VIDEO | Tot mai puțini elevi înscriși la Bacalaureat (DOCUMENTAR)

Publicat: 06/06/2022, 19:00
Actualizat: 06/06/2022, 19:07

Încă o generație de liceeni intră în focul examenelor finale. A început BAC-ul 2022 și, ca de fiecare dată, probele de evaluare a competențelor lingvistice dau startul. Numărul elevilor care susțin examenul maturității este în scădere față de anii anteriori. Asta deși peste 150 000 de elevi erau înscriși în clasa a XII-a.

Peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022. În 2021, pentru susţinerea probelor scrise la Bacalaureat s-au înscris 133.000 de candidaţi.

Așadar, cu 7.000 mai mulți decât anul acesta, iar în 2020, s-au înscris 155.000 de candidaţi în prima sesiune, cu aproximativ 30 000 mai mulți decât în anul curent.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face de către doi profesori examinatori pentru fiecare candidat.

Calendarul probelor de evaluare a competenţelor la Bacalaureat 2022:

  • 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
  • 8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competenţelor digitale;
  • 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se dau în note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene.

De asemenea, rezultatele evaluării la proba competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic. Nerespectarea acestor dispoziții duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie. Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00-18:00 în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Sesiunea de toamnă începe pe 16 august cu prima probă scrisă, iar rezultatele finale după contestații vor fi afișate pe 3 septembrie.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

Important de știut este și faptul că elevii care au obținut în clasa a XI-a sau a XII-a premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale și au fost recunoscute de către Ministerul Educației pot să solicite să echivaleze o anumită probă scrisă, în funcție de disciplina unde a obținut premiul. Elevii vor primi nota 10 pentru proba respectivă.

Spre deosebire de bacalaureatul francez, cel românesc are o singură diplomă. Materiile, cu excepția subiectului A, sunt în funcție de profilul studiat: real – specializările matematică și informatică și științe ale naturii, uman – filologie și științe sociale, tehnologic – tehnic și servicii, vocațional – pedagogic, militar și altele, dar și de alegerea candidatului.

Examenul acoperă întregul curriculum al liceului, iar scara de notare este de la 1 la 10. Pentru a trece, elevii trebuie să obțină cel puțin 5.00 la fiecare materie, cu o medie a examenelor minimă de 6.00.

Deși un elev poate avea media 5.00 în fiecare an de liceu la o anumită materie, acesta poate obține 1.00, precum și 10.00 la examenul național de bacalaureat la această materie. Notele obținute în liceu nu afectează sau interacționează în niciun fel cu nota scrisă în diploma de bacalaureat românesc.

Pentru a evita discriminarea, nota finală scrisă în diploma de bacalaureat este obținută în egală măsură de fiecare elev, indiferent de diferența de intensitate a studiilor dintre școli și profiluri.

Toți absolvenții din țară susțin în același timp examenul, fiind nevoiți să rezolve aceleași subiecte. Materiile variază de la profil la profil.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Schimbări radicale în viața lui Adrian Minune. Se pregătește de nunta fiicei sale
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter