O publicație din Ungaria critică aspru România: Tentaculele mafiei gunoaielor ajung până la politicieni

O publicație din Ungaria critică aspru România: Tentaculele mafiei gunoaielor ajung până la politicieni
Sursa foto: Captură Facebook/Octavian Berceanu
Publicat: 23/08/2021, 12:16

Autoritățile române nu îndrăznesc să estimeze câte sute de tone de gunoi ajung zilnic cu camioane, șlepuri, vapoare, care sunt apoi aruncate în locuri neautorizate. Corupția gunoiului a implicat în rețea politicieni, instituții și nici măcar nu există contramăsuri reale, arată o publicație maghiară.

Publicația maghiară 24.hu notează că Ministerul Mediului este împânzit de corupție, dând exemplul directorul Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă din Ministerul Mediului din cadrul instituției, Florin Alecu, la domiciliul căruia procurorii au efectuat percheziții, iar acuzația este reciclarea fictivă a 38.000 de tone de deșeuri. 

De asemenea, sursa citată notează că importurile ilegale de gunoi apar zilnic în informațiile poliției județene, iar loturile ajung în țară pe camioane, bărci și șlepuri.

Declarațiile vamale false sunt, de asemenea, regulate. Mai multe containere cu transporturi de gunoi de la un port portughez conțineau deșeuri din plastic, dar în realitate au existat încercări de a face contrabandă cu substanțe toxice.

Conform unei analize efectuate de EU Observer unul din principalele cauze al acestui fenomen constă în faptul că cel mai important importator de deşeuri din material plastic, China, a interzis din 2017 importul, astfel încât cantitatea lipsă trebuie completată în altă parte.

China nu preia deșeurile de plastic din 2017, iar cantitatea generată va merge în România, Bulgaria, Moldova, iar criminalitatea organizată face parte din eliminarea deșeurilor

Autorul articolului îl citează pe Octavian Berceanu, CEO al Autorității Române pentru Protecția Mediului, care a raportat un caz neobișnuit:  „În seara de Revelion mă aflam pe stradă în sectorul 6 din Bucureşti, când am zărit un grup care a descărcat pur şi simplu o cantitate de gunoi dintr-un camion exact în locul în care noi urma să plantăm o pădure pentru a separa sectorul de groapa de gunoi existentă. M-am dus acolo, i-am avertizat şi, spre norocul meu, am activat camera telefonului meu, altfel mă omorau. Aşa am scăpat cu răni mai mci” – a declarat după eveniment Octavian Berceanu, director general al Gărzii de Mediu (GM).

Berceanu a spus că personalul său este expus în mod regulat la atrocități. Întrebat de jurnaliști dacă există o mafie a gunoiului în România, el a reamintit raportul Interpol de anul trecut potrivit căruia politicienii, șefii de instituții, oficialii vamali și oamenii de afaceri erau interesați de afacerea românească a gunoiului.

Asftel, mafia italiană din Calabria, „Ndrangheta, a construit și o rețea care călătorește în domeniul deșeurilor din Europa de Est și din Balcani. România a devenit, de asemenea, o țară de destinație pentru transporturile de deșeuri, deoarece transportatorii din UE se pot aștepta la controale minime la punctele de frontieră și aruncarea ilegală a deșeurilor poate fi soluționată la un cost mai mic decât în ​​Italia. De exemplu, într-un caz investigat, mii de tone de deșeuri importate ilegal au fost adăugate la depozitele de deșeuri existente în județele Bihor și Cluj”.

Raportul din 24.hu îl citează pe ministrul Mediului, Barna Tánczos, care a recunoscut, de asemenea, că deșeurile organizate sunt sursa importurilor ilegale.

În ciuda faptului că România a primit deja sute de milioane de subvenții UE pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor, sistemul este încă inoperabil, arată aceeași sursă. În țările dezvoltate din Vest, 10 la sută din gunoi sunt de obicei depozitate și 90 la sută sunt reciclate. În România, este opusul, lucru recunoscut și de autoritatea de mediu.

Din punctul de vedere al refolosirii deşeurilor România ocupă penultimul loc în UE, iar majoritatea gunoiului de peste zeci de mii de tone sosesc din celelalte state membre.

Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Suma pare ireală! Câți lei primește salariu lunar o casieriță în Mega Image
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
La ce bancă își ține banii Gigi Becali! Cum a fost surprins milionarul alături de...
Iohannis a făcut ANUNŢUL! Vor fi noi RESTRICŢII pentru români. 'Trebuie luate măsuri acum'
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Premieră în modul de contestare a amenzilor de circulație. Se schimbă tot ce știai!
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Previziuni sumbre ale unui epidemiolog: „Un milion de români se vor îmbolnăvi și 10.000 vor...
Am aflat câte clase are Cătălin Botezatu, de fapt. Îți vei schimba părerea despre el
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Dan Negru, în pericol după scandalul cu Biserica. L-au ameninţat cu moartea
Se întâmplă cu pensionarii din România. Este un record şi fără precedent în statistici
IOHANNIS anunță că se vor lua MĂSURI DRASTICE: Suntem în al 12-lea CEAS!
Pompieri, chemați să salveze o femeie care atârna de o stâncă. Au rămas perplecși la...
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Maria Ghiorghiu a făcut tristul anunț
DOLIU NAȚIONAL! A murit unul dintre cei mai mari artiști din România: Vreau să cred...
Florin Călinescu a rupt tăcerea, în sfârșit! „Cel mai nasol în viață este...”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021