VIDEO | Sorin Cîmpeanu: „În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note. Ne dorim ca elevii să nu considere mersul la şcoală o corvoadă”

Publicat: 30/05/2022, 23:20
Actualizat: 30/05/2022, 23:22

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la Digi24, că în prezent, accentul în școli se pune prea mult pe note, și nu pe competențele elevului. În acest context, oficialul a precizat că, începând din anul școlar viitor, schimbările implementate în educaţie sunt măsuri care clarifică şi pregătesc modificări semnficative în sistemul de învățământ din România.

„Tot ceea ce facem, facem în interesul elevului, facem cu scopul ca elevii să dobândească în şcoală acele competenţe de care au nevoie – şi mă refer la competenţe de literaţie, la competenţe digitale, la competenţe de multilingvism, competenţe în matematică şi ştiinţe, competenţe civice, competenţe antreprenoriale – e setul de opt competenţe-cheie, la care se adaugă şi alte competenţe, precum competenţe de mediu, spre exemplu. În momentul de faţă, în şcoala românească se aleargă mult prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puţin. Deci, pe această parte de evaluare schimbările au acest scop”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a explicat că toate măsurile propuse şi implementate au scopul de a pregăti apariţia unui pachet legislativ care să cuprindă Legea învăţământului pre-universitar şi Legea învăţământului superior, urmate de legislaţie subsecventă, care să transpună în practică proiectul „România Educată”.

„Sunt peste o sută de acte normative – hotărâri de Guvern şi ordine de ministru –  care sunt necesare pe parcursul următorului an sau la un an de la implementarea noii legislaţii primare, astfel încât în septembrie 2023 putem veni și cu schimbările de bază, schimbări ale planurilor de învăţământ şi de curriculum. Dar până atunci, trebuie să pregătim sistemul din punct de vedere organizatoric, ceea ce facem acum, și trebuie să pregătim profesorii, trebuie să pregătim achiziția acelor lucruri esențiale pentru sistemul de educație, resursele financiare fiind disponibile în PNRR, dar și în bugetul național și toate aceste lucruri trebuie să le facem într-o manieră etapizată. Până acum nu au fost schimbări majore. După ce vom avea legislaţia primară adoptată de Parlament atunci da, vom putea spune că sunt schimbări în sensul bun al cuvântului”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului Educației, schimbarea majoră nu constă în modificarea structurii anului şcolar, ci mutarea accentului de pe note, pe competenţele pe care copiii trebuie să le dobândească în şcoală.

„Ceea ce facem acum sunt măsuri de pregătire, sunt măsuri care clarifică și pregătesc implementarea acestor măsuri, care implică direct elevii, iar structura anului școlar schimbată – nu e nicio schimbare majoră. Schimbare ar putea să fie faptul că mutăm accentul de pe notele acordate într-un sistem numeric de la 1 la 10 pe competențe. Nu dispar, nu sunt înlocuite notele, dar au fost supralicitate, le-am dat mult prea multă importanță, ori notele evaluează cunoștințele. Notele evaluează, de multe ori, foarte ușor, capacitatea de memorare. Școala pe competențe presupune, în egală măsură, conținut, cunoștințe, abilități și atitudini – atitudinile sunt foarte greu de evaluat prin note, într-un sistem numeric.

În acest fel, facem şcoala şi mai prietenoasă pentru elevi, pentru că ne dorim ca elevii să fie atraşi de şcoală şi să nu fie aceia care resping şcoala şi consideră mersul la şcoală o corvoadă. Și cu riscul de a supăra multă lume, nici părinții nu vor mai pune o presiune atât de mare pe profesori, din dorința de a lua toți copiii note de 9 și de 10. Notele vor fi mai relevante şi vor reflecta mult mai fidel competenţele pe care le-a dobândit fiecare elev”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”