Un nou-născut a murit după ce i s-a administrat protoxid de azot în loc de oxigen

Un nou-născut a murit după ce i s-a administrat protoxid de azot în loc de oxigen
Fiul lui Sony și Youssef au murit la mai puțin de o oră după naștere Foto: Facebook / Sonya Ghanem
Publicat: 13/07/2021, 15:39
Actualizat: 13/07/2021, 15:47

Marți ar fi trebuit să fie cea de-a cincea aniversare a lui John Ghanem. În schimb, a marcat a doua zi a anchetei privind decesul unui nou-născut, care a murit din cauza unei confuzii catastrofale, într-un spital din Sydney.

Un bebeluş a murit la scurt timp după naştere după ce cadrele medicale i-au administrat protoxid de azot dintr-un ventilator marcat cu „oxigen”. Medicii l-au cuplat la un ventilator cu protoxid de azot, din greşeală, confundându-l cu ventilatorul de oxigen.

Potrivit The Sun, spitalul Bankstown-Lidcombe este singurul din statul australian în care tuburile de gaze au fost etichetate incorect.

„Este o săptămână dificilă pentru familia lui John, aceasta va fi o zi și mai dificilă din acest motiv”, a recunoscut marți avocatul care asistă ancheta, Donna Ward.

Presa locală relatează că, în loc de oxigen, personalul medical a pompat oxid de azot în corpul băiatului. O anchetă a arătat că gazul a fost administrat din cauza unei „erori de instalare” care a trecut neobservată de peste un an de zile. Amestecul a ieșit la iveală numai după ce un medic a observat similitudini cu un  incident fatal și moartea unui băiat în India.
Sonya, mama copilaşului, a ajuns la spitalul din Sydney Bankstown-Lidcombe în dimineaţa zilei de 13 iulie 2016, după ce a început să aibă contracţii puternice, conform observatornews.ro.
Potrivit legistului, medicul obstetrician al femeii a decis ca aceasta să intre în operaţie pentru o cezariană de urgenţă, deoarece bătăile inimii lui John încetiniseră până la un nivel periculos. La ora 11.54, bebeluşul a fost adus pe lume, însă medicii au observat că se sufoca din cauza cordonului ombilical care i se înfăşurase în jurul gâtului. Medicii au încercat să îl resusciteze, dar pentru că nu era suficient au decis să îi administreze ceea ce credeau că este 100% oxigen, dar, în schimb, nou-născutul a fost cuplat la un ventilator cu protoxid de azot. Până la ora 12.50, nou-născutul a fost declarat mort.

The Sun relatează că la cinci ani după moartea bebelușului lor, Sonya și soțul Youssef merg încă în dormitorul său, sperând să-l vadă în pătuțul lui.

S-a mai raportat că  înainte de moartea lui John, un alt bebeluș a suferit leziuni permanente ale creierului, după ce i s-a administrat accidental „gazul râsului”  în același bloc operator.

Ea nu a răspuns așa cum era de așteptat la eforturile disperate de a o resuscita. Ea a fost salvată numai când medicii au scos aparatul de resuscitare de pe panoul de oxigen din perete.

„A fost făcută o greșeală, această greșeală ar fi trebuit asumată”, a declarat marți instanței consultantul inginer Stuart Clifton, care a investigat incidentul pentru districtul local de sănătate.

Conectarea conductelor greșite se întâmplă suficient de des încât instalatorii ar trebui să fie atenți.

Dar problema fundamentală a fost eșecul de a testa gazul și conductele în momentul punerii în funcțiune a noilor panouri, a spus el.

„Dacă ar fi făcut testele atunci … această anchetă nu ar fi fost necesară”, a spus el.

Montatorul de gaze Christopher Turner a fost amendat anul trecut de 100.000 de dolari de către tribunalul districtual NSW pentru moartea lui John, după ce a pledat vinovat.

În cele din urmă, greșeala a fost descoperită abia un an mai târziu, după moartea lui John.

Un medic pediatru care a tratat-o ​​pe Amelia a citit despre un incident din India în care unui copil i s-a administrat din greșeală oxid de azot.

El și-a exprimat îngrijorarea la o asistentă, care a cerut testarea panoului de gaz.

Testele au arătat că niciun oxigen nu provenea din ventilatorul de oxigen din sala de operații.

Greșeala fatală a fost făcută cu două decenii în urmă

Investigațiile au arătat că  greșeala fatală a fost făcută cu două decenii mai devreme, când spitalul a fost construit pentru prima dată, iar conductele originale din tavan au fost etichetate greșit.

Spre deosebire de montajul obișnuit, cele patru țevi care merg paralel în tavan au schimbat  ordinea în care erau montate.

Acest lucru ar fi dus la „greșeala fundamentală” făcută cu 20 de ani mai devreme, a spus Clifton.

Dar dacă tehnicienii ar fi folosit metoda obișnuită pentru conectarea conductelor, eroarea probabil ar fi fost dezvăluită, s-a aflat în instanță.

Ancheta continuă.