Sebastian Burduja: Nicușor Dan MINTE că a scos Primăria din familent. Datoria a crescut

Publicat: 09/05/2024, 14:13
Actualizat: 09/05/2024, 14:17

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că pe durata mandatului primarului general Nicuşor Dan, datoria primăriei a crescut cu 500 de milioane de lei, acuzându-l că a minţit atunci când a afirmat că a scos instituţia din faliment.

Prima întrebare este aceasta: de ce minte Nicuşor? În episodul de astăzi voi prezenta situaţia bugetului Primăriei Generale, conform datelor oficiale de la Primăria Generală de la Ministerul de Finanţe. Haideţi să începem cu partea de venituri, cu ce a încasat Primăria Generală pe mandatul lui Nicuşor Dan în ultimii ani. (…) Dacă în 2020, veniturile – ce a încasat primăria – sunt 3,7 miliarde lei, observăm o creştere în special în 2022 şi în 2023, când avem 6,4 miliarde lei venituri proprii şi în total peste 7 miliarde de lei. Asta înseamnă o creştere de aproape de la simplu la dublu. Deci, Nicuşor pe mandatul lui a avut mult mai mulţi bani în primărie cu aproape 3 miliarde lei în plus”, a afirmat Burduja, într-o conferinţă de presă organizată în faţa Primăriei Capitalei.

Liberalul a adăugat că în mandatul lui Nicuşor Dan a crescut datoria Primăriei pe termen lung.

Am auzit de n ori, până ni s-a făcut acru în gură tuturor, că a scos primăria din faliment. Nimic mai fals. Nicuşor minte şi îmi pare rău s-o spun şi s-o constatăm cu toţii. În 2020, primăria din faliment – nu că ar fi stat mai bine pe mandatul Firea, când a fost pur şi simplu prăbuşită în datorii şi în datoriile companiilor – să vedem cum a preluat Nicuşor Dan. Am avut datorii pe termen scurt 3,6 miliarde lei şi datorii pe termen lung 3,2 miliarde lei, în total 6,8 miliarde lei. Haideţi să vedem cum stăm anul trecut. Datoria pe termen scurt într-adevăr a scăzut la 2,2 miliarde lei, dar datoria pe termen lung a crescut de la 3,2 la 5 miliarde lei, în total 7,3 miliarde lei. Deci, dacă în 2020 datoria era de 6,8 miliarde lei, iată că în 2023, după cei trei ani şi jumătate de mandat Nicuşor Dan, discutăm de datorie mai mare cu jumătate de miliard de lei, a explicat Burduja.

Candidatul PNL la Primăria Capitalei a mai punctat că au crescut datoriile şi dobânzile plătite băncilor de către PMB, însă Nicuşor Dan a susţinut că a scos Primăria Capitalei din faliment.

De fapt, e doar un exerciţiu prost de inginerie financiară în care s-a rostogolit datoria, din datorie pe termen scurt în datorie pe termen lung. Mai mult, datoria totală a crescut cu jumătate de miliard de lei, deci a şi rostogolit, s-a şi îndatorat în plus. Care este costul? Dincolo de minciuna în sine, vedem cum au crescut dobânzile, pentru că, împrumutându-se într-o perioadă în care au crescut dobânzile şi împrumutându-se mai mult, dacă în 2020, când primăria era în faliment, 155 milioane lei plăţi în dobânzi, iată anul trecut 242 de milioane de lei dobânzi. Deci, plătim mult mai mult băncilor şi celor care creditează Primăria”, a completat Burduja.

În privinţa companiilor municipale, Sebastian Burduja a spus că acestea au datorii mai mari în 2023, faţă de 2020.

Se mai întâmplă un lucru în primăria generală: se emit facturi, dar nu se înregistrează”, a mai susţinut candidatul liberal.

El s-a referit la datoria Termoenergetica către ELCEN, menţionând că în 2020 era de 244 de milioane lei, iar în 2024 – peste 1 miliard lei.

Deci, e o creştere de 500%. Cum ai scos primăria din faliment, că datoria pe termoficare ţi-a crescut de aproape cinci ori? Toate aceste cifre sunt matematică pură. Nu sunt nici usturoi, nici poveşti sunt matematică”, a mai spus Burduja.

El a mai susţinut că situaţia în privinţa absorbţiei de fonduri europene la Primăria Capitalei este un „dezastru”.

Burduja a arătat că le-a transmis lui Nicuşor Dan şi celorlalţi contracandidaţi o invitaţie la dezbatere, însă Nicuşor Dan a refuzat.

Constat că sunt în continuare, practic, singurul candidat care a prezentat un plan concret şi acum vă prezint cifre concrete şi voi continua în fiecare săptămână, periodic, să vă explic minciuna din primăria generală, o minciună pe care bucureştenii nu o pot tolera, pentru că în spatele acestor cifre este incompetenţă, este indiferenţă, este management defectuos şi este o mare, mare minciună”, a conchis Burduja.

CITEȘTE ȘI:

Burduja, despre construirea unui SPITAL pluridisciplinar, după ce Florin Piersic a fost plimbat prin instituții: „Văd un asemenea spital în București”

Sebastian Burduja, despre posibilitatea de a candida la președinție: „Am votat împotriva Coaliției în BPN. Nu vânez funcții”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentine, feta ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a mers la..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Vor fi luați obligatoriu în armată în caz de război. S-a dat lege de apărare
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
„Am interzis orice remarcă despre ei când sunt și eu de față” Cum a reușit...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
S-a confirmat: exercițiile fizice încetinesc percepția asupra timpului!
×