Premierul Ciucă, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei: ”În fața marilor provocări, apărarea și păstrarea valorilor comune devin primordiale”

Publicat: 20 03. 2022, 10:04
Actualizat: 20 03. 2022, 10:05
Premierul Nicolae Ciuca | Foto - Mediafax

Anual – pe data de 20 martie, începând cu anul 1998 – 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) sărbătoresc Ziua Internațională a Francofoniei, iar premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în care precizează că francofonii trebuie să fie solidari, nu numai în contextul conflictului din Ucraina, pentru a face față gravelor provocări din întreaga lume.

Guvernul României se alătură francofonilor din întreaga lume pentru a celebra bogăția limbii franceze și diversitatea culturii francofone din întreaga lume, a scris Ciucă în deschiderea mesajului.

Premierul român s-a referit, apoi, la provocările actuale, inclusiv la războiul din Ucraina care a ajuns în cea de 25-a zi.

”Mai mult ca oricând, marea familie a Francofoniei trebuie să dea dovadă de solidaritate pentru a face față gravelor provocări din spațiul francofon, precum oribilul război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situația umanitară tragică generată de acesta sau deficitul de securitate și amenințarea terorismului în Africa Saheliană”, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: ”Respectarea dreptului internațional și a cooperării multilaterale”

Pace, democrație, solidaritate – sunt valori comune ale Francofoniei, iar acestea trebuie păstrate și devin puncte de reper esențiale într-o astfel de perioadă extrem de complicată la nivel militar și nu numai.

”În aceste vremuri dificile, apărarea și păstrarea valorilor comune ale Francofoniei – precum pacea, democrația și solidaritatea, bazate pe respectarea dreptului internațional și a cooperării multilaterale, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea durabilă – devin primordiale”, a mai transmis Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei.

Totodată, premierul României a pus accent și pe importanța limbii franceze pentru toți românii.

”Francofonia în România, o țară în care limba franceză nu este o limbă oficială, ci o limbă a inimii, este un excelent exemplu de succes și reprezintă un punct forte pentru francofonia științifică internațională, susținută de o rețea cu 116 filiere universitare francofone în România”, a încheiat Nicolae Ciucă.


Citește și: