„Ținutul Buzăului” este la doar un pas de a deveni oficial Geoparc UNESCO

Ținutul Buzăului este la doar un pas de a deveni oficial Geoparc UNESCO
Publicat: 02/02/2021, 16:28

„Ținutul Buzăului” („Buzău Land”) se află la doar un pas de a deveni oficial Geoparc UNESCO, recunoscut drept un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională. 

„Ținutul Buzăului” („Buzău Land”), la doar un pas de a deveni oficial Geoparc UNESCO

 Asociaţia Ţinutul Buzăului a transmis, la Paris, în decembrie anul trecut, dosarul celor 18 comune care constituie Ținutul, pentru a fi evaluat de specialiștii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Potrivit comunicatului emis de asociaţie, doi specialiști internaționali din țări diferite vor petrece trei zile în Ținutul Buzăului și vor evalua teritoriul, verificând 101 de criterii.

Pentru a obține statutul de Geoparc Global, Ținutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii.

Totodată, evaluatori independenți ai Uniunii Internaționale a Științelor Geologice vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului și importanța sa globală.

Cele mai renumite locuri din Ţinutul Buzăului

Printre cele mai inedite şi renumite locuri din Ţinutul Buzăului prezentate de către asociaţie se numără „Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți”.

“Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un ‘Parc al Pământului’, unde patrimoniul natural și cultural va fi folosit pentru a sprijini comunitățile din zonă. Practic, Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite vor fi recunoscute de UNESCO, lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea globală”, declară Răzvan-Gabriel Popa, Director Executiv al Asociației Ținutului Buzăului și coordonatorul acestei inițiative de certificare internațională.

După inițierea procesului de aplicare pentru obținerea statutului de Geoparc Global, la sfârșitul anului 2020, Asociația Ținutul Buzăului a finalizat cu succes primul capitol al acestui proiect, transmițând către UNESCO dosarul de evaluare. Aplicația a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei și a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani.

Comisia Națională a României pentru UNESCO a sprijinit acest demers, susținând activ întregul proces de aplicare. În final, doi specialiști internaționali din țări diferite vor petrece trei zile în Ținutul Buzăului și vor evalua teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând nici mai mult, nici mai puțin de 101 de criterii. Pentru a obține statutul de Geoparc Global, Ținutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii.

Pentru ca Ţinutul Buzăului să poată funcţiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multi-anual, o parte din bani fiind asigurată de Consiliul Judeţean Buzău, iar cealaltă parte din fondurile Asociaţiei Ţinutul Buzăului. La bugetul Geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe salariu şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca Ţinutul Buzăului.

Consiliul Judeţean Buzău acordă acestui proiect o finanţare de 70.000 de euro/an, timp de şapte ani, începând cu anul 2020, sprijin financiar ca acoperă, în prezent, 70% din bugetul Geoparcului Aspirant Ţinutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociaţia Ţinutul Buzăului. Fondurile primite de la CJ Buzău sunt folosite pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educaţionale, sociale, de promovare a teritoriului, precum şi pentru o parte a costurilor de management.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti oferă expertiză ştiinţifică şi susţine activităţile educaţionale şi de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei iniţiative, care vine cu experienţa practică a Geoparcului UNESCO Ţara Haţegului.

Ce sunt Geoparcurile Internaționale UNESCO

Geoparcurile globale UNESCO sunt zone geografice unice, unificate, unde siturile și peisajele cu semnificație geologică internațională sunt gestionate cu un concept holistic de protecție, educație și dezvoltare durabilă.

Un Geoparcul Global UNESCO își folosește moștenirea geologică, în legătură cu toate celelalte aspecte ale patrimoniului natural și cultural al zonei, pentru a spori gradul de conștientizare și înțelegere a problemelor cheie cu care se confruntă societatea, cum ar fi utilizarea resurselor noastre terestre în mod durabil, atenuarea efectelor schimbărilor climatice și reducerea riscuri legate de dezastre naturale. Creșterea gradului de conștientizare a importanței patrimoniului geologic al zonei în istoria și societatea de astăzi, Geoparcurile Mondiale UNESCO oferă oamenilor locali un sentiment de mândrie pentru regiunea lor și consolidează identificarea lor cu zona. Crearea de întreprinderi locale inovatoare, noi locuri de muncă și cursuri de formare de înaltă calitate este stimulată pe măsură ce noi surse de venit sunt generate prin geoturism, în timp ce resursele geologice din zonă sunt protejate.

Ce beneficii aduce statutul de Geoparc UNESCO

Geoparcul este o modalitate de a proteja această geodiversitate și de a crea o experiență de vizitator care spune povestea geologiei, patrimoniului și culturii noastre. Geoparcul este pentru toată lumea și va beneficia întregul district – este o platformă unificatoare care leagă și celebrează identitatea, istoria, cultura și diversitatea geologică și naturală a zonei. Educă localnicii și vizitatorii deopotrivă despre casa noastră și îi îndreaptă către o gamă întreagă de experiențe culturale și de patrimoniu interesante. Geoparcurile aduc o gamă largă de beneficii sociale – cum ar fi creșterea simțului nostru de identitate și obținerea de tot felul de oameni să colaboreze între ei, oferind în același timp beneficii educaționale copiilor noștri.

De asemenea, își propune să fie o platformă pe care oamenii să poată construi afaceri durabile și să dezvolte economia pentru toată lumea. Devenirea unui Geoparc Global UNESCO este o investiție în viitorul bogăției și al muncii în district, generează venituri și va atrage investitori mai mari în district. Încurajând și generând activități economice, un geoparc îmbunătățește calitatea vieții localnicilor fără a compromite conservarea mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului