Raed Arafat: Telemunca și decalarea programului le permit angajaților să meargă la magazin înainte de ora 18:00

Raed Arafat: Telemunca și decalarea programului le permit angajaților să meargă la magazin înainte de ora 18:00
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Restricții în valul patru al pandemiei. Arafat: „Există un mecanism de calcul stabilit de INSP” / Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
Publicat: 06/04/2021, 22:36

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat marți că în acest moment sunt în vigoare două măsuri, telemunca și programul de lucru decalat, care le permit salariaților să meagă la cumpărături înaintea orei 18:00 în localitățile cu rată mare de infectare.

Totodată, Arafat le-a transmis angajaților să le solicite aceste drepturi angajatorilor, în cazul în care acestea nu sunt respectate, după cum informează Adevărul.

„Mai sunt încă două măsuri care au fost adoptate şi nu sunt ridicate: telemunca, ce îţi permite să fragmentezi programul, să ieşi într-o pauză, să cumperi şi să te întorci, şi decalarea programului. Orice angajat trebuie să solicite angajatorului să o facă”, a spus Arafat.

Raed Arafat: DSU a adoptat programul de lucru decalat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a dat exemplul instituției pe care o conduce. El spune că DSU a adoptat programul de lucru decalat, fapt care le permite angajaților să își facă pe timpul zilei cumpărăturile.

Totodată, Raed Arafat a mai spus că el preferă să nu meargă la magazin în această perioadă, motiv pentru care face comenzi online.

El a explicat că incidența de 7,5 la mie, care dacă este depășită duce la impunerea unor măsuri și mai stricte, reprezintă „o cifră mare” în ceea ce privește infectarea. El a dat exemplul Germaniei, care în zonele cu rată de infectare de 2 la mie limitează deplasările pe distanţe de peste 15 kilometri.

Ce spune prefectul Capitalei despre închiderea magazinelor la ora 18:00

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că programul magazinelor și comportamentul consumatorilor după ce acestea au început să se închidă la 18:00 vor fi analizate.

Aceasta, în contextul în care Instituția Prefectului a primit informații potrivit cărora s-au produs aglomerări ca urmare a închiderii magazinelor la ora 18:00 în Capitală.

„Vom avea discuții cu marii retaileri și magazinele mici pentru a vedea care a fost comportamentul clienților. În funcție de aceste analize, săptămâna viitoare le vom solicita de la comercianți, vom lua măsuri”, a declarat Stoica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase