Președintele Africii de Sud este investigat după dispariția a peste 500.000 de dolari, în numerar, de la ferma sa privată de vânătoare

Președintele Africii de Sud este investigat după dispariția a peste 500.000 de dolari, în numerar, de la ferma sa privată de vânătoare
Sursă Foto - Bloomberg.com
Publicat: 02/12/2022, 21:27

Cyril Ramaphosa, preşedintele Africii de Sud, a fost ales pentru a eradica corupţia, dar acum ar putea fi nevoit să demisioneze din cauza unor acuzaţii potrivit cărora ar fi ascuns furtul unei sume uriaşe de bani de la profitabila sa fermă, bani pe care îi ascunsese într-o canapea de piele.

Totul din cauza unor acuzaţii potrivit cărora ar fi ascuns furtul unei sume uriaşe de bani de la profitabila sa fermă, bani care, după propria sa mărturisire, erau puşi „la păstrare” într-o canapea din piele.

Preşedintele Africii de Sud este investigat în urma unui scandal legat de furtul a peste 500.000 de dolari, în numerar, de la ferma sa privată de vânătoare.

Furtul a avut loc în 2020, iar banii erau băgaţi în interiorul unei canapele din piele, potrivit anchetei, care a fost încredinţată unui grup de experţi condus de un fost şef al justiţiei.

Președintele neagă orice acuzație

Infracţiunea nu a fost raportată la poliţie şi, potrivit anchetatorilor, a existat o „decizie deliberată de a păstra secretul”.

Fostul şef al spionajului sud-african, Arthur Fraser, susţine că o menajeră a fost complice la acest furt, dar fapta nu a fost raportată la poliţie, pentru a nu afla Fiscul.

Mai mult decât atât, preşedintele Ramaphosa i-ar fi plătit pe vinovaţi ca să păstreze tăcerea, mai susține Arthur Fraser.

Ramaphosa spune că banii proveneau din vânzarea unor bivoli de la ferma sa din Phala Phala către un om de afaceri sudanez, iar furtul a fost raportat şefului securităţii prezidenţiale.

Preşedintele contestă afirmaţiile lui Fraser potrivit cărora suma ascunsă la ferma sa ar fi fost de peste 4 milioane de dolari.

„Unii se aruncă cu presupuneri despre mine şi despre bani. Vreau să vă asigur că toţi aceşti bani proveneau din veniturile obţinute din vânzarea de animale.

Nu am furat niciodată bani de nicăieri. Nici de la contribuabili, nici de la nimeni. Nu am făcut niciodată acest lucru. Şi nu voi face niciodată acest lucru”, a declarat el adresându-se membrilor partidului de guvernământ, Congresul Naţional African (ANC), în luna iunie a acestui an.

Cyril Ramaphosa este cunoscut ca proprietar şi comerciant de bivoli rari, vite şi alte animale sălbatice şi a devenit multimilionar graţiei fermei sale private, potrivit CNN.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase