Un tribunal din Spania a aprobat cererea de eutanasiere a unui român rămas paralizat. Bărbatul a provocat anul trecut un incident armat

Un tribunal din Spania a aprobat cererea de eutanasiere a unui român rămas paralizat. Bărbatul a provocat anul trecut un incident armat
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05/08/2022, 13:11
Actualizat: 05/08/2022, 13:13

Un român rămas complet paralizat pe 14 decembrie 2021, în urma unui incident armat pe care l-a provocat, și-a primit dreptul la moarte din partea unui tribunal din Spania. Bărbatul, a cărui cerere de eutanasiere a fost aprobată, a fost acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni de tentativă de omor după ce și-a împușcat trei foști colegi și doi polițiști.

Potrivit, instanței din Tarragona, „situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință” în care se află Marin Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat pentru cele cinci tentative de omor. În acest context, autoritățile au decis că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunțate anterior de un alt tribunal.

Românul va deveni primul deținut din Spania care a obținut dreptul la o moarte demnă, odată cu intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în 2021. Judecătorii de la Tarragona au apreciat că dreptul lui Marian Eugen Sabău de a muri asistat trebuie să prevaleze asupra drepturilor judiciare ale victimelor sale.

Marian Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, a lucrat ca agent de securitate la o firmă din Tarragona, având o pasiune pentru arme și fiind membru al unui club de tir. Bărbatul a fost concediat, însă, după ce a avut mai multe conflicte la locul de muncă. Pentru a se răzbuna, românul a intrat înarmat în sediul fostului loc de muncă, pe 14 decembrie 2021, și și-a împușcat trei foști colegi, provocându-le răni grave.

Ulterior, Sabău a fugit de la locul faptei și s-a baricadat într-o fostă fermă din apropiere. După ce a fost localizat de un detașament special de intervenție al poliției, bărbatul a deschis focul și a rănit doi polițiști, fiind neutralizat, apoi, cu mai multe focuri de armă.

După ce a fost împușcat, Sabău a rămas complet paralizat, iar situația lui este una ireversibilă. În prezent, starea lui de sănătate este în continuare gravă și se află internat și în momentul de față în spital, unde primește îngrijiri medicale permanente, potrivit El Pais.

Cu avizul medicilor și al comisiei de de evaluare, românul a înaintat, anul acesta, o cerere de eutanasiere. O primă instanță i-a aprobat cererea, însă decizia a fost contestată de victime. Hotărârea pronunțată joi este definitivă, însă nu s-a stabilit data la care românul va fi eutanasiat.