Patru presupuși spioni iranieni, acuzați pentru răpirea unui jurnalist din New York, o critică a regimului de la Teheran

Patru presupuși spioni iranieni, acuzați pentru răpirea unui jurnalist din New York, o critică a regimului de la Teheran
Publicat: 14/07/2021, 09:56

Patru membri ai unei presupuse rețele de spioni iranieni au fost acuzați de complotarea răpirii unui jurnalist și activist iranian-american.

Potrivit rechizitoriului, rețeaua de spioni explorează modalități de a-l îndepărta pe jurnalist de la casa ei din Brooklyn și de a o duce  în larg,  în Venezuela.

Această schemă pare să fi fost luată în considerare numai după eșecul  de a convinge familia țintei să o atragă într-o țară terță din Orientul Mijlociu, de unde ar fi fost capturată de agenți iranieni, tehnică folosită de Teheran în două incidente.

Ținta este denumită în rechizitoriu doar „Victima-1”, dar Masih Alinejad, un critic deschis al guvernului de la Teheran, care locuiește în New York, a confirmat că era victima intenționată.

„Acum vreo opt luni sau ceva în urmă, FBI m-a avertizat că există un complot împotriva mea”, a declarat Alinejad pentru The Guardian, marți seară. „Am spus că nu este tocmai o veste, primesc amenințări cu moartea zilnic. Următorul lucru este că FBI-ul îmi spune că sunt vizată, că sunt sub supraveghere foto și video într-o operațiune a ministerului de informații.”, a spus ea.

Potrivit acuzațiilor SUA, complotul pentru răpirea lui Alinejad a făcut parte dintr-o campanie mai largă de răpire dezvoltată de ministerul iranian de informații, cu ținte preconizate în Canada, Marea Britanie și EAU.

În fiecare caz, tactica pare să fi fost aceeași: agențiile de anchetă privată au fost angajate sub pretenții false pentru a efectua supravegherea victimei prevăzute.

„După cum se presupune, patru dintre inculpați au monitorizat și au planificat să răpească un cetățean american de origine iraniană care a criticat autocrația regimului și să-și ducă forțat victima în Iran, unde soarta victimei ar fi fost, în cel mai bun caz, incertă”, a spus Audrey Strauss, avocatul SUA pentru districtul sudic din New York.

Se presupune că rețeaua de spioni ar fi format din Alireza Shavaroghi Farahani, un înalt oficial iranian de informații în vârstă de 50 de ani, care conducea o rețea de trei agenți acuzați că ar fi coordonat operațiuni de supraveghere din Teheran și ar fi organizat un sistem de spălare a banilor pentru a plăti aceasta.

Ceilalți trei au fost numiți ca Mahmoud Khazein, în vârstă de 42 de ani; Kiya Sadeghi, 35 de ani și Omid Noori, 45. Se crede că toți se află în Iran. Un iranian-american, Niloufar „Nellie” Bahadorifar, în vârstă de 46 de ani, cu sediul în California, a fost arestat la începutul lunii și acuzat de furnizarea de servicii financiare în sprijinul complotului.

În ultimul an, cel puțin alți doi disidenți iranieni au fost răpiți în străinătate și duși înapoi în Iran. Ruhollah Zam, un jurnalist disident în vârstă de 42 de ani, care a fugit din Iran în 2011 și i s-a acordat azil în Franța, a fost ademenit în Irak cu pretenții false, în 2019. A fost arestat de poliția irakiană și predat Iranului. La Teheran a fost condamnat fără dovezi de spionaj și a fost executat în decembrie 2020.

Un alt iranian-american, Jamshid Sharmahd, purtător de cuvânt al unui grup militant de opoziție iranian, a fost ademenit în Dubai în iulie 2020, unde a dispărut. Câteva zile mai târziu, Iranul a susținut că l-a capturat într-o „operațiune complexă”, iar la televiziunea de stat a fost difuzat un videoclip despre el mărturisind presupuse infracțiuni. Sharmahd este încă în închisoare în Iran.

Potrivit rechizitoriului, Alinejad a fost vizată pentru campania sa împotriva utilizării obligatorii a  hijab-ului pentru femeile iraniene. În iulie 2019, șeful instanțelor revoluționare a avertizat că oricine va surprinde un material video cu Alinejad, prin care subminează sau critică legile hijabului, ar fi săvârșit infracțiunea de cooperare cu un guvern străin ostil și ar fi trebuit condamnat până la 10 ani de închisoare.

Procurorii susțin că eforturile de răpire a lui Alinejad au început deja în anul precedent, când rețeaua de informații iraniană a încercat să convingă rudele lui Alinejad din Iran să o invite într-o țară terță „aparent cu scopul de a o [aresta] sau a fi reținută și transportată în Iran pentru închisoare ”.

Rudelor ei li s-au oferit bani pentru a emite invitația, dar au refuzat-o, au spus procurorii. În septembrie 2019, una dintre rudele lui Alinejad a fost arestată și condamnată la opt ani, acuzată că a menținut contactul cu ea.

Complotul pentru răpirea din New York a început în iunie 2020

Acuzarea a pretins că complotul pentru răpirea ei din New York a început în iunie 2020, când membrii presupusei rețele au angajat o agenție de detectivi privați din New York pentru a efectua supravegherea lui Alinejad, sub pretextul a că unul dintre prietenii ei fugise din Orientul Mijlociu. cu facturi neplătite și debitorii ei încercau să îi găsească.

Acuzațiile sugerează că FBI a reușit să intre în dispozitivele electronice ale rețelei și să monitorizeze comunicațiile și căutările pe internet. Se presupune că presupușii spioni iranieni au cercetat rute de călătorie de la casa Alinejad până la un „cartier de pe malul apei din Brooklyn”. Se spune, de asemenea, că au „cercetat un serviciu care să ofere bărci cu motor în stil militar pentru evacuarea maritimă auto-operată din Manhattan, New York și călătorii maritime din New York în Venezuela”.

Aceeași rețea presupusă este acuzată că a efectuat supravegherea a trei ținte din Canada și una din Marea Britanie, unde, începând cu 17 septembrie 2020, a angajat anchetatori privați pentru a efectua supravegherea unui „jurnalist iranian expatriat și comentator politic”. Se spune că anchetatorii britanici au făcut poze cu casa jurnalistului. Se presupune că Farahani ar fi ordonat supravegherea țintelor din EAU.

Alinejad, care s-a confruntat cu alți iranieni-americani în legătură cu campania sa împotriva reglementărilor hijabului și despre deschiderile diplomatice ale SUA față de Teheran, a insistat că nu este descurajată.

„Hijab-ul obligatoriu este ca Zidul Berlinului, odată ce cade, regimul din Iran cade și el”, a spus ea. „Și acum dau glas mamelor care și-au pierdut copiii în protestele din noiembrie 2019”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....