EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan: ”Deturnare de fonduri și abuz în serviciu” (DOCUMENT)

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară, denunț la DNA împotriva lui Nicușor Dan: ”Deturnare de fonduri și abuz în serviciu” (DOCUMENT)
Publicat: 08/03/2023, 17:48
Actualizat: 08/03/2023, 17:59

Urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) a solicitat Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să înceapă urmărirea penală împotriva lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Alexandru Pânișoară îl acuză pe Nicușor Dan de ”deturnare de fonduri” și ”abuz în serviciu”, după ce acesta a fost amendat, de mai multe ori, de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) pentru  nerespectarea unor dispoziții din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții.

Practic, Nicușor Dan nu a emis, în termenul legal prevăzut – sau nu a emis deloc – certificatele de urbanism solicitate de cetățeni.

Cum a descoperit Nicușor Dan o ”portiță” după amenzile primite de la ISC

Contactat de Gândul, Alexandru Pânișoară a explicat, în exclusivitate, de ce a luat decizia de a-i face un denunț la DNA lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, acuzându-l pe acesta că a descoperit o ”portiță” pentru a ”fenta” prevederile legii.

”Ideea principală este următoarea. Nicușor Dan a plătit acele amenzi considerând că este… municipiu, numai că atunci când a contestat amenzile a făcut-o în nume propriu, pe persoană fizică, respectiv Nicușor Dan Daniel.

Știa că nu are voie să facă așa ceva. Nicușor Dan nu a emis certificate de urbanism și autorizații de construire, motiv pentru care ISC-ul l-a amendat în repetate rânduri. Este vorba despre peste 300.000 de lei”, acuză urbanistul Alexandru Pânișoară, care arată, în denunțul său, că aceste amenzi contravenționale se aplică persoanei și nu instituției.

Alexandru Pânișoară îl acuză pe Nicușor Dan de ”deturnare de fonduri” și ”abuz în serviciu”

De altfel, Inspectoratul de Stat în Construcții a trimis către ADU și o adresă în care s-a menționat, negru pe alb, că amenzile au fost plătite de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul București.

Amenzile primite de Nicușor Dan de la ISC au fost plătite de UAT Municipiul București

”Nicușor Dan s-a folosit de poziția pe care o are”

Potrivit lui Alexandru Pânișoară, Nicușor Dan s-a folosit de poziția de primar general al Capitalei pentru a face în așa fel încât amenzile pe care le-a primit – ”pe persoană fizică” – să fie plătite din conturile Municipiului București.

Trebuia să le plătească (n.red. – amenzile primite de la ISC) pe persoană fizică, așa cum a fost amendat, dar a plătit din contul Municipiului București, adică al nostru, al cetățenilor. A considerat că amenda este dată primarului, ca instituție. Fals. Dar, paradoxal, contestă toate amenzile la Judecătoria Sectorului 5 ca persoană fizică.

Aceasta este infracțiune de deturnare de fonduri și de abuz în serviciu, evident, pentru că s-a folosit de poziția pe care o are, de primar general, ca amenzile să fie plătite de Municipiul București”, a explicat urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.

Nicușor Dan, amendat în repetate rânduri de ISC

Nicușor Dan, mai precizează Alexandru Pânișoară în denunțul făcut la DNA, a contestat în nume propriu respectivele amenzi, fiind înregistrate la Judecătoria Sectorului 5 nu mai puțin de 20 de contestații.

”Dezinformează cetățenii Capitalei asupra acțiunilor ISC”

Amendat ISC pentru că nu a emis – în termenul legal de 15 zile – un certificat de urbanism, Nicușor Dan a interpretat în mod personal această sancțiune. A trecut peste nerespectarea termenului de emitere a respectivului certificat și a insistat asupra locației – construirea unui bloc de 5 etaje pe ”spațiu verde” în Cartierul Primăverii (mai multe detalii AICI).

Numai că reprezentanții ISC îi explică lui Nicușor Dan că a fost sancționat tocmai pentru nerespectarea termenului de emitere a certificatului de urbanism ”și nicidecum pentru faptul că nu a emis certificat de urbanism ”pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiu verde în Cartierul Primăverii”.

Având în vedere reacția lui Nicușor Dan, reprezentanții ISC consideră că primarul general al Capitalei nu face decât să se ”autovictimizeze” și ”interpretează în mod eronat” acțiunile de control întreprinse de ISC. Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a fost acuzat și că ”dezinformează cetățenii Capitalei”.

Domnul primar general al Capitalei (…) nu face decât să se autovictimizeze și să interpreteze în mod eronat, așa cum dorește domnia sa de fiecare dată, acțiunile de control ale ISC care se finalizează și cu aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Mai mult decât atât, domnul primar general dezinformează cetățenii Capitalei asupra acțiunilor ISC care, în timpul controalelor efectuate la Primăria Municipiului București nu a făcut altceva decât să-și îndeplinească atribuțiile conferite de legislația în vigoare în domeniu. Condițiile în care se poate construi în Cartierul Primăverii, și nu numai, sunt stabilite exclusiv de Primăria Municipiului București care, prin certificatul de urbanism eliberat face cunoscute solicitantului informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente, în conformitate cu planurile urbanistice și regulamentele aferente”, au transmis reprezentanții ISC.


Citește și:

VIDEO | Nicușor Dan, prima reacție după ce Tribunalul București a anulat suspendarea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4: ”Sunt bulversat!”

Bucharest Real Estate Club: ”Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4, un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial”

EXCLUSIV | Tribunalul București îi administrează o dublă înfrângere lui Nicușor Dan. Anularea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, respinsă de instanță. Avocat: ”E o zi istorică, revenim la normalitate în două sectoare ale Capitalei!”

EXCLUSIV | De ce a ”refuzat” Clotilde Armand 3 milioane € din PNRR destinate stațiilor STB inteligente: ”La acest proiect nu am participat” / ”În clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație”

CCR, lovitură pentru Nicușor Dan, USR și ONG-urile care pun ”frână” urbanismului în Capitală: ”A respins, ca NEÎNTEMEIATĂ, obiecția de neconstituționalitate formulată”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...