Președintele Israelului, în Parlament: „România, o adevărată prietenă a poporului evreu și a Israelului în lupta împotriva antisemitismului” – VIDEO

Președintele Israelului, în Parlament: „România, o adevărată prietenă a poporului evreu și a Israelului în lupta împotriva antisemitismului” - VIDEO
Publicat: 09/06/2021, 13:18

„România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului, stat evreiesc şi democratic, în care toți cetăţenii sunt egali în drepturile lor”, a declarat preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

Oficialul israelian a susținut un discurs în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.

„România, ești o adevărată prietenă a poporului evreu și a Israelului în lupta împotriva antisemitismului. România este o adevărată prietenă a poporului evreu și a Israelului, stat evreiesc și democratic, democrat și evreiesc, în care toți cetățenii sunt egali în drepturi. Sub președinția României, Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului a cristalizat o definiție actualizată a antisemitismului, poziție pe care o apreciem din plin, chiar dacă pare o critică aparent sinceră contra Israelului. Noi suntem plini de apreciere. Ca orice democrație, Israelul acceptă critică la obiect”, spune Reuven Rivlin.

Oficialul a vorbit despre valorile democratice din ţara sa, dar şi despre provocările de securitate din Orientul Mijlociu.

„Ca orice democraţie, Statul Israel acceptă critica la obiect. Nu vom putea accepta însă încercări de subminare şi de a şubrezi dreptul nostru de existenţă prin uz ilicit de mijloace violente şi exploatând legislaţia internaţională, interpretată de parcă ar permite o lovire în Israel”, a spus Reuven Rivlin.

 „Poporul evreu şi cel din Israel, cu toate ramurile sale, nu se află în conflict cu Islamul”

„Nu avem niciun război cu Islamul sau cu popoarele arabe din Orientul Mijlociu sau din toată lumea. Noi luptăm, într-adevăr, cu forţele întunecate, care încearcă să impună teroare şi să extermine pe oricine se opune lor şi, în special, Statul Israel şi locuitorii săi. Regimul terorist iranian şi colaboratorii săi din Liban şi din Gaza se străduiesc să submineze însăşi existenţa noastră iar Israelul are dreptul şi datoria, aş zice eu, de a-şi apăra cetăţenii, să-şi apere cetăţenii de ameninţare nucleară, de atacuri cu rachete, de ameninţare cu teroare”, a punctat preşedintele Israelului.

Reuven Rivlin a acuzat Iranul și colaboratorii din Liban și Gaza pentru că, ,vor exterminarea poporului evreu”.

„Nu vom accepta, însă, încercări de subminare și șubrezire a dreptului nostru la existență prin uz ilicit de mijloace violente, exploatând legislația internațională. Poporul evreu nu se află în conflict cu Islamul sau cu altă religie ori cu popoarele arabe din Orientul Mijlociu sau din toată lumea. Noi luptăm cu forțele întunecate care încearcă să impună teroare și să extermine pe oricine li se opune, în special Statul Israel și locuitorii săi. Regimul terorist din Iran și colaboratorii săi din Liban și din Gaza se străduiesc să submineze însăși existența noastră. Israelul are dreptul și datoria să-și apere cetățenii de amenințare nucleară, de atacuri cu rachete, de amenințarea cu teroarea. În paralel, trebuie să promovăm măsuri care să fundamenteze între cele două popoare încrederea, între poporul israelien și poporul palestinian, încredere că celălalt e interesat în conviețuire pașnică. Ei de partea lor, iar noi de partea noastră. Orice acțiune pe o cale diferită dăunează șanselor de succes și îndepărtează viziunea păcii în Orientul Mijlociu”, mai spune Rivlin,

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a vorbit despre potențialul de cooperare dintre cele două state.

„Și pentru noi are o însemnătate deosebită relația dintre statele noastre, pe care ne dorim să o continuăm în aceeași manieră excelentă. Potențialul de aprofundare a cooperării este enorm. Statul Israel are o expertiză remarcabilă în domenii deosebit de relevante pentru viitor. De aceea, salut inițiativa de a stimula dialogul și cooperarea dintre companiile românești și cele israeliene”, a menționat Orban.

Preşedintele israelian se află într-o vizită de stat în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. El a subliniat că este prima sa vizită în ţara noastră în calitate de preşedinte, fiind la final de mandat.