VIDEO | Parcul IOR sau „Minunea din Titan”: Un lac, cinci insule și o biserică (DOCUMENTAR)

Publicat: 14/06/2022, 19:00
Actualizat: 14/06/2022, 19:25

Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut și ca Parcul IOR, este unul dintre cele mai mari parcuri din București. Cu o suprafață de 85 de hectare, este al doilea ca mărime din Capitală.

Amenajarea parcului a început în 1965 și s-a terminat cinci ani mai târziu. Înainte de amenajare, secțiunea dinspre strada Baba Novac purta denumirea de „Reconstrucții”, iar sectorul dinspre Bulevardul Camil Ressu se chema „Flax”.

A fost construit pe locul unei foste fabrici de cărămidă, din nevoia de a le oferi locuitorilor din noul cartier Titan o oază verde în apropiere de casă. În urma săpăturilor, s-a dat de izvoare care au format lacul pe care îl vedem azi.

Venind dinspre actuala stație de metrou Titan spre lac, în stânga era prima baltă formată, numită „flax”, iar platoul se termina brusc cu maluri înalte și nisipoase, de unde curajoșii săreau în apă. Încă nu era construit niciun pod.

În momentul amenajării, au fost asanate bălți și smârcuri, draglinele au săpat în perimetrul central, iar marginile au fost umplute ulterior cu resturi rezultate de la construcția noilor blocuri. Flaxul a rămas „nebotezat”, până când s-a început construirea cartierului Titan și a preluat și el acest nume.

La plantarea copacilor din parc au contribuit chiar locuitorii din Titan, pe atunci elevi. Mulți dintre ei își plimbă astăzi copiii și nepoții printr-o bucată de istorie personală, pe alei cu copaci sădiți de ei și colegii lor de școală.

Acronimul unuia dintre numele alternative ale parcului, IOR, provine de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, care se află în imediata vecinătate a parcului.

Întreprinderea a fost înființată în anul 1936 și mulți ani a fost singura societate autohtonă cu tradiție în proiectarea și realizarea de aparatură opto-mecanică. În anul 1949 la IOR s-au produs primele lentile de ochelari și în 1954 primul aparat foto.

Unul dintre obiectivele principale ale parculului este lacul Titan, un lac de origine naturală despărțit de podul Liviu Rebreanu în două segmente, denumite Lacul Titan 1 si Lacul Titan 2. Pe lac se găsesc cinci insule numite „Insula Pensionarilor”, „Insula Artelor”, „Insula Câinilor”, „Insula Pescarilor” și „Insula Rațelor”?

În urmă cu ani buni, cel mai înalt deal din parcul Alexandru Ioan Cuza era, de fapt, o insulă. Locurile prin care se plimbă oamenii pe iarbă erau în urmă cu zeci de ani, acoperite cu apă. Astăzi gazonul acoperă mai toată suprafața parcului. Vara se face chiar și plajă în multe locuri.

În parcul Titan veți găsi o întreagă Insulă a cățeilor, un loc amenajat pentru prieteni necuvântători sau mai degrabă neamenajat pentru oameni, în care patrupedele să se simtă ceva mai liberi și unde să poată socializa.

Astfel, câinii crescuți în apartament au parte de mișcarea absolut necesară pentru sănătatea lor. Aici, stăpânii îți pot lăsa câinii fără lesă și pot sta fără grijă. În restul parcului, animalele de companie au acces doar în lesă.

Tot în IOR se găsește Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”. Lăcașul de cult a fost construit din lemn, în stil maramureșean, între anii 1994-1996 și are o înălțime de 45 de metri. Corpul bisericii este realizat din bârne de brad acoperite cu scândură așezată în caplama, la interior și exterior.

Tâmpla bisericii este și ea lucrată tot din lemn. Biserica este înconjurată, pe exterior, de o serie de icoane pictate pe sticlă. Acestea sunt de un stil asemănător picturii maramureșene. Peste pronaos se află cafasul și un birou parohial, spațiu folosit pentru ocazii festive, ca sala de calculatoare pentru pregătirea copiilor în informatica și ca salon de expoziție de pictură și desen.

În fața bisericii, spre apus, a fost înălțată o clopotniță-baptisteriu. În partea de sud-est se află cancelaria parohiala si scoala de catiheti, ridicată după proiectul arhitectului Anghel Marcu.

„Biserica se contopește cu locul, pare să fie înrădăcinată acolo și să fi crescut odată cu copacii, nicio altă construcție nu cred că ar părea mai familiar parcului”

Parcul IOR este, probabil, unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București, are avantajul lacului, accesului foarte facil cu toate categoriile de mijloace de transport în comun.

Parcul este delimitat de străzile și bulevardele Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertății, Constantin Brâncuși, Baba Novac și Nicolae Grigorescu așa că accesul e fie cu metroul, fie cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul.

Pe timp de iarnă, atât cei mari cât și cei mici se pot bucura și de un patinoar în aer liber. Acesta este situat pe locul unui teren de joacă pentru copii, lângă biserica maramureșeană de lemn de la Titan, la 5 minute de ieşirea de metrou din intersecţie.

Are o suprafață de 480 de metri pătrați, ceea ce înseamnă că aproximativ 150 de persoane pot patina simultan. Mai mult decât atât, accesul este gratuit pentru cei care vin cu patinele proprii.

Locul îți oferă nenumărate posibilități de a-ți petrece timpul liber: puteți să vă plimbați cu vaporașul, hidrobicicleta sau cu o lebădă gigantică pe lac. În plus, locul găzduiește săptămânal târguri tradiționale.

Parcul nu duce lipsă nici de terase, veți găsi cu ușurință un loc unde să vă opriți să beți sau să mâncați ceva. De asemenea, în preajma sărbătorilor sunt deseori organizate concerte și evenimente artistice pe scenele amplasate aici.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă