Raed Arafat, despre o posibilă creștere a numărului de infectări cu Covid-19 după vot: „Întâlnirile de după alegeri, un risc major”

Redactor:
Dragos Tanase
Raed Arafat, despre o posibilă creștere a numărului de infectări cu Covid-19 după vot: „Întâlnirile de după alegeri, un risc major”
Raed Arafat, avertisment dur înainte de Sărbători: „Fără petreceri de Crăciun! Nu există așa ceva!” (Foto: Mediafax Foto)

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI și șeful DSU, a afirmat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că numărul infectărilor cu noul coronavirus nu va crește după alegerile parlamentare, dacă oamenii respectă regulile de igienă și de distanțare socială. „Nu ar trebui să mai vedem întruniri de sute de persoane, ca la locale”, a precizat el .

Întrebat de jurnaliști dacă va crește numărul infectărilor după alegerile parlamentare, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că nu ar trebui să se întâmple asta.

Dacă se respectă regulile în interiorul secțiilor de vot, în așteptare la intrare în secția de vot, în deplasare spre secția de vot și dacă oamenii respectă aceste reguli și înțeleg că măsurile de relaxare, în sensul că pot să se miște fără să aibă hârtia pe propria răspundere. Astea (declarațiile pe proprie răspundere – n.r.) sunt venite ca să faciliteze procesul de vot și nu alte activități”, a declarat Raed Arafat.

El apreciază că alegerile parlamentare nu reprezintă un risc suplimentar de infectare, dar întâlnirile de după alegeri, cu sute de persoane, cum au fost la alegerile locale, sunt un risc major.

Nu văd un risc suplimentar, dacă vor fi oameni care vor merge la vot și vor respecta regulile de distanțare și regulile de dezinfecție și absolut toate aspectele de igienă. Lucrul pe care nu ar trebui să îl vedem este ca după finalizarea votului și după anunțarea rezultatelor să nu mai apară din nou întruniri cum au apărut la alegerile locale și cum am văzut în mai multe locuri. Au fost chiar sute de persoane, dar fără respectarea regulilor și fără respectarea a absolut nimic, nici reguli de sănătate publică, nici distanțare și în multe locuri fără mască. Aceste lucruri trebuie evitate la maxim și bineînțeles nu trebuie să se întâmple, să nu aibă loc, ca să prevenim, într-adevăr o infectare în masă a unor persoane care participă la astfel de activități”, a mai spus șeful DSU, citat de Mediafax.

Raed Arafat: Duminică, cetățenii cu drept de vot vor putea circula fără restricții până la ora 01:00

În ziua alegerilor parlamentare, care vor avea loc duminică, 6 decembrie, cetățenii cu drept de vot vor putea circula fără restricții până în noaptea de duminică spre luni, la ora 01:00, pentru a avea posibilitatea de a se întoarce acasă în cazul în care vor fi nevoiți să stea la urne până la orele 23:59.

Măsura va fi luată deoarece legea prevede că persoanele care se află în secțiile de votare la ora 21:00, ora închiderii acestora, își pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59.

Decizia a fost anunțată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și confirmată și de premierul Ludovic Orban în cadrul ședinței de Guvern de vineri, informează Agerpres.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
NEWS ALERT Anunţ oficial. Data de la care masca nu mai este obligatorie pe plajă
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Horoscop 7 mai 2021. Zodia care se reapropie de familie
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide