VIDEO | Câți ani muncești pentru a-ți cumpăra o casă (REPORTAJ)

Publicat: 28/09/2022, 19:00
Actualizat: 28/09/2022, 19:08

Aproape jumătate de viață îți trebuie pentru a-ți cumpăra o locuință. Pentru mulți, acesta este tristul adevăr. Karina are 21 de ani și nu se gândește încă să aibă casa ei. Deși va avea un venit stabil, spune că în acest moment este totul incert și că nu îndrăznește să viseze la un cămin. În cel mai optimist scenariu, ar putea să-și cumpere o casă în câteva zeci de ani.

„30 de ani, 40 de ani cred. Când o să fiu bătrână. Nu mai este momentul. Nu ai de unde din salariile care sunt. Nici cu o facultate mai bună. Spre exemplu, eu sunt la postliceală, anul doi, la asistente și salariul ca debutant este de 1.000 de euro pe lună și tot nu-ți ajunge să pui de o parte așa de mult încât să poți să-ți cumperi unul. Și dacă îți faci credit cu prima casă plătești 30 de ani la el”, a spus o tânără.

Singura soluție la care se gândește este să muncească în afara țării. Din păcate, tot mai mulți tineri au acest aspect în vedere.

„Decât să pleci în străinătate doi, trei ani de zile, să strângi acolo cum trebuie și să te întorci cu bani de o garsonieră, în niciun caz de un apartament cu două camere. Ți-ai putea permite o rată, spre exemplu? Ți-ai putea permite o rată, dar să plăteși 30 de ani… și nu mai e nimic sigur, adică nu-ți ajunge. Eu astăzi știu că muncesc în spital și mâine, Doamne ferește, se poate întâmpla ceva și plătesc ratele la casa aia până pierd ceva”, a adăugat tânăra.

Mulți se află în această situație. Dacă un salariat cu venit mediu își permite să plătească o rată lunară la bancă, însă nu pentru o sumă prea mare, un salariat cu venit minim pe economie nu are nicio șansă. Pentru un împrumut de 70.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, cu un avans de 15%, rata lunară este de aproximativ 1.500 de lei. Pentru un împrumut de 100.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, cu un avans de 15%, rata lunară este de aproximativ 2.200 de lei.

„Fiecare trebuie să-și facă foarte bine calculele. Nu ne uităm strict la chirie, la rată, ci trebuie să ne facem bine calculele pe termen lung. Dacă decidem să facem un credit pentru casă, să nu ne împrumutăm mai mult de 25% din venituri. De ce? Pentru că, deși ne împrumutăm cu dobândă fixă și dobânda noastră nu va mai crește s-ar putea să fie alte cheltuieli care cresc. Un alt lucru. Să punem de o parte bani ca să avem acest exercițiu al economisirii pentru că dacă nu avem cum să economisim pentru o viitoare rată timp de cel puțin un an, ce ne face să credem că vom putea face lucrul acesta 20-30 de ani de acum încolo. Cu dobândă fixă și întotdeauna să ne împrumutăm în moneda în care ne câștigăm veniturile”, a afirmat analistul financiar, Irina Chițu.

Odată cu pandemia, comportamentul românilor în ceea ce privește domeniul imobiliar s-a schimbat.

„În continuare, se caută apartamentele și casele cu terase, balcoane și în cazul caselor cu grădini proprii pentru că pandemia a schimbat comportamentul cumpărătorilor și anume, a apărut nevoia de un spațiu exterior nu foarte mare, într-adevăr pentru că acestea influențează prețul foarte mult. Acum, modul de căutare al apartamentelor, din ultimele șase luni, de fapt, s-a schimbat foarte mult datorită clienților care sunt foarte educați și informați asupra a ceea ce cumpără, începând de la calitatea construcției până la zona în care este apartamentul sau casa. Prețurile la două camere ar trebui să fie, în funcție de zonă, undeva între 60.000 de euro și 150.000 – 200.000 de euro, depinde de câți metri pătrați, depinde de terasă, balcoane, curți la parter, mai nou. Se caută apartamentele la parter. Apartamentele cu trei camere, mai ales cele în zone bune, au depășit pragul de 100.000, cele noi. În zone foarte bune, trec de pragul de 200.000 de euro”, a precizat Mihai Cima, organizator Imobiliarium.

Prețurile au crescut mult în pandemie, pentru că a existat cerere. Acum, spun specialiștii, oferta este limitată deoarece nu se mai dau autorizații de construire, în special în inelul central al Capitalei. În plus, nu mai există multe terenuri pe care poți ridica clădiri.

„Toată lumea se așteaptă la o scădere a prețurilor, în următorii ani. Prețurile, în București, sunt aproape imposibil să scadă. Dacă va fi o tendință de scădere va fi la nivel mondial, datorită unei crize generale”, a mai spus Mihai Cima, organizator Imobiliarium.

În preferințele românilor, în acest an, se remarcă și dorința cumpărătorilor de a-și achiziționa locuințe noi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Gogoșile de post, desert perfect. Plus, cornulețe cu rahat
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?