VIDEO | Raed Arafat: Dacă sunt mese de familie cu vârstnici, cu nevaccinați, e bine ca toată lumea să se testeze pentru a preveni infectarea

Publicat: 09/12/2021, 23:10
Actualizat: 09/12/2021, 23:36

Șeful DSU, Raed Arafat, a făcut câteva recomandări pentru sărbătorile de Crăciun și Revelion din acest an. El a precizat că măsurile de siguranță trebuie să primeze și pe cât posibil să se limiteze numărul persoanelor care au de mese sau gând să facă chefuri în apartament.

„Noi le recomandăm oamenilor și le spunem clar că și în locuințele proprii trebuie să respecte regulile, iar dacă au de gând să facă chefuri în apartament, să limiteze numărul oamenilor și să se asigure că cei care vin, totuși, sunt testați, sunt trecuți prin boală sau vaccinați. Chiar în casa ta, dacă vin mai mulți, asigură-te că oamenii pe care îi inviți nu te pun în pericol și nu-i pun nici pe alții. Trebuie să te asiguri să nu fie îmbulzeală, să nu fie aglomerat, să nu fie foarte mulți din diferite case, din diferite gospodării, pentru că riscul de a aduce infecția și de a o transmite e foarte mare”, a spus Arafat.

Medicul a declarat că situația de la începutul anului viitor va reflecta modul în care românii vor respecta normele de protecție sanitară chiar dacă s-au relaxat anumite măsuri de restricție.

„Înțelepciunea trebuie să fie înainte de orice (…). Chiar dacă situația e neplăcută, chiar dacă nu este cum ne-o dorim, să acceptăm că poate, cu niște limite, la sfârșitul anului viitor vom ajunge mai aproape de normalitate.“, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

El transmite populației să nu se îmbulzească și pe cât posibil să se testeze dacă merg la mese în familie unde sunt persoane în vârstă și nevaccinate.

„La masa în familie, dacă oamenii locuiesc împreună, nu este o problemă. Dacă vin din mai multe case, trebuie să respecte niște reguli. Să nu fie îmbulzeală. Dacă vor face un test, previn răspândirea în rândul lor, mai ales dacă au persoane în vârstă. Putem recomanda orice, important e ca oamenii să înțeleagă. Dacă sunt mese de familie cu vârstnici, cu nevaccinați, e bine ca toată lumea să se testeze pentru a preveni infectarea persoanelor în vârstă“, a spus Arafat.