9 candidați, 2 independenți, 2 respinși. Cine sunt aspiranții pentru fotoliul de PRIMAR GENERAL al Bucureștiului

9 candidați, 2 independenți, 2 respinși. Cine sunt aspiranții pentru fotoliul de PRIMAR GENERAL al Bucureștiului
Publicat: 02/05/2024, 13:46
Actualizat: 03/05/2024, 12:24

Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 – Municipiul Bucureşti a anunțat că au fost admise nouă candidaturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar alte două au fost respinse. 

Astfel, conform informării BEM, Nicușor Dan este unul dintre cei doi independenți din cursa pentru Primăria București. Nicușor Dan are sprijinul Alianței Dreapta Unită pentru un nou mandat de primar general.

După decizia coaliției din 22 martie, PSD și PNL merg separat la alegerile pentru Primăria Municipiului București, „pentru a maximiza electoratele celor două partide”. Gabriela Firea și-a depus candidatura din partea PSD, iar Sebastian Burduja este candidatul PNL.

Gabriela Firea și-a depus candidatura, duminică, în prezența președintelui PSD, Marcel Ciolacu, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, secretarului general al partidului, Paul Stănescu, europarlamentarului Mihai Tudose și primarilor PSD de sectoare.

Fostul primar a ales să poarte un tricou negru cu un mesaj feminist, la depunerea candidaturii: „În spatele unei femei grozave sunt femei grozave”.

Candidata PSD și-a justificat alegerea spunând că este o feministă și că tricoul este un omagiu pentru femeile care au votat-o şi care au fost dezamăgite că nu a fost aleasă primar în 2020, atunci când a pierdut în faţa lui Nicuşor Dan. Ea a mai spus că aproape 65% dintre bucureștenii care au votat-o atunci au fost femei.

Sebastian Burduja și-a făcut apariția pe motor la sediul Biroului Electoral Municipal. Nicolae Ciucă a povestit că l-a întrebat pe candidatul PNL de ce cu motocicleta, iar acesta i-a răspuns că a vrut să fie „așa cum este el în viața de zi cu zi”.


Cristian Popescu Piedone a fost printre primii candidați înscriși la Biroul Electoral Municipal. Candidează din partea PUSL și susține că „nu se va retrage din cursă”, chiar dacă a primit semnale și mesaje din partea președintelui PSD, în care îi transmitea că locul său „în această echipă” este ca „primar al Sectorului 5”.


După ce candidatura i-a fost respinsă pentru că nu prezentase suficiente semnături, senatoarea SOS Diana Șoșoacă a devenit, totuși, candidat pentru funcția de primar general al Capitalei. Biroul Electoral de Circumscripție nr. 42 din București a admis în ultima zi candidatura Dianei Șoșoacă, cu alte 2.000 de semnături pentru completarea dosarului.

AUR a rămas cu Mihai Enache candidat pentru Primăria Generală și l-a înscris la BEM, la o săptămână după anunțul lui Cozmin Gusă că are susținerea AUR și retragerea ulterioară a declarației.

Candidatul AUR spune că în cei peste opt ani de experiență în administrația publică locală a Bucureștiului a schimbat în bine viața bucureștenilor.

Analistul politic Dorin Iacob candidează din partea Partidului Alternativa Dreaptă și vrea să ofere „o imagine transparentă şi bine documentată privind eficienţa actului de administrare din ultimii 8 ani”. Fost ofițer SRI, apoi antreprenor, Iacob face echipă cu Mircea Andrei la Sectorul 1 și cu Valentin Licxandru la Sectorul 6.


Urbanistul Alexandru Pânişoară intră în competiție susținut de Partidul Ecologist Român (PER). Pânişoară are meciuri vechi cu Nicușor Dan, pe care l-a acuzat că ”deturnare de fonduri” și ”abuz în serviciu”, după ce acesta a fost amendat, de mai multe ori, de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru  nerespectarea unor dispoziții din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții.

Candidatul PER consideră că Bucureștiul „are nevoie și trebuie să fie administrat de oameni competenți și profesioniști”.

Al doilea independent este Filip Constantin Titian, medic neurochirurg, politician și avocat. Este licențiat al facultăților de Medicină, Drept si Finanțe-Bănci, conform propriei prezentări. Nu este la prima candidatură. În 2016, a vizat postul de primar al Sectorului 4, susținut de PSRO. Înainte de a-și depune candidatura, medicul Titian a salutat românii „de la marginea pământului”, unde s-a rugat pentru ei.

BEM anunță că au fost respinse două candidaturi. Este vorba de Dorel Constantin Onaca, din partea PRM, şi candidatura independentă a lui Vasile Iuştiuc.

Pentru Consiliul General al Municipiului București (CGMB), au fost admise listele de candidaţi depuse de PNL, Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei), Partidul Ecologist Român (PER), S.O.S. România, PUSL – Partidul Umanist Social Liberal şi AUR.

Au fost admise în parte listele de candidaţi depuse pentru CGMB de către PSD (Cătălin Bulgariu are domiciliul în Ilfov, nu în Bucureşti), Partidul REPER şi Partidul Alternativa Dreaptă – AD.

Lista de consilieri generali a PRM a fost respinsă. Au mai fost respinse două candidaturi independente la funcţia de consilier – Filip Constantin Titian şi Cosmin Olteanu.

Pe 8 mai vor rămâne definitive candidaturile la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Cosmin Olteanu solicită drept la replică

Nota Redacției Gândul:

În urma publicării acestui materialul, Cosmin Olteanu, candidat pentru CGMB, a solicitat un drept la replică pe care îl redăm integral.

În fapt, în 27 aprilie 2024 Biroul Electoral de Circumscripție nr. 42 din București a respins candidatura mea pe motivul lipsei numerotării și a încurcăturii dumnealor dintre listele originale și cele predate în copie, așa cum prevedea Legea 115/2015, fapt pentru care în urma deciziei nelegale am decis ca prin intermediul unei case de avocatură să sesizez în contestație Tribunalul București, Tribunal care a decis pe 1 mai 2024 că lipsa procedurilor de verificare a listelor de semnături, lipsa unui personal specializat, lipsa unor criterii obiective de analiză nu sunt relevante pentru validarea sau invalidarea obiectivă a unei candidaturi și că România nu ar trebui să se complice cu detalii din acestea frivole. În acest moment, dosarul se află în apel la Curtea de Apel București, urmând ca această să se pronunțe cu privire la candidatura mea pentru ca mai apoi să cunoaștem real dacă aceasta este sau nu respinsă.


CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Alimentele bogate în sare ar trebui interzise, recomandă OMS
×