Președintele Kazahstanului a semnat noul decret privind drepturile omului: ”Stabilirea unor mecanisme de protecție eficiente, etapă importantă a modernizării politice””

Președintele Kazahstanului a semnat noul decret privind drepturile omului: ”Stabilirea unor mecanisme de protecție eficiente, etapă importantă a modernizării politice””
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului
Publicat: 11/06/2021, 12:43
Actualizat: 11/06/2021, 13:08

Pe data de 9 iunie, Kassym-Jomart Tokayev – președintele Kazahstanului – a semnat un decret ”Cu privire la măsurile suplimentare în domeniul drepturilor omului în Kazahstan”.

Administrația Prezidențială va fi responsabilă cu supravegherea punerii în aplicare a Planului de Acțiune, iar guvernul va prezenta, anual – pe data de 25 ianuarie – un raport privind activitatea desfășurată pentru implementarea acestui plan.

Este vorba despre „etapă importantă a modernizării politice”, o ”implementare suplimentară a măsurilor concrete în domeniul drepturilor omului, a transmis președintele Tokayev pe pagina sa oficială de Twitter.

Prin acest decret, guvernul kazah poate să aprobe Planul de măsuri prioritare în domeniul drepturilor omului (Plan de acțiune), care prevede implementarea unor sarcini cheie în ceea ce privește drepturile omului:

  • Îmbunătățirea mecanismelor de interacțiune cu tratatele ONU și cu procedurile speciale ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului;
  • Asigurarea drepturilor victimelor traficului de persoane;
  • Asigurarea drepturilor pentru cetățenii cu dizabilități;
  • Eliminarea discriminării împotriva femeilor;
  • Dreptul la asociere;
  • Dreptul la expresie;
  • Dreptul la viață și la ordine publică;
  • Creșterea eficienței în ceea ce privește interacțiunea cu organizațiile non-guvernamentale;
  • Drepturile omului în Justiție, prevenirea torturii și a maltratării.

Pentru a sprijini populația Kazahstanului în această perioadă de criză medicală impusă de pandemia de cornavirus, conform informațiilor guvernamentale, peste 4,5 milioane de persoane au beneficiat de beneficii financiare, iar peste 700.000 de companii și antreprenori au fost sprijiniți prin scutiri de impozite. Aproximativ 2 milioane de persoane au primit o amânare a creditelor.

Erlan Karin, asistentul președintelui Tokayev: ”Tema drepturilor omului, una dintre prioritățile de bază ale politicii de stat”

Pe canalul său Telegram, asistentul președintelui kazah – Erlan Karin – a reflectat asupra reformelor anterioare ale drepturilor omului inițiate de Tokayev, inclusiv abolirea pedepsei cu moartea la sfârșitul anului 2019.

Karin a subliniat, de asemenea, importanța reglementărilor împotriva hărțuirii cibernetice, a traficului de persoane și a torturii, a conduitei necorespunzătoare a personalului din instituțiile penitenciare și discriminarea de gen.

”Semnificația acestui decret constă în faptul că odată cu ratificarea sa, tema drepturilor omului este încorporată în cele din urmă ca una dintre prioritățile de bază ale politicii de stat. Implementarea tuturor prevederilor consacrate în decretul de astăzi va încuraja o modernizare cuprinzătoare a sferei drepturilor omului și va deveni următorul nostru pas către construirea unui stat drept și progresist”, a declarat Karin.

Zhemis Turmagambetova și ”principiile unui guvern receptiv”

Președintele Cartei pentru Fondul Public pentru Drepturile Omului – Zhemis Turmagambetova – a declarat că problemea drepturilor omului este extrem de importantă în Kazahstan, iar decretul semnat de președintele Tokayev oferă oportunitatea de a transforma o problemă abstractă ”într-o problemă practică cu soluții eficiente”.

Potrivit acesteia, actualul sistem legislativ din Kazahstan are nevoie de modernizare și reforme pentru a fi cât mai bine structurat.

”Este rândul guvernului să dezvolte planuri de punere în aplicare a decretului. Trebuie să respecte în mod clar principiile unui guvern receptiv. Acest proces ar trebui să aibă loc într-un parteneriat constructiv între agențiile guvernamentale și societatea civilă, experți și oameni de știință naționali și internaționali. Societatea civilă poate contribui activ în acest domeniu”, a menționat Zhemis Turmagambetova.

