Fostul șef al armatei britanice vrea ca liderul de la Kremlin să fie supus unui ”proces de tip Nürnberg”: ”Pentru a condamna ceea ce Putin și generalii săi au făcut”

Fostul șef al armatei britanice vrea ca liderul de la Kremlin să fie supus unui ”proces de tip Nürnberg”: ”Pentru a condamna ceea ce Putin și generalii săi au făcut”
Richard Dannett - fost comandant al forțelor armate britanice | Foto - Profimedia Images
Publicat: 19/03/2022, 14:09
Actualizat: 19/03/2022, 14:11

Lordul Richard Dannett – fost comandant al forțelor armate britanice – dorește ca Vladimir Putin să fie judecat într-un ”proces de tip Nürnberg”. Potrivit acestuia, atacarea civililor nevinovați de către armata rusă este o tactică ”imorală” și ”de neiertat”.

Vorbind la BBC, Richard Dannett a pus accent și pe rolul pe care îl joacă moralul în războaie, spunând că moralul are ”o influență uriașă asupra a ceea ce se întâmplă pe teren”.

”Când vorbim despre puterea de luptă, există trei componente – există componenta fizică (tancurile, avioanele, echipamentul), există componentele conceptuale (planurile pe care le fac generalii), dar apoi există și componenta morală – aceasta este voința soldaților de a lupta”, a spus Dannett, citat de Mediafax.

Lordul Richard Dannett a analizat și situația la care se așteptau trupele rusești – care au fost lăsate să creadă că au invadat Ucraina pentru a o elibera -, realitatea din teren fiind cu totul alta.

”Înțelegem că au fost informați foarte prost, că vor pleca, că se vor mișca rapid, că vor fi primiți ca pacificatori și eliberatori, dar de fapt ceea ce au găsit a fost aceea că forțele armate ucrainene, civilii ucraineni, luptau cu hotărâre împotriva lor. Acești tineri sunt absolut confuzi, mulți dintre ei sunt foarte tineri, speriați, epuizați de săptămâni de exerciții”, a mai declarat Richard Dannett.

”Acești oameni tineri nu numai că sunt speriați, dar acum sunt înfometați”

Moralul trupelor ruse a fost slăbit și mai mult de un eșec al sistemelor logistice ale armatei, a conchis Richard Dannett, referindu-se la problemele grave cu care se confruntă armata rusă în timpul ”operațiunii militare speciale” ordonată de Vladimir Putin.

”Acești oameni tineri nu numai că sunt speriați, dar acum sunt înfometați. Combustibilul pentru tancuri nu este disponibil, așa că au fost puși într-o situație teribilă. Prin urmare, nu este de mirare că armata rusă nu a făcut progrese pe teren. Ei au fost nevoiți să recurgă acum la această tactică imorală, de a bombarda civili lipsiți de apărare”, a precizat fostul comandant al armatei britanice.

Dannett și-ar dori ca Vladimir Putin să nu fie doar pus pur și simplu sub acuzare, ci să se organizeze ”un proces de tip Nürnberg, pentru a condamna absolut, pentru totdeauna, în cărțile de istorie, ceea ce Putin și generalii săi au făcut”.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult