MApN anunță repatrierea unui nou contingent. Jumătate din militarii români din Afganistan au fost repatriați

MApN anunță repatrierea unui nou contingent. Jumătate din militarii români din Afganistan au fost repatriați
Foto: mapn/ Facebook
Publicat: 05/06/2021, 23:19

Aproape jumătate din militarii români din teatrul de operații din Afganistan au fost repatriați. 

Potrivit MApN, repatrierea celui de-al treilea eșalon din Teatrul de Operații Afganistan a avut loc sâmbătă la Baza 90 Transport Aerian Otopeni.

Militarii au executat misiuni specifice de protecția forței și misiuni de consiliere/instruire în cadrul misiunii NATO, Resolute Support.

„Armata României acționează sincronizat cu partenerii de coaliție NATO, până la acest moment repatriind aproximativ 50% din contingentul național participant la această importantă misiune a NATO”, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a MApN.

Ministerul a început în 1 mai procesul de retragere a militarilor români din Afganistan.

Primul contingent,  de 70 de militari, a revenit în România pe 8 mai 2021, odată cu începerea procesului de retragere a trupelor NATO din Afganistan. Al doilea contingent de militari, format din aproximativ 60 de cadre, s-a întors pe 23 mai din Afganistan.

Retragerea completă a tururor militarilor români din Afganistan se va încheia până în 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, conform MApN.

Potrivit reprezentanților ministerului, din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase