Președintele și Guvernul, apeluri pentru participarea la vot. Dancă: Riscurile nu sunt mai mari decât atunci când mergem la cumpărături, biserică sau teatru

Președintele și Guvernul, apeluri pentru participarea la vot. Dancă: Riscurile nu sunt mai mari decât atunci când mergem la cumpărături, biserică sau teatru
În 27 septembrie, cetățenii care nu s-au înscris în Registrul electoral cu adresa de reședință vor fi înscriși în listele suplimentare
Publicat: 25/09/2020, 13:13

Președintele Klaus Iohannis a reluat, vineri, printr-un clip video postat pe Twitter, apelul adresat românilor pentru a-și exercita dreptul la vot duminică, mesaj transmis în conferința de presă de miercuri. Și Guvernul, prin vocea șefului Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a încurajat, vineri, românii, să meargă la secții, dând asigurări că autoritățile au luat toate măsurile pentru asigurarea condițiilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

„Dragi români, pe 27 septembrie mergeți la vot pentru a-i alege pe cei care pot dezvolta orașul sau comuna în care trăiți!”, este mesajul care însoțește postarea de vineri a șefului statului pe contul de Twitter. Videoclipul conține o parte din declarațiile făcute miercuri, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni.

Iohannis: „Vă încurajez, dragi români, mergeți la vot în număr cât mai mare!”

„Pe 27 septembrie mergeți la vot pentru a-i alege pe cei care pot dezvolta orașul sau comuna în care trăiți! În această duminică, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm responsabilitatea administrării comunităților noastre. De ce este această alegere atât de importantă? Pentru că de cei care vor câștiga depinde ca școala și spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate și problemele de trafic rezolvate”, a transmis șeful statului.

Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care în esență se rezumă la purtarea corectă a măștii de protecție, păstrarea distanței, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor și dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării în secțiile de votare este redus la minimum. De aceea, vă încurajez, dragi români, mergeți la vot în număr cât mai mare și alegeți-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea orașului sau a comunei în care trăiți!”, a transmis Iohannis în clipul video.

Dancă: Riscurile sunt minime

Și reprezentanul Guvernului, Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a transmis vineri un apel similar, cu două zile inainte de alegerile locale, în cadrul briefingului de presă în care a detaliat măsurile adoptate de Executiv în ședința de joi seara.

„Aş dori să fac un apel către toţi cetăţenii pentru participarea la scrutinul electoral de duminică. Autorităţile au luat toate măsurile pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă pentru exercitarea votului. Riscurile sunt minime în ceea ce priveşte posibilitatea de răspândire a infecţiilor cu  coronavirus. Nu sunt mai mari decât în orice altă activitate pe care o desfăşurăm zilnic, atunci când mergem la cumpărături la supermarketuri, în mall-uri, pieţe comerciale, biserică, teatru sau alte activităţi pe care le desfăşurăm în mod curent. Nu există un risc mai mare. Invităm toţi cetăţenii României să participe la exprimarea votului duminică, în condiţii de siguranţă”, a transmis Ionel Dancă.

Câți români sunt așteptați la vot

Potrivit AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, dintre care 18.270.004 au domiciliul sau reședința în țară, iar 734.982 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

La numărul valabil în 25 august se adaugă persoanele care vor împlini 18 ani până duminică inclusiv, respectiv 21.165.

Pentru alegerile de duminică sunt organizate 18.794 de secții de votare.

Măsurile de protecție sanitară în ziua alegerilor locale, 27 septembrie, au fost reglementate prin ordinul comun semnat de Ministrul Afacerilor Interne și ministrul Sănătății și avizat de președintele Autorității Electorale Permanente.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală