UE va lansa un portofel de identitate digitală care va reuni actele de identitate și modalități de plată

UE va lansa un portofel de identitate digitală care va reuni actele de identitate și modalități de plată
Publicat: 02/06/2021, 17:17

Comisia Europeană va anunța joi (2 iunie) planuri pentru un portofel de identitate digitală care să permită europenilor să acceseze serviciile publice și private, determinate parțial de pandemia COVID-19, care a înregistrat o creștere masivă a serviciilor online.

Aplicația va utiliza autentificarea biometrică pentru a controla accesul, cum ar fi scanarea amprentelor digitale sau a retinei, potrivit unor surse raportate de The Financial Times.

Cetățenii UE vor putea să stocheze și să partajeze pe portofel actele de identitate oficiale, cum ar fi pașapoartele și permisele de conducere, făcând potențiale activități precum închirierea de mașini, unde identitatea consumatorului trebuie verificată, mai ușor.

Portofelul va permite, de asemenea, semnături electronice calificate care pot facilita participarea politică.

Adoptarea unui portofel electronic ar putea genera beneficii de până la 9,6 miliarde de euro (11,7 miliarde de dolari) pentru UE și ar putea crea până la 27 000 de locuri de muncă pe o perioadă de cinci ani.

Una dintre marile aspirații tehnologice ale Comisiei Europene este promovarea așa-numitei identități digitale unice pe întreg teritoriul comunității. Acest lucru ar permite aceluiași utilizator digital să poată, de exemplu, să închirieze o mașină în Spania, să acceseze o diplomă în Germania sau să se înscrie la Netflix în Franța. Și totul, într-un mediu în care utilizatorul are control deplin asupra datelor sale și controlează cine poate accesa aceste date și în ce condiții.

În prezent, acest utilitar este deja testat în lumea academică, astfel încât o diplomă eliberată de Universitatea din Granada (de exemplu) este valabilă în restul Europei. Această identitate unică ar permite dezvoltarea unei adevărate piețe digitale unice în întreaga Europă. Această inițiativă face parte din Regulamentul privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice (Regulamentul eIDAS), care urmărește să consolideze piața unică europeană, oferind un nivel adecvat de securitate mijloacelor de identificare electronică și serviciilor de încredere.

Pentru aceasta, blockchain-ul poate fi o piatră de temelie. Comisia are deja propria sa rețea: infrastructura europeană de servicii blockchain (EBSI), rețeaua comună pentru a face administrația publică europeană fără frontiere.

Utilizarea portofelului nu va fi obligatorie în momentul introducerii

Totuși, cei care aleg să o folosească ar beneficia de straturile adăugate de confort și securitate. Pentru a evita orice transfer încrucișat de date sensibile, oficialii UE vor aplica o separare structurală menită să împiedice companiile să acceseze datele utilizatorilor. Acest lucru ar împiedica companiile să poată utiliza datele unui utilizator în scopuri de marketing, potrivit Financial Times.

Consumatorii care doresc vor putea adăuga carduri de plată la acest portofel digital. De asemenea, ar putea fi integrate diverse servicii terțe. În articolul său, Financial Times oferă un exemplu concret cu închirierea unei mașini. Prin intermediul aplicației, clientul își va putea confirma identitatea și permisul de conducere, ceea ce va accelera considerabil procedura și va permite să obțină instantaneu o cheie virtuală pentru a accesa vehiculul, după efectuarea plății. Nu este nevoie de un intermediar, întregul sistem ar putea fi complet automatizat. Domeniile de aplicare sunt numeroase: de la rezervări de călătorii până la acces la aeroporturi, inclusiv comandarea biletelor pentru cinematografe sau concerte.

Prin reducerea emisiilor legate de serviciile publice, portofelul electronic ar putea avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, se spune în document.

În prezent, 14 țări din UE au propriile scheme de identitate digitală, dintre care doar 7 sunt aplicații mobile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii