UPDATE | Patronul de la Ferma Dacilor și doi administratori, reținuți după perchezițiile și audierile de astăzi / Sursa probabilă a incendiului

UPDATE | Patronul de la Ferma Dacilor și doi administratori, reținuți după perchezițiile și audierile de astăzi / Sursa probabilă a incendiului
Publicat: 02/01/2024, 17:20
Actualizat: 02/01/2024, 18:23
17:19

Patronul de la Ferma Dacilor și doi administratori au fost reținuți

Cornel Dinicu, bărbatul care se prezenta drept fondatorul complexului turistic Ferma Dacilor, și doi administratori au fost reținuți, marți, pentru 24 de ore, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Aceștia au mai transmis că s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană juridică și șase persoane fizice.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană juridică și față de trei persoane fizice, administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Din cercetările efectuate a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2016 – 26.12.2023, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar și a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani.

„Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire. Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții. De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu”, se arată în comunicat.

Procurorii arată că situația expusă anterior a creat premisele izbucnirii și propagării în 26 decembrie a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova precizează că în cauză s-a dispus, de asemenea, efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de alte trei persoane.

Una dintre acestea este cercetată săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată – două acte materiale și abuz în serviciu în formă continuată – două acte materiale. „Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la datele de 16.06.2020 și 29.09.2020, în calitate de funcționar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcționar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omițând să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. Funcționarul public și-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață”, transmit procurorii.

O altă persoană este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și abuz în serviciu, „constând în aceea că, la data de 11.11.2020, în calitate de funcționar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu funcționarul public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis un certificat de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului. Astfel, s-a omis verificarea îndeplinirii condițiilor prev. de art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și a condițiilor cumulative prev. la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții”.

„În raport de cea de-a treia persoană, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (…) – trei acte materiale și abuz în serviciu în formă continuată (…) – trei acte materiale, (…). La datele de 26.06.2020, 29.09.2020 și 11.11.2020, în calitate de funcționar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, împreună cu cele două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcția de primar al comunei Gura Vadului, a emis două, respectiv un certificat de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului. Funcționarul public a omis să verifice îndeplinirea condițiilor legale menționate mai sus, îndeplinindu-și defectuos îndatoririle de serviciu (…) ”.

Tragedia de la „Ferma Dacilor”. Procurorii au descins, marți, 2 ianuarie, la administratorii pensiunii și la Primăria Gura Vadului. Șase persoane vor fi audiate, între care și patronul Cornel Dinicu.

„La data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracțiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) și trei infracțiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situația juridică a imobilului în care a avut loc incendiul.

În cursul zilei de azi, 2 ianuarie 2024, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziții domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau își au domiciliul 7 persoane fizice, în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, conform unui comunicat al Parchetului General.

Șase persoane vor fi audiate

„În vederea continuării cercetărilor, au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului”, menționează procurorii.

Anchetatorii au finalizat cercetarea preliminară la Ferma Dacilor.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a transmis, vineri, 29 decembrie 2023, precizări privind desfăşurarea urmăririi penale în cazul incendiului de la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, afirmând că cercetarea la faţa locului a fost finalizată şi au fost audiate mai multe persoane. Potrivit unui comunicatului oficial, în acest caz, organele de cercetare penală, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au efectuat o serie de activităţi de urmărire penală.

Astfel, în perioada 26 – 28 decembrie, au fost efectuate activităţi de cercetare la faţa locului, cu sprijinul unei echipe multidisciplinare formate din specialişti şi experţi din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, Inspectoratului de Stat în Construcţii, Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani (INSEMEX) şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova.

Identitatea celei de-a opta victime nu a fost confirmată

Cercetarea la faţa locului a fost finalizată, procedându-se la asigurarea zonei. Totodată, au fost dispuse expertize genetice judiciare pentru stabilirea identităţii persoanelor decedate, în baza profilelor ADN, în cazul a şapte victime expertizele fiind finalizate.

„Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului au mai fost identificate mai multe fragmente osoase, şi cu privire la acestea fiind dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare, în prezent nefinalizată”, precizează Parchetul. Au fost dispuse şi efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor identificate şi a fost realizată audierea mai multor persoane.

„De asemenea, au fost efectuate şi alte acte de cercetare penală, dintre care enunţăm: solicitarea de înscrisuri, verificări la autorităţi şi instituţii abilitate cu avizarea / autorizarea activităţii în cadrul punctului de lucru unde s-a produs evenimentul, dispunerea de constatări şi altele. Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare activităţi de urmărire penală care urmăresc administrarea unui probatoriu complex”, mai arată sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

„Spovedania” patronului de la „Ferma Dacilor”: „Am înțeles că după înmormântarea fiului voi fi arestat. Sunt VICTIMA perfectă”

VIDEO EMOȚIONANT. Victor, fiul de 11 ani al patronului de la „Ferma Dacilor”, care a murit în incendiul de la pensiune, înmormântat sâmbătă

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”