În pofida SANCȚIUNILOR UE, exportul de petrol al Rusiei este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani

În pofida SANCȚIUNILOR UE, exportul de petrol al Rusiei este la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 14/04/2023, 12:19
Actualizat: 15/04/2023, 10:24

Federația Rusă continuă să ”pompeze” petrol, în pofida sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE), iar nivelul exporturilor este cel mai ridicat din ultimii trei ani.

Pare paradoxală o astfel de realitate neașteptată, dar cifrele sunt seci și transmit mesajul că regimul lui Vladimir Putin găsește metode prin care embargoul impus de UE și de G7 – Grupul celor Șapte reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii – poate fi ”fentat”.

Potrivit Le Monde, exporturile de petrol rusești au atins, în luna martie a anului 2023, cel mai ridicat nivel din aprilie 2020. La rândul său, AFP News Agency trage același semnal de alarmă.

Veniturile pe care le aduc Moscovei exporturile de petrol rămân mult mai mici decât în anul ​​2022

Totuși, există și reversul medaliei, fiindcă veniturile pe care le aduc Moscovei exporturile de petrol rămân mult mai mici decât în anul ​​2022, au transmis reprezentanții Agenției Internațională pentru Energie (AIE).

”Livrările totale de petrol au crescut astfel în martie cu 0,6 milioane de barili pe zi, la 8,1 milioane de barili pe zi, adăugându-se la profitul extraordinar de petrol al Moscovei cu 1 miliard de dolari, pentru un total de 12,7 miliarde pentru luna martie, care rămâne cu 43% sub un an în urmă”, se precizează în ultimul raport AIE.

Supusă embargoului impus de UE, Federația Rusă caută ”portițe” de ieșire

Pe data de 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, declanșând așa-zisa ”operațiune militară specială”, iar Uniunea Europeană (UE) și Alianța Nord-Atlantică (NATO) au fost puse în fața unui fapt împlinit – un nedorit război de agresiune s-a transformat în realitate pe continentul european.

În astfel de condiții, UE a impus sancțiuni economice dure Federației Ruse, în prim-plan aflându-se, firește, exportul de petrol al Moscovei. S-a dorit, de la bun început, o renunţare în etape la ţiţeiul şi produsele petroliere de origine rusă, numai că aceste restricţii nu se aplică achiziţiilor de petrol din terţe ţări şi livrate pe cale maritimă, dacă un astfel de ţiţei este încărcat în/sau tranzitează Federaţia Rusă.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, informații-șoc care pot duce la repercusiuni grave pe piața din România, dezvăluind că există un plan în urma căruia compania kazahă de petrol și gaze KazMunayGas – proprietar al Rompetrol – ar putea achiziționa activele Lukoil în România. (toate informațiile AICI)

Supusă embargoului impus de Uniunea Europeană, din cauza războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei -, Federația Rusă caută ”portițe” de ieșire din acest impas, scopul final fiind obținerea unor sume uriașe de bani din exportul de petrol.

În scenariu apare Kazahstanul, țară-prietenă a Rusiei, fost stat-membru al URSS, iar compania KazMunayGas joacă un rol-cheie (mai multe detalii AICI).


Citește și:

EXCLUSIV | Siguranța energetică a României, în pericol: KazMunayGas urmărește preluarea activelor Lukoil România și o POZIȚIE DOMINANTĂ în piață

EXCLUSIV | KazMunayGas, paravan pentru MANEVRELE prin care Rusia încearcă ”fentarea” embargoului? ”Frăția Rusia-Kazahstan” și preluarea Lukoil

EXCLUSIV | Cum amenința periculosul din dosarul “Mită la Aeroport” doi proprietari de trusturi de presă: ”Dacă voi terminați anul în picioare…”

EXCLUSIV | Dosarul ”Mită la Aeroportul Otopeni”. Interceptări-șoc ale DNA: ”Dacă vrea să dispară un om, dispare!” + ”Crime la comandă… dărâmă guverne“

EXCLUSIV | Cum se lăuda ”Spionul” Cristian Bălan, personaj-cheie în dosarul ”Mită la Aeroport”, că a preluat brandurile Carpați și Snagov: ”Rupem!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...