Noul buletin electronic are afișat “GEN” în loc de “SEX”. Care sunt explicațiile MAI

Noul buletin electronic are afișat “GEN” în loc de “SEX”. Care sunt explicațiile MAI
Publicat: 05/08/2021, 07:30
Actualizat: 05/08/2021, 09:10

Noul buletin electronic va avea și funcția unui document de călătorie și pe el apare steagul UE, conform regulamentului adoptat în blocul comunitar, dar și stema țării. Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, a emis, miercuri, câteva explicații pe tema noii Cărţi Electronice de Identitate.

Proiectul de HG prin care a fost reglementat noul card electronic de identitate s-a aflat în dezbatere publică încă din 17 octombrie 2020.

„Interesul manifestat în Municipiul Cluj-Napoca este deosebit. În numai câteva ore au fost epuizate toate programările până pe data de 3 septembrie (…)
În ceea ce privește această HG, trebuie să precizez că a fost supusă în transparență decizională în data de 17 octombrie. Încă o găsiți pe site-ul MAI. Cu acea ocazie au fost publicate inclusiv două anexe. Una privind forma și conținutul cărții electronice de identitate și una privind forma și conținutul cărții de identitate simple (cartea fără suport de stocare electronică).
În ceea ce privește cartea electronică de identitate, de la momentul respectiv în transparență decizională s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea gen. Dar tot proiectul la momentul respectiv, acum HG, stabilește că sunt două opțiuni: feminin și masculin. Nu există niciun fel de altă intervenție.

Pe de altă parte, având în vedere că actul de identitate are ca funcție principală stabilirea identității persoanei și legitimarea, dar are și o funcție secundară – este document de călătorie. În aceste condiții, suntem obligați să respectăm regulamentul UE 1157/2019. Acest regulament stabilește niște condiții esențiale. În primul rând, niște elemente de identificare vizuală stabilite de Uniune, respectiv steagul UE pentru acest document cu care cetățenii își pot exercita dreptul la liberă circulație”, a precizat chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu.

Reprezentantul MAI a adăugat că, pentru identificarea națională, a fost păstrată stema națională.

„Pe documentul de identitate simplu observați steagul României și stema națională. Proiectul de document cu steagul UE a fost lansat în proiectul pilot, cealaltă simplă urmează să o lansăm probabil în următoarele 4 luni”, a adăugat acesta.

Nemulțumiri în rândul membrilor PNL ȘI AUR

Președintele PNL Sector 4 Pavel Popescu s-a arătat nemulțumit miercuri de faptul că pe noile cărți de identitate electronice termenul „sex” a fost înlocuit cu „gen”.

„Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului «GEN» în loc de «SEX» pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, a scris Popescu, într-un postare pe Facebook.

Alianța pentru Unirea Românilor a criticat noul model de carte de identitate electronică.

George Simion, copresedintele AUR, a explicat nemulțumirile formățiunii în legătură cu nouă carte de identitate, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

„Sunt niște întrebări pe care le-am adresat public. Mi se pare normal că, atât timp cât pe noile cărți de identitate apare steagul UE, să fi apărut, că o formă de respect și de afirmare a idnetității naționale, și steagul tricolor.

E cel puțîn bizar faptul că nu apare tricolorul, faptul că acest subiect nu a pus în dezbatere publică. Au fost niște dezbateri chiar organizate de cei de la PSD, care sunt perfect aliniați la ceea ce dictatează de multe ori Bruxellesul, dar nu s-a prezentat public că asta e formă de carte de identitate propusă și dacă suntem sau nu de acord. Nu a întrebat nimeni. Noi am pus niște întrebări legitime…”, a declarat George Simion, pentru B1 TV.

Premierul Florin Cîţu a lăudat iniţiativa MAI de a lansa proiectul pilot pentru emiterea Cărţii Electronice de Identitate în municipiul Cluj-Napoca şi a precizat că este convins că acesta va fi extins la nivel naţional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...