Nou-născuți uciși de infecții nosocomiale la un spital din România. Mărturii dramatice ale părinţilor: „Lucrurile s-au agravat, a început să se îngălbenească”

Nou-născuți uciși de infecții nosocomiale la un spital din România. Mărturii dramatice ale părinţilor: „Lucrurile s-au agravat, a început să se îngălbenească”
Bebelus / Foto ilustrativ: Pixabay
Publicat: 12/10/2022, 20:40

Infecțiile intraspitalicești, încă ascunse sub preș în spitalele României, ucid și nou-născuții. Spitalul de urgenţă din Cluj se află în top cinci cu cele mai multe astfel de infecţii. Opt bebeluși au murit de la începutul anului în unitatea spitalicească cu după ce au contactat bacterii nosocomiale.

Conform datelor oficiale, România are printre cele mai sigure spitale din Europa, cu o rata a infecţiilor nosocomiale de doar 2%, de patru ori mai puţin decât media europeană. În realitate însă, de teama sancţiunilor, cele mai multe infecţii luate de pacienţi din spitale nu sunt raportate şi în multe cazuri nici măcar nu se iau măsuri pentru combaterea acestora.

Sunt acuzaţii extrem de grave la Cluj. Mai mulţi părinţi susţin că pruncii au murit la scurt timp după naștere în Spitalul Judeţean. În cazul unuia dintre copii, în scrisoarea medicală scrie negru pe alb cu ce bacterie a fost infectat. Spitalul neagă toate acuzaţiile şi dă vină pe părinţi: n-au avut grijă. Ministerul confirmă că un copil decedat avea o altă bacterie intraspitalicească, dar susţine că la celelalte decese cauza a fost alta.

Coşmarul părinţilor a început la şase zile de la naşterea Alexandrei. Până atunci, fetiţa, deşi născută prematur, era în stare stabilă. Apoi a fost mutată pe secţia de Terapie de Intensivă, relatează observatornews.ro

„După trei-patru zile ne-au spus că este vorba de ceva bacterie intraspitalicească. Prima dată a fost vorba de ficat; antibioticele care i s-au acordat, 2-3 la număr nu au fost date exact pentru bacteria respectivă”, a spus tatăl fetei.

Antibiotice date după ureche

Copilul a primit antibiotice după…ureche. Asta pentru că spitalul nu a avut recipiente în care să ia probe de sânge, lucru care rezultă din scrisoarea medicală a fetiţei. Culmea, copila s-a născut la Bistriţa şi, cum era prematură, părinţii au vrut să aibă cele mai bune îngrijiri medicale. Aşa că au cerut să fie transferată la Cluj-Napoca.

Tatăl fetei spune că nu i s-a comunicat nicio clipă că bebelușul a murit din cauza unei bacterii.

La o săptămână distanţă, a murit şi Emanuel, băiatul familiei Cical s-a născut tot prematur, după ce mama a fost diagnosticată cu COVID şi a suferit o hemoragie. Câteva zile, cei doi copii au fost izolaţi împreună într-o sală de Terapie Intensivă.

„Dacă copilul meu n-a avut nicio bacterie aşa cum susţine spitalul, de ce m-au izolat cu fetiţa confirmată şi de ce a fost tratat cu o mulţime de antibotice care se dau pentru infecţii bacteriene severe, de ce?”, spune Oana Cical, mama lui Emanuel.

Emanuel a murit după zile întregi de chin, timp în care părinţii au fost puşi să semneze scheme după scheme de tratament, fără nicio explicaţie.

„Anemie, insuficienţă hepatică, sepsis, am fost în stare de şoc . Înainte să moară, cineva mi-a spus că copilul a luat o bacterie intraspitalicească foarte rezistentă la antibiotic. În scrisoarea mea medicală nu apare nicăieri nicio infecţie, nu s-a mai recunoscut”, adaugă mama.

Micuţul Elias a murit în acelaşi spital la o săptămână de la naştere
Şi familia Todaşcă şi-a pierdut copilul la o săptămână de la naştere în acelaşi spital. În fişa medicală a lui Elias scrie că a luat bacteria e-coli de la mamă. Femeia susţine că atunci când s-a internat nu avea bacteria, ci a luat-o din spital.

Din cauza bacteriei, mama a făcut febră, starea i s-a agravat şi Elias a venit pe lume prematur.

Băiatul a murit la spitalul de Pediatrie, unde fusese trimis pentru drenaj la plămâni. Familia aşteaptă acum rezultatele autopsiei.

„Am formulat 3 plângeri penale în numele părinţilor care şi-au pierdut copiii la spitalul de urgenţă. Toate trei sunt pentru ucidere din culpă.

Una dintre familii a făcut plângere şi la Ministerul Sănătăţii. Până acum, ministerul a rugat spitalul să facă anchetă internă. Şefa secţiei de neonatologie a refuzat să stea de vorbă cu noi. Iar purtătorul de cuvânt dă vina…pe părinţi”, spune Teodora Toma, avocat.

Dorel Danciu, purtător de cuvânt spital crede că părinții vor „un ţap ispăşitor.

„Principalul vinovat e doamna…şi mediul. Domnul Cicală de ce nu şi-a protejat familia?  Infecţiile asociate actului medical sunt o realitate (…) . S-au luat toate măsurile posibile”, susține purtătorul de cuvânt.

Direcţia de Sănătate Publică nu a răspuns solicitării Observator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA