Un prezentator britanic a stârnit o controversă la adresa Emmei Răducanu: „Dacă joci în finală, eşti britanică. Dacă eşti chelneriţă, eşti româncă”

Un prezentator britanic a stârnit o controversă la adresa Emmei Răducanu: „Dacă joci în finală, eşti britanică. Dacă eşti chelneriţă, eşti româncă”
Publicat: 11/09/2021, 21:23
Actualizat: 12/09/2021, 10:22

Prezentatorul de la Good Morning Britain a lansat, vineri, un tweet controversat și a fost întâmpinat de o seriede r ăspunsuri de la utilizatorii Twitter.

Într-o referință clară la originea sportivei Emma Raducanu, care a ajuns în finala US Open, Ray a scris: „Dacă jucați într-o finală de tenis, sunteți britanic, dacă sunteți constructor / livrător / chelneriță etc. sunteți român”.

Acest lucru a adus sute de răspunsuri pe Twitter.

“Ca de obicei, domnul Ray încearcă din nou să stârnească o discuţie despre rasă unde nu există aşa ceva”, a notat un utilizator de Twitte

Un membru Twitter nu și-a putut ascunde disprețul, spunând:  „Aceasta este o generalizare cuprinzătoare, nu credem cu toții așa – cu siguranță că lupta împotriva prejudecăților înseamnă că nu se fac generalizări?”

Un alt utilizator Twitter a spus: „Absurd. Sugerați că Raducanu nu este britanic? Sau că românii care lucrează în Marea Britanie nu sunt români? ”

Alt utilizator a scris că astfel de generalizări s-au mai folosit de-a lungul anilor în cazul unor vedete din spor. “Îmi aminteşte de gluma folosită de un stand-up comedian despre Zinedine Zidane. Când înscrie/câştigă: Este francez, este campionul nostru. Când greşeşte: Nu, el nu este francez ca noi. Este din Algeria”, a notat acesta.

Emma, care acum trei luni era pe locul 350 WTA, și a început US Open de pe locul 150 mondial, poate scrie istorie pentru Marea Britanie. Ea este prima jucătoare din Marea Britanie care ajunge într-o finală de Grand Slam, după 44 de ani. În același timp, Emma este prima sportivă venită din calificări care ajunge în finala US Open. Emma Raducanu (18 ani) a realizat ceva pe care niciun jucător de tenis nu a făcut: este prima femeie calificată care a concurat vreodată într-o finală a US Open. 

Triumful ei complet surprinzător în turneul de tenis nu o lasă indiferentă pe ducesa Kate (39 de ani). Ea a felicitat-o ​​pe tânăra de 18 ani pentru victoria în semifinală.

 „Ce realizare incredibilă la US Open din acest an!” Kate a promis: „Vă vom înveseli pe toți mâine și vă dorim mult noroc!”

Boris Johnson, făcut „clovn nerușinat” după ce a felicitat-o pe Emma Răducanu

Premierul britanic Boris Johnson, a fost făcut „clovn nerușinat” după ce a felicitat-o pe jucătoarea de tenis Emma Răducanu pentru calificarea în finala US Open.

„Este pe jumătate româncă, pe jumătate chinezoaică, iar părinții ei s-au mutat în Marea Britanie pentru a munci când avea doi ani. Dacă ați fi ‘preluat controlul’ pentru a-i opri pe străini să ne ‘fure locurile de muncă’ acum 16 ani, ea nu ar fi britanică și ai avea nevoie de un alt vector de imagine, clovn nerușinat”.

Emma Răducanu are tată român şi mamă chinezoaică. Sportiva s-a născut la Toronto şi s-a mutat împreună cu familia sa în Anglia când avea doi ani. Emma Răducanu a povestit, pentru Gazeta Sporturilor, că vine „de câteva ori pe an” la București, de unde este tatăl ei și unde locuiește bunica.

Finala ediției 2021 a turneului de Mare Șlem de la Flushing Meadow va avea loc sâmbătă, de la ora 23:00 (ora României), între britanica cu origini românești Emma Răducanu (18 ani, 150 WTA) și canadianca Leylah Fernández (19 ani/73 WTA).