Jandarmii au folosit gradual pulverizatoare cu substanță iritant-lacrimogenă, doar împotriva persoanelor care comit violențe.
„Prin intermediul dumneavoastră solicităm tuturor persoanelor de bună-credință să se delimiteze de grupurile violente și să meargă într-o altă zonă, unde nu se comit fapte antisociale”, este apelul Jandarmilor.
Cum motivează BEC decizia de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu
În motivarea deciziei de duminică, BEC invocă hotărârea CCR privind invalidarea alegerilor din 6 decembrie, care este obligatorie „erga omnes”. În aceste condiții, depunerea candidaturii apare ca „irelevantă”.
BEC transmite că a analizat jurisprudența Curții Constituționale a României în materia contenciosului electoral prezidențial, instanța de contencios constituțional a statuat „în sensul că persoanele care candidează la alegerile pentru funcția de președinte al României trebuie să îndeplinească condițiile care rezultă din formula sacrosantă a jurământului depus de persoana aleasă în funcția de președinte al României, și anume să respecte Constituția și să apere democrația”.
În contextul în care propunerile de candidați pentru alegerea președintelui României se depun la BEC, „Biroul Electoral Central (…) constată că deciziile / hotărârile Curții sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, aceste dispoziții reprezentând reflexia dispozițiilor constituționale”.
Astfel, „BEC este în măsură să sublinieze împrejurarea că deciziile și hotărârile Curții fac parte din ordinea constituțională și sunt general obligatorii erga omnes, așadar și autorităților publice chemate să organizeze și să urmărească buna desfășurare a procesului electoral pentru alegerea președinteljui României”.
„În această împrejurare, BEC constată că procesul electoral a fost emanat în 2024. Iar prin hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, CCR a anulat întregul proces electoral”, se arată în motivarea BEC.