Usen Suleimen: ”Pasul făcut de președinte este o decizie strategică importantă”

Ambasadorul general pentru drepturile omului la Ministerul Afacerilor Externe din Kazahstan, – Usen Suleimen, – a remarcat, la rândul său, ”relația directă dintre dezvoltarea drepturilor omului și competitivitatea economică a unei țări pe piața globală”.

De altfel, protecția drepturilor omului asigură un mediu economic stabil cu risc scăzut pentru potențialii investitori străini.

”Pasul făcut de președinte este o decizie strategică importantă care vizează consolidarea laturii economice a dezvoltării Kazahstanului. Ne putem aștepta la consolidarea relațiilor economice cu țările din Europa, America și Asia, care să conducă la formarea unei economii regionale puternice. Cu toate acestea, depinde în mare măsură de implementarea planului de acțiune și de dialogul cu societatea civilă”, a spus Usen Suleimen, potrivit Astana Times. 

Drepturile omului, o prioritate pentru președintele Kassym-Jomart  Tokayev

De la alegerea sa ca șef de stat – în iunie 2019 -, președintele Kassym-Jomart Tokayev a avut ca prioritate problema drepturilor omului. De la bun început, acesta a insistat asupra elaborării unor planuri specifice pentru acțiuni guvernamentale care vizează abordarea problemelor drepturilor omului prin legislație în cadrul unei a doua reuniuni a Consiliului Național al Încrederii Publice (decembrie 2019).

De asemenea, președintele Tokayev a vorbit despre aspectele legate de drepturile omului în timpul discursului său anual privind starea națiunii din septembrie 2020. Astfel, guvernul este abilitat să adopte toate măsurile necesare pentru a proteja cetățenii, în special copiii, împotriva agresiunii cibernetice, combaterii traficului de persoane și a torturii.

În februarie 2021 – la cea de-a cincea ședință a Consiliului Național al Încrederii Publice – președintele a propus un nou pachet de măsuri care vizează îmbunătățirea protecției drepturilor omului pentru persoanele condamnate, precum și consolidarea mecanismelor legale pentru protecția drepturilor femeilor.

Adoptarea Decretului din 9 iunie reprezintă încă o dovadă că drepturile omului rămân una dintre prioritățile de bază ale politicii de stat din Kazahstan. Potrivit experților, punerea în aplicare a dispozițiilor acestui decret promovează, în continuare, protecția drepturilor omului în Kazahstan și contribuie, esențial, la ”construirea unui stat drept și progresist”.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în Kazahstan

Decretul semnat de președintele Tokayev este în concordanță cu conceptul de „stat care ascultă”, prezentat chiar de către șeful de stat. Acest concept prevede un guvern care ascultă, în permanență, comentariile și criticile societății. În acest fel, guvernul Kazahstanului implementează reforme politice substanțiale care acoperă trei mari domenii:

  • democratizarea sistemului politic al țării
  • mai multă putere pentru oameni
  • consolidarea drepturilor omului

În domeniul protecției drepturilor omului, Biroul comisarului pentru drepturile omului este consolidat, inclusiv prin luarea de măsuri pentru deschiderea birourilor sale regionale. Kazahstanul s-a alăturat, de asemenea, celui de-al doilea protocol opțional al Pactului internațional privind drepturile civile și politice, abolind astfel în mod formal pedeapsa cu moartea.

În plus, au fost întărite măsurile de sprijinire a persoanelor cu dizabilități și a copiilor rămași fără îngrijirea părintească, pedeapsa a fost sporită pentru violența împotriva copiilor și violența sexuală, pedofilia, răpirea și închisoarea ilegală și violența domestică.

Mai mult, este în desfășurare o activitate cuprinzătoare pentru punerea în aplicare a instrucțiunilor prezentate în discursul națiunii al președintelui Tokayev (septembrie 2020), în special îmbunătățirea legislației naționale împotriva torturii pentru a o alinia la Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva torturii, dar și aderarea la Protocolul opțional la Convenția privind drepturile copilului privind o procedură de comunicare.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu