O cunoscută jurnalistă din Rusia s-a mutat în Ucraina: „Minunata cultură rusă nu i-a protejat pe ucraineni de ATROCITĂȚILE invadatorilor”

O cunoscută jurnalistă din Rusia s-a mutat în Ucraina: „Minunata cultură rusă nu i-a protejat pe ucraineni de ATROCITĂȚILE invadatorilor”
Publicat: 07/12/2023, 13:41
Actualizat: 07/12/2023, 14:29

De un an și jumătate, jurnalista și fotografa rusă Victoria Ivleva analizează și documentează impactul războiului din Ucraina asupra populației acestei țări, după ce a luat decizia tranșantă de a se muta de la Moscova la Kiev.

„Nu aveam alte idei despre unde să merg. Am înțeles că nu vreau să fiu cu Rusia în acel moment”, a recunoscut Victoria Ivleva în timpul unui interviu video acordat, din capitala Ucrainei, pentru The Moscow Times, publicație independentă care a fost plasată de autoritățile ruse pe lista „agenților străini”.

„M-am mutat cu un singur scop: am vrut să fiu cu Ucraina. Deoarece Rusia acționează și în numele meu, iar eu sunt împotriva faptelor și actelor țării mele, pot măcar să fac ceva și să ajut”, a mai spus Ivleva în timpul acestui interviu-eveniment.

Pentru Victoria Ivleva, care și-a dedicat viața acoperirii conflictelor din fostele republici sovietice, din Africa și Afganistan – fiind singurul fotograf din lume care a vizitat interiorul celei de-a patra unități a reactorului nuclear de la Cernobîl, în 1991 -, războiul din Ucraina este provocarea cea mai dificilă.

„Acest război este cel mai apropiat de mine din punct de vedere emoțional, mental și în orice alt fel”, a dezvăluit jurnalista.

”Sunt pregătită pentru posibilitatea ca orice ucrainean să mă abordeze și să-și exprime disprețul față de mine, o rusoaică, indiferent de toate eforturile pe care le-am făcut. Nu s-a întâmplat niciodată, încă, dar sunt pregătită psihic pentru asta”

Victoria Ivleva

Bahmut – 2023 / Fotografie realizată de Victoria Ivleva | Sursa – The Moscow Times

„Ar fi puțin probabil să mă întorc cât timp Putin rămâne la putere”

Victoria Ivleva mai spune că, la momentul în care s-a decis să părăsească Rusia lui Vladimir Putin, a fost decisă să facă în așa fel încât să-i ajute pe ucrainenii atacați de ruși.

Bahmut – 2023 / Fotografie realizată de Victoria Ivleva | Sursa – The Moscow Times

În același timp, Victoria Ivleva mai declară că este foarte puțin probabil că revină la Moscova, atâta timp cât Vladimir Putin se află la putere.

Motivația principală nu a fost aceea de a părăsi Rusia, ci de a fi în Ucraina. (…) Mă gândeam să ajut oamenii cumva.

Totul în lume este posibil, totuși, ar fi puțin probabil să mă întorc cât timp președintele Vladimir Putin rămâne la putere. Trăiesc în prezent. De asemenea, mă gândesc că acea minunată cultură rusă nu a reușit în cele din urmă să protejeze pe nimeni și nu a protejat oamenii de atrocitățile comise de invadatorii care au intrat pe teritoriul ucrainean.

Prizonieri ruși în Ucraina – decembrie 2022 / Fotografie realizată de Victoria Ivleva | Sursa – The Moscow Times

Desigur, există oameni care se declară împotriva războiului. Sunt cei care ezită… cei care sunt împotrivă, dar stau liniștiți din cauza fricii. Unii oameni sunt încă neînfricați. Dar vedem cum toți oamenii sunt distruși și expulzați din țară. Sau oamenii aceia sunt închiși”, avertizează jurnalista Victoria Ivleva.

„Dar toate gândurile statului rus sunt îndreptate spre rău. Și, în consecință, gândurile tuturor oamenilor sunt îndreptate spre rău. Dacă li se spune în mod constant că este foarte bine să mergi cu un tanc, mai ales în țara altcuiva, și că așa îl protejezi pe al tău, atunci vor merge la plimbare cu un tanc. Și asta se întâmplă, din păcate”

Victoria Ivleva

Foto – The Moscow Times / Victoria Ivleva


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete