PSD, plângere la CNA: „Președintele a încălcat Constituția. Iohannis se referă în mod direct la Partidul Naţional Liberal, în sens pozitiv”

Redactor:
Florentina Dinu
PSD, plângere la CNA: „Președintele a încălcat Constituția. Iohannis se referă în mod direct la Partidul Naţional Liberal, în sens pozitiv”
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Unde votează politicienii. Programul complet de vot! / Foto: Facebook

Marcel Ciolacu, liderul PSD,  a anunțat că social-democrații i-au făcut miercuri, 25 noiembrie, plângere la Consiliul Național al Audivizualului (CNA) președintelui Klaus Iohannis pentru discursul pe care l-a avut marți.

Liderul PSD face acuzații la adresa șefului statului, afirmând că folosește fiecare ocazie pentru a denigra un competitor electoral în favoarea partidului de guvernământ, într-un discurs privind celebrarea unui an de la alegerile prezidențiale.

„Materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe în favoarea Partidului Naţional Liberal”

Live-ul preşedintelui Klaus Iohannis, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidenţiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, iar materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral, în speţă subscrisa entitate politică PSD”.

Marcel Ciolacu spune că președintele nu își respectă atribuțiile și Constituția României, intrând în sfera politicii și evitând să-și asume rolul de mediator, în campanie electorală.

„Constitutia interzice în mod expres Preşedintelui implicarea în campania electorală”

„Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât legea fundamentală (art. 80 din Constituţie) interzice în mod expres Preşedintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator”.

„Discursul lui Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA”

„Totodată, prin această intervenţie care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea preşedintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală”.

„Iohannis se referă în mod direct atât la Partidul Naţional Liberal (în sens pozitiv) cât şi la PSD în sens negativ, în plină campanie electorală”

„Discursul lui Klaus Iohannis este în mod clar material de propagandă electorală, având în vedere că, în accepţiunea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda.   Or, vă rugăm să constataţi că discursul preşedintelui îndeplineşte în mod cumulativ toate aceste condiţii enumerate în cele de mai sus, respectiv se referă în mod direct atât la Partidul Naţional Liberal (în sens pozitiv) cât şi la PSD în sens negativ, este utilizat în plină campanie electorală, are obiectiv electoral declarat (câştigarea alegerilor parlamentare de către Partidul Naţional Liberal) şi depăşeşte în mod clar obiectivul de informare a publicului”, argumentează PSD în sesizarea formulată la CNA.

Social-democraţii mai susţin că Iohannis, prin discursul de marţi, a obţinut în mod ilicit timpi de emisie suplimentari pentru PNL.

„Prin intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis acesta a obţinut, în fapt, în mod ilicit, pentru Partidului Naţional Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale,  cu încălcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020. Prin difuzarea discursului preşedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Naţional Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate. Discursul preşedintelui Klaus Iohannis a pus în pericol ordinea constituţională, încălcându-se astfel art. 8 alin 2 lit a) din  Decizia CNA nr. 603 / 2020”, mai indică sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat marţi, la un an de la alegerea sa, un atac dur la adresa PSD, afirmând că România a fost grav afectată de corupţia guvernelor PSD, că nicio reformă nu a fost dusă până la capăt.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
VIDEO Alexei Navalnîi a fost reţinut de poliţişti la graniţă. Liderii internaţionali cer eliberarea lui...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
Alimentul din bucătărie care îți protejează ochii de boli. Românii greșesc grav când îl ignoră
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide