PSD, plângere la CNA: „Președintele a încălcat Constituția. Iohannis se referă în mod direct la Partidul Naţional Liberal, în sens pozitiv”

PSD, plângere la CNA: „Președintele a încălcat Constituția. Iohannis se referă în mod direct la Partidul Naţional Liberal, în sens pozitiv”
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Unde votează politicienii. Programul complet de vot! / Foto: Facebook
Publicat: 25/11/2020, 18:26

Marcel Ciolacu, liderul PSD,  a anunțat că social-democrații i-au făcut miercuri, 25 noiembrie, plângere la Consiliul Național al Audivizualului (CNA) președintelui Klaus Iohannis pentru discursul pe care l-a avut marți.

Liderul PSD face acuzații la adresa șefului statului, afirmând că folosește fiecare ocazie pentru a denigra un competitor electoral în favoarea partidului de guvernământ, într-un discurs privind celebrarea unui an de la alegerile prezidențiale.

„Materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe în favoarea Partidului Naţional Liberal”

Live-ul preşedintelui Klaus Iohannis, având ca pretext celebrarea unui an de la alegerile prezidenţiale din 2019, a fost difuzat în cadrul unei emisiuni informative, nu într-o emisiune electorală, iar materialul difuzat nu prezintă activităţi ale preşedintelui, ci mesaje electorale făţişe, directe, pentru şi în favoarea Partidului Naţional Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral, în speţă subscrisa entitate politică PSD”.

Marcel Ciolacu spune că președintele nu își respectă atribuțiile și Constituția României, intrând în sfera politicii și evitând să-și asume rolul de mediator, în campanie electorală.

„Constitutia interzice în mod expres Preşedintelui implicarea în campania electorală”

„Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât legea fundamentală (art. 80 din Constituţie) interzice în mod expres Preşedintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator”.

„Discursul lui Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA”

„Totodată, prin această intervenţie care a avut loc live dl. Klaus Iohannis a pus în dificultate radio-difuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea preşedintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală”.

„Iohannis se referă în mod direct atât la Partidul Naţional Liberal (în sens pozitiv) cât şi la PSD în sens negativ, în plină campanie electorală”

„Discursul lui Klaus Iohannis este în mod clar material de propagandă electorală, având în vedere că, în accepţiunea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice si a campaniilor electorale, materialul de propaganda.   Or, vă rugăm să constataţi că discursul preşedintelui îndeplineşte în mod cumulativ toate aceste condiţii enumerate în cele de mai sus, respectiv se referă în mod direct atât la Partidul Naţional Liberal (în sens pozitiv) cât şi la PSD în sens negativ, este utilizat în plină campanie electorală, are obiectiv electoral declarat (câştigarea alegerilor parlamentare de către Partidul Naţional Liberal) şi depăşeşte în mod clar obiectivul de informare a publicului”, argumentează PSD în sesizarea formulată la CNA.

Social-democraţii mai susţin că Iohannis, prin discursul de marţi, a obţinut în mod ilicit timpi de emisie suplimentari pentru PNL.

„Prin intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis acesta a obţinut, în fapt, în mod ilicit, pentru Partidului Naţional Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale,  cu încălcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020. Prin difuzarea discursului preşedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Naţional Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate. Discursul preşedintelui Klaus Iohannis a pus în pericol ordinea constituţională, încălcându-se astfel art. 8 alin 2 lit a) din  Decizia CNA nr. 603 / 2020”, mai indică sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat marţi, la un an de la alegerea sa, un atac dur la adresa PSD, afirmând că România a fost grav afectată de corupţia guvernelor PSD, că nicio reformă nu a fost dusă până la capăt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația