Poliția din Rio de Janeiro a ucis zeci de persoane într-o favelă din zona de nord

Poliția din Rio de Janeiro a ucis zeci de persoane într-o favelă din zona de nord
Cel puțin 25 de morți, în urma raidului poliției din Brazilia. Foto: YouTube
Publicat: 08/05/2021, 15:27

O luptă sângeroasă de o oră într-o mahala din Rio de Janeiro a răsunat vineri, autoritățile spunând că misiunea poliției a ucis zeci de criminali, în timp ce rezidenții și activiștii au susținut abuzuri ale drepturilor omului.

Abia după răsăritul soarelui, joi, când zeci de ofițeri din poliția civilă a statului Rio de Janeiro au asaltat Jacarezinho, o favela din zona de nord a orașului. Aceștia vizau traficanții de droguri de la una dintre cele mai cunoscute organizații criminale din Brazilia, Comando Vermelho, iar corpurile se îngrămădeau rapid.

Când lupta s-a oprit, au rezultat 25 de morți – un ofițer de poliție și 24 de persoane descrise de poliție drept „criminali”, potrivit cbsnews.com

Denumirea „Orașului minunat” de la Rio poate părea adesea o ironie crudă în favele, având în vedere conflictele lor violente, sărăcia puternică și supunerea traficanților de droguri. Dar chiar și aici, ciocnirea de joi a fost o anomalie deranjantă pe care analiștii au declarat-o una dintre cele mai mortale operațiuni de poliție din oraș.

Și a fost de departe cea mai violentă de când Curtea Supremă a Braziliei a emis o hotărâre care interzicea majoritatea acestor acțiuni în timpul pandemiei.

Alții nu au scăpat

Un rezident a declarat pentru Associated Press că un bărbat a intrat în casa ei în jurul orei 8 dimineața, sângerând din cauza unei răni prin împușcare. S-a ascuns în camera fiicei ei, dar poliția a intrat repede în spatele lui.

Ea a spus că ea și familia ei au văzut ofițeri împușcând bărbatul neînarmat.

Câteva ore mai târziu, sângele lui era încă strâns de pe podea și îmbibat într-o pătură decorată cu inimi.

Felipe Curi, un detectiv din poliția civilă din Rio, a negat existența unor execuții.

„Nu au fost uciși suspecți. Toți au fost traficanți sau infractori care au încercat să ia viața ofițerilor noștri de poliție și nu a existat altă alternativă ”, a spus el la o conferință de presă.

Curi a spus că unii suspecți au căutat refugiu în casele rezidenților, iar șase dintre ei au fost arestați. Poliția a confiscat, de asemenea, 16 pistoale, șase puști, o mitralieră, 12 grenade și o pușcă, a spus el.

Carlos, fiul lui Bolsonaro, consilier al orașului Rio, influent pe rețelele de socializare, a sprijinit poliția. El a exprimat condoleanțe familiei ofițerului ucis pe Twitter, în timp ce omitea orice mențiune a celorlalți 24 de morți sau a familiilor acestora.

Diviziunile braziliene ale grupurilor internaționale de advocacy Human Rights Watch și Amnesty International au îndemnat procurorii să investigheze în detaliu operațiunea.

Procuratura statului Rio a declarat pentru ziarul Folha de S.Paulo că va investiga acuzațiile de violență, adăugând că cazul necesită o anchetă independentă de poliție.

Curtea Supremă a Braziliei a emis anul trecut o hotărâre care interzicea operațiunile poliției în favelele din Rio în timpul pandemiei, cu excepția cazului în care este „absolut excepțională”

Ordinul a venit după ce polițiștii au împușcat mortal un tânăr de 14 ani într-o locuință în care nu existau indicii de activitate ilegală. Moartea adolescentului a declanșat o iterație braziliană a protestelor Black Lives Matter organizate în zona metropolitană a orașului timp de săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al biroului pentru drepturile omului al ONU, Rupert Colville, a declarat vineri reporterilor că este „deosebit de deranjant” faptul că raidul a avut loc în timp ce hotărârea instanței rămâne în vigoare.

Decizia a provocat o scădere a operațiunilor polițienești la mijlocul anului trecut, după cum se reflectă într-o scădere a numărului de focuri de foc raportate de Crossfire, un grup nonguvernamental care monitorizează violența, precum și în datele oficiale ale statului cu privire la decesele rezultate din intervenția poliției. Dar ambii indicatori s-au strecurat până la nivelurile pre-pandemice.

Observatorul de siguranță publică al Universității Candido Mendes a declarat că poliția din Rio a ucis în medie mai mult de cinci persoane pe zi în primul trimestru al anului 2021, cel mai letal început al unui an de când guvernul de stat a început să publice în mod regulat astfel de date în urmă cu mai bine de două decenii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă