O publicație din Ungaria critică aspru România: Tentaculele mafiei gunoaielor ajung până la politicieni

O publicație din Ungaria critică aspru România: Tentaculele mafiei gunoaielor ajung până la politicieni
Sursa foto: Captură Facebook/Octavian Berceanu
Publicat: 23/08/2021, 12:16

Autoritățile române nu îndrăznesc să estimeze câte sute de tone de gunoi ajung zilnic cu camioane, șlepuri, vapoare, care sunt apoi aruncate în locuri neautorizate. Corupția gunoiului a implicat în rețea politicieni, instituții și nici măcar nu există contramăsuri reale, arată o publicație maghiară.

Publicația maghiară 24.hu notează că Ministerul Mediului este împânzit de corupție, dând exemplul directorul Direcției Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă din Ministerul Mediului din cadrul instituției, Florin Alecu, la domiciliul căruia procurorii au efectuat percheziții, iar acuzația este reciclarea fictivă a 38.000 de tone de deșeuri. 

De asemenea, sursa citată notează că importurile ilegale de gunoi apar zilnic în informațiile poliției județene, iar loturile ajung în țară pe camioane, bărci și șlepuri.

Declarațiile vamale false sunt, de asemenea, regulate. Mai multe containere cu transporturi de gunoi de la un port portughez conțineau deșeuri din plastic, dar în realitate au existat încercări de a face contrabandă cu substanțe toxice.

Conform unei analize efectuate de EU Observer unul din principalele cauze al acestui fenomen constă în faptul că cel mai important importator de deşeuri din material plastic, China, a interzis din 2017 importul, astfel încât cantitatea lipsă trebuie completată în altă parte.

China nu preia deșeurile de plastic din 2017, iar cantitatea generată va merge în România, Bulgaria, Moldova, iar criminalitatea organizată face parte din eliminarea deșeurilor

Autorul articolului îl citează pe Octavian Berceanu, CEO al Autorității Române pentru Protecția Mediului, care a raportat un caz neobișnuit:  „În seara de Revelion mă aflam pe stradă în sectorul 6 din Bucureşti, când am zărit un grup care a descărcat pur şi simplu o cantitate de gunoi dintr-un camion exact în locul în care noi urma să plantăm o pădure pentru a separa sectorul de groapa de gunoi existentă. M-am dus acolo, i-am avertizat şi, spre norocul meu, am activat camera telefonului meu, altfel mă omorau. Aşa am scăpat cu răni mai mci” – a declarat după eveniment Octavian Berceanu, director general al Gărzii de Mediu (GM).

Berceanu a spus că personalul său este expus în mod regulat la atrocități. Întrebat de jurnaliști dacă există o mafie a gunoiului în România, el a reamintit raportul Interpol de anul trecut potrivit căruia politicienii, șefii de instituții, oficialii vamali și oamenii de afaceri erau interesați de afacerea românească a gunoiului.

Asftel, mafia italiană din Calabria, „Ndrangheta, a construit și o rețea care călătorește în domeniul deșeurilor din Europa de Est și din Balcani. România a devenit, de asemenea, o țară de destinație pentru transporturile de deșeuri, deoarece transportatorii din UE se pot aștepta la controale minime la punctele de frontieră și aruncarea ilegală a deșeurilor poate fi soluționată la un cost mai mic decât în ​​Italia. De exemplu, într-un caz investigat, mii de tone de deșeuri importate ilegal au fost adăugate la depozitele de deșeuri existente în județele Bihor și Cluj”.

Raportul din 24.hu îl citează pe ministrul Mediului, Barna Tánczos, care a recunoscut, de asemenea, că deșeurile organizate sunt sursa importurilor ilegale.

În ciuda faptului că România a primit deja sute de milioane de subvenții UE pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor, sistemul este încă inoperabil, arată aceeași sursă. În țările dezvoltate din Vest, 10 la sută din gunoi sunt de obicei depozitate și 90 la sută sunt reciclate. În România, este opusul, lucru recunoscut și de autoritatea de mediu.

Din punctul de vedere al refolosirii deşeurilor România ocupă penultimul loc în UE, iar majoritatea gunoiului de peste zeci de mii de tone sosesc din celelalte state membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu