În cadrul unei ediții transmise live de Gândul a emisiunii „Ai Aflat! cu Ionuț Cristache”, Dumitru Borțun, profesor universitar și doctor în filosofie, a analizat candidații de la președinție. Ca factori principali de analiză au fost luate implicarea lor în partide politice, dar și motivația care a stat la baza intrării lor în cursa pentru Cotroceni. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Ionuț Cristache.
În cadrul unei intervenții la Gândul, profesorul universitar a analizat candidații la prezidențiale. Acesta a menționat că dacă repetarea candidaturii în cazurile Georgescu și Lasconi, este un factor firesc după anularea alegerilor, ceilalți candidați sunt veniți de nicăieri în cursa pentru Cotroceni.
„Păi, uitați-vă la dumnealor. Pe câți dintre ei îi vedeați înainte de începerea procesului electoral că vor fi candidați? La Simion mă așteptam să candideze, și la Elena Lasconi. Restul au apărut ca ciupercile după ploaie. Vedeți, sunt mai multe aspecte aici. Pe de o parte, independența lor reală sau imaginară, falsă. În al doilea rând, este vorba de motivația care face să intre în cursă. De ce intri în cursă? Există o ipoteză, formulată de mulți analiști, observatori ai vieții politice. Nu-mi aloc nicio pretenție de originalitate. Poți candida de dragul banilor. Dacă obții peste 3%, ai șansa să primești, să faci decont și câștigi niște bani. Dai înapoi o parte celor care au contribuit, contribuabililor și după… Pentru unii e un business. Asta ar fi o ipoteză.”, a explicat profesorul universitar.
În continuarea discursului, profesorul universitar a luat cazul lui Nicușor Dan drept exemplu de om pus de structuri politice. Borțun a sesizat că pe Nicușor Dan nu îl interesează consecințele publice asupra impresiei personale.
„A doua ipoteză este că sunt scoși în față, cum zice poporul, la înaintare, sunt scoși oamenii de acest gen, de către niște structuri. Niște centre de putere, bine organizate, că de asta numim structuri, organizate și funcționale care promovează anumite obiective, ori în plan politic, ori în plan economic, ori doar în planul infrastructurii. Cum ar fi cei care construiesc poduri, aeroporturi și cartiere de blocuri. Ăștia sunt cei care îl urăsc pe Nicușor Dan, că le-a stopat activitatea, pentru că a vrut să introducă legislația. El e genul de matematician care are o problemă, vrea să o rezolve și caută soluția corectă, dar nu-l interesează efectele sau celelalte probleme. Nu-l interesează nici consecințele asupra impresiei publice.”, a concluzionat Dumitru Borțun.
https://www.youtube.com/watch?v=Sbp186UTxpI