Primarul Kievului cere Occidentului să livreze mai multe arme în Ucraina: ”Vă rugăm, sprijiniţi-ne!”

Primarul Kievului cere Occidentului să livreze mai multe arme în Ucraina: ”Vă rugăm, sprijiniţi-ne!”
Vitali Klitschko, primarul orașului Kiev | Foto - Profimedia Images
Publicat: 19/03/2022, 16:20

Vitali Klitschko – primarul orașului Kiev – face un nou apel către Occident, solicitând o cantitate mai mare de arme pentru Ucraina. Bombardamentele armatei ruse continuă, iar numărul victimelor crește alarmant.

Cu toate că Vladimir Putin și-ar fi dorit o campanie ”fulger” în Ucraina, planurile Kremlinului au fost date peste cap nu numai de neașteptatele probleme de logistică, ci și de rezistența îndârjită a ucrainenilor. Dacă liderul rus și-a imaginat că scenariul ”Anexarea Crimeei” se va repeta – armata rusă neîntâmpinând opoziție, în urmă cu opt ani -, atunci s-a înșelat amarnic, iar  ”operațiunea militară specială” se prelungește, spre iritarea Kremlinului.

Vitali Klitschko, fost boxer, a oferit un interviu cotidianului Corriere della Sera, spunând că ucrainenii au capacitatea de a ”închide” spațiul aerian, însă trebuie să obțină ”armele potrivite.

”Vă rugăm, sprijiniţi-ne! Suntem capabili să ne închidem singuri spaţiul aerian. Dar, cu siguranţă, trebuie să obţinem armele potrivite”, a afirmat primarul orașului Kiev, citat de Agerpres.

”Apărăm valorile fundamentale ale democraţiei europene”

Cu toate că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, în repetate rânduri, o zonă de excludere aeriană – ”no fly zone” – deasupra Ucrainei, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a respins o astfel de ipoteză, riscul unei confruntări direct cu Federația Rusă fiind imens.

Vitali Klitschko a anunțat că, din nefericire, peste 200 de civili au fost uciși, în timp ce aproximativ 2 milioane de locuitori au rămas, încă, în capitala ucraineană.

”Nu uitaţi că noi ne apărăm ţara, dar în acelaşi timp apărăm valorile fundamentale ale democraţiei europene. Mesajul meu este clar: opriţi, vă rog, orice relaţie economică cu Rusia pentru că Putin foloseşte fiecare euro pentru a-şi consolida armata, care vine în marş către noi”, a mai spus primarul Kievului.

În urmă cu doar câteva zile, primarul Kievului avertiza că situația tinde rapid către o ”catastrofă” umanitară din cauza agresiunii armatei ruse.

”Mesajul pentru toată lumea este: Susţineţi Ucraina împreună … Suntem puternici. Fiecare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean şi suntem mândri că avem propria noastră ţară”, spunea Vitali Klitschko.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult