Un rus de 75 de ani, JUDECAT pentru ”discreditarea armatei ruse” după trei postări în mediul online: ”Slavă Ucrainei și rușine agresorilor”

Publicat: 15 04. 2023, 15:00

Vladimir Putin a strâns, de mulți ani, ”șurubul”, iar libertatea de exprimare în Rusia este o sintagmă lipsită de conținut. După ce Kremlinul a declanșat ”operațiunea militară specială în Ucraina”, cei care ”defăimează” sau ”discreditează” armata rusă riscă ani grei de închisoare.

Rusia pe care Putin dorește/insistă să o construiască de mai bine de două decenii este una a pumnului în gură, cu toate că – la vedere  – ”providențialul” lider de la Kremlin a pozat într-un președinte carismatic, adept al dialogului, adaptat noilor vremuri și decis să demonstreze lumii că totul este posibil, chiar și la Moscova, acolo unde – nu de ieri, de azi – vocea rațiunii a fost sugrumată, constant, de cea a autocrației lipsite de scrupule.

Un alt exemplu elocvent în acest sens – după cazurile unor personalități marcante, judecate sau deja condamnate la închisoare, printre care și Alexei Navalnîi, criticul vehement al lui Vladimir Putin – este cel al unui bătrând de 75 de ani din localitatea Lobny, aflată în apropierea Moscovei.

Anatoly Roshchin a fost deja plasat în arest la domiciliu și urmează a fi judecat pentru ”discreditarea armatei ruse”, a declarat avocata sa, Yevgenia Grigorieva.

”Au confiscat computere, telefoane și alte echipamente, precum și steagul Ucrainei”

Anatoly Roșchin este acuzat că a încălcat partea 1 a articolului 280.3 din Codul penal și că a publicat trei postări în care Rusia este numită stat ”fascist”, iar războiul este numit ”agresiune”. Într-uin alt mesaj postat de rusul în vârstă de 75 de ani era scris: ”Slavă Ucrainei și rușine agresorilor!”

Cazul său a fost trimis la parchet, a mai precizat avocata Yevgenia Grigorieva.

”În dimineața zilei de 15 martie, apartamentul lui Roșchin și al soției sale a fost percheziționat. Aceștia au confiscat computere, telefoane și alte echipamente, precum și steagul Ucrainei. După aceea, bărbatul a fost dus la audieri”, a mai declarat aceasta.

Încă de acum aproape 11 ani, Vladimir Putin a decis că are nevoie de o primă pârghie de care să se folosească pentru a reduce la tăcere protestele opoziției, respectiv controversata lege a ”agenților străini”.

Semnalul din care reieșea că Federația Rusă este decisă să ”regleze conturile” cu persoanele și organizațiile incomode pentru Kremlin a apărut în anul 2012, iar opoziția – nu foarte vitaminizată, totuși, aflată mai mereu în pericolul unei scăderi fatale a glicemiei – s-a trezit și cu o bilă de fier la picior (mai multe detalii AICI).


Citește și:

Realitatea paralelă a Kremlinului | SONDAJ de opinie: ”Încrederea rușilor în Vladimir Putin se ridică la aproape 80%”

Evgheni Prigojin, fondatorul WAGNER: ”Scenariul ideal este să anunțăm sfârșitul operațiunii militare speciale, Rusia și-a atins obiectivele”

Scandalul Qatargate | Eva Kaili, plasată în AREST LA DOMICILIU după 4 luni de închisoare: ”Fiica mea mă așteaptă”

În pofida SANCȚIUNILOR UE, exportul de petrol al Rusiei este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani

Istoricul Vladimir Kara-Murza, judecat pentru ”TRĂDARE” la Moscova, riscă 25 de ani de închisoare: ”Chiar și stând în această cușcă îmi iubesc țara”