Senatul a adoptat creșterea impozitelor pe proprietate. De când ar urma să fie aplicată măsura

Senatul a adoptat creșterea impozitelor pe proprietate. De când ar urma să fie aplicată măsura
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 12/10/2022, 16:24
Actualizat: 12/10/2022, 17:09

Senatul a adoptat, în cursul zilei de miercuri, creșterea impozitelor pe proprietate cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2%.

Decizia referitoare la creșterea acestor impozite a fost luată în coaliția de Guvernare. Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

USR informează că senatorii săi au votat împotriva proiectului, iar formațiunea a propus la dezbaterea din comisii referitoare la ordonanță eliminarea supraimpozitării muncii part-time. Cu toate acestea, USR susține că amendamentele ar fi fost respinse de către PSD, PNL și UDMR.

În luna iulie, Guvernul a decis modificarea impozitării proprietăților de la 1 ianuarie 2023. Astfel, de anul viitor se va trece la impozitarea în funcție de zonă și de materialele de construcție folosite. Proiectul este acum în Parlament, unde pot fi aduse amendamente.

Potrivit avocatnet.ro, impozitul se va calcula în felul următor:

  • pentru perioada 2023 – 2025: impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel, însă, sunt majorate semnificativ față de cele de acum, astfel că impozitele vor putea fi mai mari în unele localități. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare;
  • începând cu 2026: acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale).
Pentru anul 2023, consiliile locale urmează să adopte hotărâri cu nivelurile impozitelor locale până la 30 noiembrie 2022. Proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica, mai notează sursa citată.

Creșterea impozitelor pe proprietate produce controverse

Propunerea este, însă, criticată, atât de specialiști, cât și de primari, notari sau evaluatori autorizați. Potrivit acestora, măsura ar urma să provoace un blocaj, autoritățile locale neavând posibilitatea de a calcula și colecta impozitele locale, informează economedia.ro.

De asemenea, noua modalitate de impozitare ar putea duce la creșteri de 50% și chiar mai mari ale impozitului pe locuință, potrivit lui Adrian Vascu, vicepreședintele Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR).

Din acest motiv, autoritățile doresc acum să renunțe la calcularea impozitelor în funcție de grila notarială. În acest sens, Ministerul de Finanțe propune ca impozitarea să fie făcută după algoritmul actual, dar la valori cu 50% mai mari.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că decizia privind creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost una luată în coaliție, precizând că varianta privind stabilirea impozitelor după grilele notariale a fost amânată după ce autorităţile locale au atenţionat că ar fi imposibil de realizat până la finalul anului 2022.

Senatorii PSD şi PNL au depus, la începutul acestei luni, un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate, a transmis ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

De asemenea, ministrul Finanțelor a fost întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, acesta a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete