape de oricine și pot fi distribuite inclusiv în școli”, a declarat Jurma.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că a fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase